0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeZdravniki so mislili, da gre za menstrualne krče, a odkrili nekaj povsem...

Zdravniki so mislili, da gre za menstrualne krče, a odkrili nekaj povsem drugega

MORDA VAS ZANIMA

19-letna Molly Rose Taylor iz Velike Britanije je trpela za močnimi in nevzdržnimi menstrualnimi bolečinami od svojega devetega leta. Čeprav je dismenoreja običajen pojav, je imela Molly slutnjo, da ne gre le za običajne menstrualne krče. Po nekaj letih raziskovanj in po nekaj napačnih diagnozah pa je le prepoznala srž njenih težav.

- Oglas -
Molly-Rose Taylor

»Ko sem prvič dobila menstruacijo, so zdravniki bolečine pripisovali moji starosti,« je dejala Molly. Zdravniki so ji pri starosti 12-ih let predpisali kontracepcijske tablete. »Ko sem kasneje želela imeti prvi spolni odnos, sem čutila nenormalno bolečino, zaradi česar je bil odnos nemogoč. Bilo me je sram«. Še naprej je iskala pravilno diagnozo za svoje boleče, težke menstrualne dni, težave s tamponi in boleč spolni odnos. Njen zdravnik je posumil, da ima spolno prenosljivo okužbo, toda ko so se rezultati izkazali za negativne, je Molly spoznala, da bo morala sama najti odgovore, ki jih išče. »Vedela sem, da je nekaj narobe, zato sem se temu bolj posvetila«. S pomočjo lastnih raziskav je Molly ugotovila, da ima redko prirojeno stanje, znano kot dvojna maternica. Ko je od svojega splošnega zdravnika prejela napotnico za ustreznega specialista, ni trajalo dolgo, da so potrdili njene sume: »V desetih minutah so potrdili, da imam dve maternici, dva maternična vratu in dve vagini. Kljub temu sem se počutila tako srečno, da sem končno vedela, kaj je narobe,« je Taylor povedala za tuj medij Metro.

Uterus didelphys ali dvojna maternica izvira iz nenormalnega razvoja ploda. Običajno se dve majhni cevki, imenovani mullerijski kanali, med razvojem ploda zlijeta skupaj, da nastane ena sama maternica. Toda pri posameznicah z dvojno maternico se ti mullerijski kanali ne zlijejo in tvorijo dve ločeni funkcionalni maternici. Pri mnogih posameznicah, vključno z Molly, se nato razvijeta tudi dve vagini, ki sta ločeni s tanko membrano, imenovano vzdolžni septum. Pogostejši anomaliji mullerijskih vodov sta deljena maternica ali maternica v obliki srca, vendar to ni enako kot dvojna maternica.

Dvojno maternico se običajno diagnosticira z ultrazvokom, sonohisterogramom, magnetno resonanco ali histerosalpingografijo. Za osebe, ki zaradi tega stanja nimajo negativnih simptomov, zdravljenje ni potrebno. Lahko pa je na voljo korektivna operacija, če se sumi, da je to stanje vzrok za več splavov. Nosečnost in porod sta težja, vendar ne nemogoča. Zaradi manjše maternice pogosto pride do zgodnejšega poroda.

- Oglas -

Kaj se je zgodilo z Molly-Rose Taylor?

Po odstranitvi vaginalnega vzdolžnega septuma je Taylor optimistična in hvaležna, da je našla vzrok svoje bolečine. »Zdaj vem da je bil vzrok neznosne bolečine v tem, da sem imela dve menstruaciji hkrati.« Ali Molly skrbi nosečnost v prihodnosti? »S tem se zaenkrat še ne obremenjujem,« je bil njen odgovor na to vprašanje. Molly upa, da bo njena izkušnja k temu spodbudila tudi druge.«Če ne bi bila vztrajna, me nikoli nihče ne bi razumel. Delim svojo zgodbo, da bi ozaveščala druge deklice in ženske, ki bodo morda šle skozi enako situacijo,« je še dodala Molly.

Preberite tudi: Zavrnili so ji PAP test, ker je bila stara 24 let in “premlada”. Mesece pozneje so ji diagnosticirali raka.

.

NAJNOVEJŠE