Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri močnih menstruacijah

Naravna pomoč pri močnih menstruacijah

MORDA VAS ZANIMA

Nekatere ženske se vsak mesec spopadajo z zelo močnimi menstruacijami, ki jih pogosto spremljajo tudi bolečine in krči. Kadar je menstrualna krvavitev zelo močna, govorimo o stanju, imenovanem menoragija. Včasih so lahko močne menstruacije povezane s hormonskih neravnovesjem – tudi z nepravilnim delovanjem ščitnice – ali pa z dolgotrajnejšim jemanjem določenim zdravil.

Nujen posvet z ginekologinjo

- Oglas -

Načeloma sicer močne menstruacije same po sebi niso nujno nevarne, čeprav lahko za ženske, ki jih doživljajo, to pomeni precejšnjo oviro v njihovem vsakodnevnem življenju. Na dolgi rok pa lahko zelo močne menstruacijo pomenijo tudi povečano tveganje za slabokrvnost, ki jo pogosto spremljajo tudi občutki hude utrujenosti. Če se tudi sami spopadate z zelo močnimi menstruacijami, lahko poskusite z določenimi naravnimi pripravki, ki lahko včasih nekoliko zmanjšajo intenzivnost mesečnih krvavitev. Seveda pa je pomembno tudi, da o tem, da so vaše menstruacije nadpovprečno močne, obvestite tudi svojo ginekologinjo. Kot smo omenili, načeloma močne menstruacije niso nevarne, vendar gre lahko v določenih primerih tudi za simptom resnejših zdravstvenih težav, ki ga ne smete zanemariti.

Koriandrova semena za pripravo blagodejnega čaja

V semenih koriandra naj bi se skrivale določene snovi, ki pomagajo ženskam z zelo močnimi menstruacijami. Gre za znanje, ki izvira iz ajurvedskega zdravilstva. Pitje čaja iz koriandrovih semen lahko pomaga ublažiti vnetje maternice, poleg tega pa naj bi bilo koristno tudi za ohranjanje hormonskega ravnovesja. Tako lahko pomaga tudi pri težavah, povezanih z močno menstruacijo. Za pripravo čaja potrebujete 1 žličko semen koriandra in 2,5 decilitra vode. Vodo najprej zavrite, nato pa jo prelijte po koriandrovih semenih. Počakajte približno 7 minut, nato pa mešanico precedite in popijte. Priporočljivo je, da si začnete čaj pripravljati že nekaj dni pred pričakovano menstruacijo. Seveda pa tudi med samo menstruacijo nadaljujte s pitjem, in sicer se priporočajo približno 3 skodelice dnevno.

Dobra izbira tudi čaj iz plahtice

Ste že slišali za rastlino, imenovano navadna plahtica? Tudi ta lahko pomaga pri številnih težavah, povezanih z menstrualnim ciklusom. Med drugim gre tudi za izvrstno naravno pomoč za ženske, ki se spopadajo z močnimi, bolečimi menstruacijami. Tudi v tem primeru za pripravo čaja najprej zavrite vodo, ki jo prelijte po 1 žlici navadne plahtice. Po 10 minutah precedite in čaj popijte. Priporočamo približno 2 skodelici čaja dnevno.

Preberite tudi: Menstruacija in zdravje ženske sta močno povezana

NAJNOVEJŠE