0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravje pozimi s pomočjo narave

Zdravje pozimi s pomočjo narave

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za zdravje je v zimskih mesecih posebno pomembna. Telesu morate privoščiti dovolj počitka, obenem pa je priporočljivo, da ga podprete z naravnimi pripravki, ki lahko zmanjšajo tveganje za virusna obolenja in sorodne težave, ki so najpogostejše v zimskih mesecih. Določena živila in zelišča so posebno primerna za uporabo v zimskih mesecih, saj vsebujejo veliko snovi, ki so koristne za imunski sistem, dihala ipd. Naravni pripravki vam lahko prihranijo ogromno nevšečnosti in zmanjšajo potrebo po uporabi zdravil, ki lahko povzročijo precej neprijetnih stranskih učinkov.

- Oglas -

1. Peteršiljeve korenine

V kulinariki se najpogosteje uporabljajo peteršiljevi listi, ki so nepogrešljiv dodatek najrazličnejšim jedem, manj znano pa je, da so užitne tudi korenine peteršilja. Še več: korenine niso samo užitne, ampak so tudi zelo koristne. Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Med drugim so zelo bogate z vitaminom C, ki je izjemno pomemben za močan imunski sistem. Pripravki iz peteršiljevih korenin lahko tako prispevajo k učinkovitejšemu imunskemu odzivu in s tem k zmanjšanju tveganja za virusna obolenja oziroma k hitrejšemu prebolevanju bolezni. Iz peteršiljevih korenin lahko pripravite tinkture, čaje ipd. Na koščke narezane korenine pa lahko po želji dodate tudi različnim jedem, na primer juham ali praženim rezancem z zelenjavo.

2. Navadni slez

V slezu se skrivajo snovi, ki so zelo koristne za pomiritev razdražene sluznice. Tako lahko pripravki iz sleza pomagajo pri razdraženem grlu in suhem kašlju. Poleg tega pa so tudi odlična naravna pomoč pri težavah, povezanih z razdraženo želodčno sluznico. Pripravki iz slezovih korenin sluznico prekrijejo s tanko zaščitno plastjo, kar učinkuje protivnetno oziroma pomirjajoče. Iz korenin lahko pripravite preprost sirup. Najprej iz njih skuhajte čaj. Vodo zavrite, nato pa jo malce ohladite in prelijte po slezovih koreninah (voda naj bo vroča, vendar ne vrela). Mešanico nato za nekaj ur postavite v hladilnik. Ohlajeno tekočino precedite in jo segrevajte toliko časa, da se volumen zmanjša za približno polovico. Na koncu dodajte sladkor, po želji pa še nekaj kapljic alkohola (da bo sirup zdržal malce dlje).

3. Veliki oman

Pripravki iz velikega omana so zelo koristni za dihala. To velja posebno za pripravke iz korenin te rastline. V koreninah velikega omana lahko namreč najdemo večjo količino snovi, ki spodbujajo izkašljevanje, kar sprosti dihalne poti in olajša dihanje. Iz korenin lahko pripravite čaj ali pa jih uporabite za pripravo tinkture. Če se odločite za tinkturo, korenine najprej posušite, nato jih prelijte z vodko in počakajte 4–6 tednov. Na koncu mešanico precedite.

- Oglas -

4. Česen

Česen je lahko v zimskih mesecih eden izmed vaših najdragocenejših naravnih zaveznikov, saj ga odlikuje izjemno protimikrobno delovanje, za katero je zaslužna snov, imenovana alicin. Redno uživanje česna lahko imunskemu sistemu olajša boj z virusi in bakterijami. Poleg tega pa lahko česen pomaga tudi pri številnih drugih zdravstvenih težavah, na primer pri povišanem holesterolu, slabi prekrvavitvi in vnetju ušes. Če vam okus svežega česna ni pretirano všeč, so na voljo tudi druge možnosti, na primer česnove kapsule. Pri tem upoštevajte, da česen redči kri. To lahko sicer zmanjša tveganje za krvne strdke, vendar po drugi strani večje količine česna niso primerne za ljudi, ki že uporabljajo zdravila proti krvnim strdkom.

5. Topinambur

Topinambur, za katerega se včasih uporabljata tudi poimenovanji jeruzalemske artičoke in ameriški krompir, pri nas ni pretirano razširjen, kar je precejšnja škoda, saj gre za zelo zdrav gomolj, ki lahko pomaga pri najrazličnejših zdravstvenih težavah. Ker vsebuje veliko inulina, je koristen za uravnavanje krvnega sladkorja. Poleg tega je inulin odličen prebiotik (hrana za koristne bakterije v črevesju), zato lahko topinambur poskrbi za bolj zdrav črevesni mikrobiom, posledično pa za močnejši imunski sistem, saj lahko v črevesju najdemo večji del imunskih celic. Topinambur se lahko uporablja podobno kot krompir, na primer za pripravo pireja. Gomolj pa lahko tudi posušite in ga zmeljete v prah, ki ga nato uživajte kot prebiotično prehransko dopolnilo.

NAJNOVEJŠE