Ekologija & OkoljeJok je znak moči in ne šibkosti

Jok je znak moči in ne šibkosti

MORDA VAS ZANIMA

Jok je pogost pojav – je normalen odziv na čustva, vendar pa se ljudi, ki veliko jočejo, pogosto smatra kot šibke in nezmožne zadrževanja čustev. Mnogi zato svoje čustvene stiske zatirajo. Jok je naša čustvena povezava s svetom. To preprosto dejanje pogosto vidimo kot šibkost, pa čeprav dejansko kaže moč v nas. Omogoča nam praznovanje pozitivnega in pomaga, da se v življenju prepustimo negativnim stvarem. Čas je, da se s tem predsodki konča, zlasti v času, ko posvečamo veliko pozornosti duševnemu in čustvenemu zdravju. Jok ni znak šibkosti in tu so razlogi, zakaj bi morali brez zadržkov pustiti solzam na plan, če se tako počutimo. Jok je znak moči; ne glede na to, kaj pravi družba. Potrebna je namreč velika moč, da pokažete ranljivost.

Jok
- Oglas -

 »Močna oseba ni tista, ki ne joka. Močna oseba je tista, ki se zjoka, nato vstane in se spet bori.«

Jok deluje protistresno

Jok je znak preobremenjenosti. Občutek preobremenjenosti je lahko stresna izkušnja za zdravje ljudi. Nevroznanstvenik William H. Frey II v svoji raziskavi razkrije, da jok pomaga odstraniti kemikalije, ki se naberejo med stresom. Solze imajo hormon, znan kot adrenokortikotropni hormon (ACTH). To je oblika stresnega hormona, ki ga jok dobesedno odplakne iz telesa. Ugotovili boste tudi, da boste po ‘dobrem’ joku razmišljali veliko bolj racionalno in vse, kar vas je že prej preganjalo, se bo zdelo bolj obvladljivo.

Jok pomeni, da se soočate s svojimi občutki

Ko jokate, se srečujete s svojimi čustvi. Neposredno jih gledate in jim dovolite, da vas nekaj časa preplavijo, nato pa jih spustite, ko solze nehajo teči. Nasprotno pa odločno zavračati jok pomeni na nek način bežati od svojih občutkov in ne sprostiti negativnih čustev, ki spodkopavajo vaše duševno in fizično počutje. Jokanje ne pomeni, da se ne znate ukvarjati s svojim življenjem – nasprotno, kaže na globljo sposobnost ravnanja z življenjem, ker niste nagnjeni k begu. Namesto tega ste prizemljeni in iskreno kažete in izkusite svoje resnične odzive na življenjske situacije, ne glede na to, ali so boleče ali ne. Tega se ne bi smeli sramovati ali se opravičevati.

Jok sprošča čustva

Jok ni rezerviran le za eno samo čustvo. Nekateri jočejo, ko so žalostni, nekateri jočejo, ko so veseli, nekateri ko jih je sram ali ko jih kaj boli, drugi celo, ko so jezni. Jok pokaže, da so vam vaša čustva znana in jasna.

- Oglas -

»Jok ni znak šibkosti. Že od rojstva je to znak, da si živ.«

Ne zanima vas, kako vas dojemajo drugi

Ko jokate, odprto pokažete svojo ranljivost. Pogumno je drugim ljudem pokazati svojo najbolj čustveno plat, ne da bi se spraševali, kaj si mislijo o vas. Mnogi so odraščali v družinah, v katerih družinski člani niso kazali močnih čustev, bodisi zaradi šibkosti bodisi morda zato, ker je bilo to “moteče.” To neupoštevanje napačnih vidikov drugih vas bo približalo ljudem, ki so vam res pomembni in pred katerimi ste lahko ranljivi in točno taki, kot ste. Vedeli boste tudi, kateri ljudje v resnici nimajo svojega mesta v vašem življenju – tisti, ki jim je ob vaših solzah nelagodno in se ne znajo spopasti s svojimi. Obkrožite se samo z ljudmi, ki vam pomagajo rasti in ki se ne bojijo pristnosti. Če vas ne skrbi, kako vas drugi dojemajo, to pomeni, da ste zavrnili ta negativna sporočila in zadušili družbene norme in veste, da pokazati čustva drugim pomeni pokazati, da si človek.

Solze pomagajo, da izrazite bolečino, jo pozabite in greste naprej

Če se pretvarjate, da je vse v redu, ne pridobite ničesar, razen zatiranih čustev in negativne energije, ki se kopiči v vas. Konkreten jok je odličen način, da se osvobodite odvečne čustvene prtljage, ki je ne potrebujete več in ki lahko vpliva na vaše duševno zdravje, zato jokajte in spustite proč vse, česar ne potrebujete.

Jok pomaga ob žalovanju in izgubi

Izgubiti nekoga ali nekaj pomembnega je tragično. To je občutek, ki te zajame do te mere, da se zdi edino olajšanje jok in objem bližnjega prijatelja. Velikokrat zadržujemo solze, da bi bilo drugim lažje, vendar to ni najboljši pristop za nas. Ne pretvarjajte se, da ste močni samo zato, da bi se drugi počutili bolj udobno. Namesto tega se osredotočite na tisto, kar morate v tem trenutku prebroditi. Jok je lahko dobra tolažba, solze pa lahko postanejo vaš najboljši prijatelj, ko predelujete izgubo.

Solze pomagajo čutiti, ko ne veste, kaj bi morali čutiti

Ste se kdaj zjokali samo zato, ker niste vedeli, kaj bi morali čutiti? Življenje nas včasih preseneti in včasih je za nas vsega preveč. Težko je ostati pri sebi, če naš naslednji korak ni povsem jasen. Takrat nas lahko reši dober jok. Jok sprosti nakopičen stres, izboljša počutje in izboljša ustvarjalnost. Po joku je običajno, da dobimo več energije in novih idej, kako se spoprijeti z izzivi, s katerimi se soočamo.

Jok čisti oči

Solze ohranjajo oči navlažene, tako da lahko jasno vidite. Lizocim, encim, ki ga vsebuje solza, ima antibakterijske in protivirusne lastnosti. Solze vsebujejo tudi glukozo, ki pomaga negovati očesno površino in notranjost vek. Obstajajo tri vrste solz: stalne solze, ki ohranjajo površino okoli očesa vlažno, da se zaščiti pred okužbo. Refleksne solze, ki tečejo, ko nekaj draži očesno območje. Čustvene solze, ki imajo drugačen kemično sestavo in so lahko naravno zdravilo proti bolečinam. Ko se boste naslednjič počutili, da bi se najraje zjokali, solz torej nikar ne zadržujte. Pustite, da vam stečejo po licu, nato pa jih obrišite in pojdite z dvignjeno glavo nasproti izzivom.

Preberite tudi: Kako čustva vplivajo na naše telesno počutje?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×