0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastStvari, ki jih razumejo le ženske, ki so odraščale brez matere

Stvari, ki jih razumejo le ženske, ki so odraščale brez matere

MORDA VAS ZANIMA

Ljubezen staršev je običajno močna in brezpogojna ljubezen brez primere. Izguba enega izmed staršev zato neizmerno boli. Če otrok izgubi mamo ali očeta v ranem otroštvu ali mladostništvu, izgubo čuti celo življenje. Pravijo, da je mama ena sama in res je tako. Mati naj bi bila oseba, ki vodi skozi življenje, pomaga ob težkih trenutkih in je na splošno močan podporni steber, ne glede na situacijo.

- Oglas -
Ženske odraščajo brez mame

Težko si je predstavljati, kaj doživlja ženska, ki je odraščala brez tega in ki mamino toplino tako zelo pogreša. Mati je namreč pomembna oseba, ki je ključna za gradnjo ljubezni in naklonjenosti. Čeprav te lahko tudi oče nauči teh stvari, je odraščanje z materjo vseeno drugačno. Izguba matere v zgodnjem otroštvu lahko vpliva na otroka. Odraščanje brez matere lahko škoduje otrokovemu občutku varnosti v svetu. Otroci, ki z materjo ne oblikujejo varne navezanosti, lahko čutijo strah, dvom in oklevanje glede sveta okoli sebe. Odraščanje brez matere lahko nakazuje, da ima ali bo imel otrok težave v svojem psihološkem, čustvenem in socialnem razvoju, vendar te težave ne bi smele opredeliti, kdo je otrok in kaj lahko kot oseba doseže v življenju. Vse to se seveda razlikuje od posameznika do posameznika in od okoliščin, v katerih živi. Če ste kot deklica izgubili svojo mater, potem razumete naslednja dejstva.

Čutite zavist

Če ste odraščali brez matere, ste drugim, ki so to srečo imeli, nehote zavistni, kljub temu, da jim srečo seveda privoščite. Če ste odraščali brez matere, pogrešate njene klice, si predstavljate, kako bi skupaj nakupovali in kakšna bi bila nedeljska kosila. Pogrešate stvari, ki so drugim samoumevne.

Zgradili ste zidove

Če ste izkusili izgubo, ste okoli sebe zgradili visoke in močne zidove. Izguba matere povzroči strah pred izgubo česarkoli in kogarkoli.

- Oglas -

Zaznavanje

Zdi se, da vas na izgubo pokojne osebe spominja vse. Morda vas nanjo spominja pesem, vonj ali metulj, ki je pristal na vaši roki.

Veste, da čas ne celi ran

Misel, da čas celi rane, je pogosto izrečena, pa vendar ne drži. Drži pa, da žalovanje sčasoma preraste v žalost. Čas ne celi ran, pomaga pa, da se naučite z bolečino in žalostjo živeti. Tako postanete močnejši, zaradi česar občutke izgube lažje prenašate.

Pogrešate jo pri običajnih opravkih

Če ste odraščali brez matere, vas morda nihče ni naučil gospodinjskih trikov in mamo pogrešate vsakič, ko imate vprašanje ali ne veste, kako bi se nečesa lotili.

Ženske odraščajo brez mame

Pogrešate jo ob pomembnih prelomnicah

Če ste odraščali brez matere, razumete bolečino izgube. Žalostni ste bili ob pomembnih življenjskih prelomnicah; ob maturi, diplomi, rojstvu otroka ali poroki. Grenka misel vas spreleti tudi ob pomembnih praznikih in rojstnih dnevih. Včasih vas bolečina objame tudi ob »navadnih« dneh.

- Oglas -

Iščete podobnosti

V sebi iščete podobnosti, ki bi jih imeli z mamo. Najdite najbolj močne vrline in jih krepite. Vaša mati bi si želela, da ste pogumni in vztrajni in da ste zaradi izgube le močnejši.

Toliko stvari ji še želite povedati

Normalno je, da si želite, da bi bila vaša mati ob vas, ko bi križarili skozi življenje. Še toliko stvari bi ji radi povedali ali jo vprašali.

Morda vaše matere ni tu, ob vas, a ste zato močnejši. Vedeti morate, da od tam nekje spremlja vsa kvaš korak in vas podpira. Vaša mati bi želela, da ostanete srečni, veseli in močni. Spomin nanjo naj bo lep. Naj vas izguba ne definira, naj vas pozitivno izoblikuje. Ni popolnega načina za žalovanje. Najti morate način, ki deluje za vas. Tu je nekaj nasvetov za lažje soočanje z izgubo:

Bodite dobri do sebe

To je ena najpomembnejših stvari. Imejte se radi. Odnos, ki ga imate s samim s seboj, je odnos, ki ga morate najbolj negovati. Razvajajte se, kot bi vas razvajala mati.

Skrbite za svoje srce

Priznajte si, da vam pri srcu zaradi izgube matere manjka delček, vendar ne zanemarjajte dejstva, da je vaše srce zato postalo večje in močnejše. Poiščite način, s katerim boste lahko izrazili čustva.

Praznujte spomine – stare in nove

Spomnite se lepih trenutkov, ki ste jih z mamo preživeli. Poglejte stare fotografije in podoživite lepe dni. Obiščite kraje, ki so vaši materi pomenili veliko in ustvarite nove spomine.

Najdite ljudi, ki so doživeli podobno

Morda se počutite nerazumljene. Poiščite ljudi, ki so doživeli podobno kot vi in lažje vam bo. Z nekom, ki doživlja enaka čustva, se vam bo morda lažje pogovarjati.

Vedite, da je najhuje mimo in da ste zaradi izgube samostojnejša, močnejša in neodvisna oseba, ki zmore veliko.

Preberite tudi: Neustrašne ženske se spopadajo z menopavzo s plavanjem v ledeno mrzli vodi

.

NAJNOVEJŠE