Le kdo ne občuduje kuharskih spretnosti Ane Žontar Kristanc? Škoda, da prek televizijskih zaslonov ne moremo tudi zavonjati in okusiti njenih slastnih zalogajčkov. Ano smo zato zaprosili, da z nami deli praznična recepta, ki bosta tudi vašim brbončicam prinesla eksplozijo prazničnih okusov in jo povprašali o tem, kako med prazniki poskrbi, da vsa družina kljub občasnim pregreham uživa uravnoteženo in zdravo hrano ter kako se v kuhinji znajdeta njena dva sinova in zagotovo najljubša kuhinjska pomočnika – Liam in Timon.


Ana Žontar Kristanc

Se veselite prazničnega obdobja, ko ljudje običajno še večkrat poprimemo za kuhalnico? Kdaj začnete pripravljati svoj praznični meni?

Zelo se veselim prazničnega decembra. Že pred otrokoma sem se, zdaj pa se zaradi njiju še toliko bolj. Upam, da bo letos malce več snežilo kot prejšnje leto, da bomo lahko postavljali snežake, pa seveda najboljši del – peka sladic v topli dišeči kuhinji, medtem ko je zunaj mraz. Pri nas že tako veliko pečemo in kuhamo, in ko postanejo dnevi krajši, se z malčkom večkrat kot del druženja spraviva peči kaj novega.

Vam sinova že pomagata pri kuhanju? Kakšne naloge jima zaupate in kako so jima všeč?


Seveda mi. Izjemno rada ju vključujem in menim, da je to pomembno. Želim si, da se naučita osnov kuhanja, da bosta samostojna in mogoče s kakšno dobro jedjo očarala kakšno dekle (smeh). Prav tako zares obožujem deljenje moje strasti do kuhanja z njima. Letos je prvo leto, ko Timon aktivno sodeluje, kadar kuhava, torej dejansko pomaga pri pripravi in procesu. Medtem ko je Liam na prvi stopnji pomoči – to je ta, ko vmes več poje in bolj ali manj opazuje, kar je tudi luštno – razen če zmanjka čokolade, še preden zamesimo testo za piškote. (smeh)

Kako tradicionalni ste v vaši družini? Ali je vaša praznična miza polna klasičnih prazničnih jedi ali radi eksperimentirate?

Priznam, da smo pri nas, ko pride božič, kar tradicionalni – pečenka, pražen krompir … in iskreno povedano, mi ta način ustreza. Večinoma pa praznujemo na dveh koncih. Pri meni doma tradicionalno, pri možu pa njegov oče vsako leto eksperimentira in skuha nekaj novega in posebnega. Tako da lahko rečem, da smo oboje – tradicionalni in inovativni. Sama se v tem času običajno bolj lotim priprave domačih prazničnih daril, ki pa so vsako leto drugačna in vsebujejo druge sladice oziroma praznične prigrizke.

Na kaj naj bodo pozorne mamice v tem obdobju, ko se mize vsepovsod šibijo od sladkih in slanih dobrot? Kako otroku zagotoviti uravnoteženo prehrano?


Meni je pomembno, da otroka pojesta dovolj glavnih obrokov in del sadja in zelenjave čez dan. Če pridno jesta »normalne« stvari, potem pri sladkem ne kompliciram. Seveda pa ne pustim, da bi se najedla samo sladkorja, to so namreč vedno »nagrade« in so pri nas v manjših, primernih količinah. Je pa to odločitev vsake mame posebej.

Ana Žontar Kristanc

Kako sami poskrbite, da je praznična hrana vseeno zdrava in primerna za vso družino?

Sama kuham trikrat dnevno in če otroka lepo jesta drugo hrano, potem se mi ne zdi nič narobe, če zraven pojesta piškot ali dva. Čeprav imam rada tudi zanimive, drugačne, presne in zdrave sladice, med prazniki vseeno prisegam tudi na klasiko – torej potico, medvedove šapke, orehove rogljičke, rumove kroglice, kuštravce …

Katera je vaša najljubša praznična pregreha in katero jed najraje pripravljate? Nam lahko zaupate še recept?


Mislim, da zlahka rečem, da so moji najljubši praznični piškoti – medvedove šapke z domačo marmelado in rumove kroglice. Te pripravljam vsako leto in se jim ne morem upreti. Pa še luštni so za pripravo z malčki. Medvedove šapke so iz moje sladke kuharice Sladka Anina kuhinja, rumove kroglice pa iz kuharice Anina kuhinja za nenapovedane goste.

Medvedove šapke z ovčjim jogurtom in jagodno marmelado

Medvedove šape z jogurtom in jagodno marmelado

Moji najljubši piškoti iz otroštva in še vedno jih obožujem. Večinoma imam rajši piškote s čokolado, ampak ti so popolni z marmelado. Sploh jagodno. Z mojo mami sva jih vedno preveč nadevali in je vsa marmelada ušla ven. Kljub temu smo se zanje stepli. Nerada priznam, ampak polovico teh sem pojedla še v istem dnevu. Temu jaz pravim kakovostne kalorije.

Za 30–40 piškotov:

Čas priprave: 30 minut


Čas peke: dvakrat 15–18 minut

Sestavine:

  • 250 gramov gladke moke,
  • 125 gramov hladnega masla,
  • 90 gramov jogurta,
  • ščepec soli,
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja,
  • 1 zvrhana čajna žlička pecilnega praška,
  • jagodna marmelada,
  • sladkor v prahu.

Priprava:

Moko, sol, vaniljev sladkor in pecilni prašek stresemo v multipraktik. Sestavine zmešamo le toliko, da se premešajo.


Dodamo na kocke narezano maslo in mešamo do točke, da dobimo maslo v velikosti grahovega masla. Takrat dodamo ovčji jogurt in z mešalnikom mešamo, da dobimo testo.

Testo zavijemo v plastično folijo in položimo v hladilnik za 1–2 uri.

Po tem času pečico segrejemo na 180 stopinj in testo zvaljamo na krog debeline 2 mm. Iz testa z modelom za krofe izrežemo kroge. Krogom dodamo pol manjše čajne žličke marmelade in jih prepognemo, da dobimo polkrog. Z vilicami trdno zapremo testo. Če ne boste dovolj trdno zaprli, se bodo piškoti med peko odprli in ven vam bo pobegnila marmelada.

Iz testa, ki se ni izrezalo v kroge, zgnetemo testo in ga ponovno zvaljamo ter iz njega izrežemo kroge. Postopek ponavljamo, da nam ne ostane nič testa.

Pripravljene piškote položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in naprej v segreto pečico za 15–17 minut oziroma dokler se nežno ne obarvajo.

Takrat jih vzamemo ven in ohladimo. Ohlajene povaljamo po sladkorju v prahu.

Nasvet: Marmelado lahko zamenjate za čokoladni namaz.

Tradicionalne rumove kroglice

Tradicionalne rumove kroglice

Za približno 20 kroglic.

Priprava: 20–25 minut

Sestavine:

  • 200 gramov maslenih piškotov,
  • 100 gramov sladkorja v prahu,
  • 70 gramov čokolade v prahu,
  • 30 gramov grenkega kakava v prahu,
  • 250 gramov masla,
  • 6–8 žlic ruma,
  • 100 gramov grobe kokosove moke.

Opis priprave:

Piškote z mešalnikom fino zmešano. Zmlete piškote, čokolado v prahu, sladkor, kakav, stopljeno maslo in rum fino zmešamo, da dobimo enotno zmes. Pustimo jo stati 5 minut, da se piškoti navlažijo. Iz zmesi oblikujemo kroglice in jih povaljamo po kokosu. Hranimo jih v hladnem prostoru.

Nasvet: Če boste uporabili večjo količino ruma, boste morali za odtenek povečati količino piškotov.

VEČ VSEBIN: