0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNov test za preprostejše merjenje vrednosti omega-3-maščobnih kislin

Nov test za preprostejše merjenje vrednosti omega-3-maščobnih kislin

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da so omega-3-maščobne kisline zelo pomembne za dobro zdravje, toda kako ugotoviti, ali jih zaužijemo dovolj? Na pomanjkanje omega-3-maščobnih kislin v prehrani lahko sicer opozarjajo določeni simptomi, na primer zelo suha koža, depresivnost, suhe oči, bolečine v sklepih in suhi, štrenasti lasje, vendar so lahko v ozadju naštetih težav tudi številni drugi vzroki. Najbolj zanesljiv podatek lahko ponudi preverjanje vrednosti omega-3-maščobnih kislin v krvi, vendar je bilo do nedavnega pri tem nujno uporabiti precej invazivne oziroma kompleksne metode. Zdaj pa so kanadski raziskovalci razvili precej preprostejšo metodo, ki so jo predstavili v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Journal of Lipid Research. Metoda omogoča bistveno lažji dostop do informacij o vrednostih omega-3-maščobnih kislin in s tem do informacij, ki lahko močno vplivajo na kardiovaskularni sistem in kognitivno zdravje (pomanjkanje omega-3-maščobnih kislin povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja, Alzheimerjevo bolezen itn.).

- Oglas -

Odkriti novi biomarkerji, kar bistveno poenostavi preverjanje vrednosti omega 3

Človeško telo omega-3-maščobnih kislin ne more sintetizirati samo, zato mu jih moramo nujno zagotoviti s hrano ali s kakovostnimi prehranskimi dopolnili. Za zdravje sta posebno pomembni dve vrsti omega-3-maščobnih kislin, in sicer dokozaheksaenojska kislina (DHK) in eikozapentaenojska kislina (EPK). Merjenje vrednosti teh snovi je bilo do nedavnega zelo zapleteno, obenem pa precej invazivno. Toda znanstveniki so zdaj odkrili nove biomarkerje t. i. indeksa omega 3 (O3I), ki lahko močno poenostavijo preverjanje vrednosti omega-3-maščobnih kislin v krvi. To je posebno koristno za najbolj ranljive skupine, pri katerih lahko pomanjkanje omega-3-maščobnih kislin povzroči resnejše težave. Praviloma sicer velja, da indeks omega 3 oziroma O3I, ki je nižji od 4 %, poveča tveganje za kardiovaskularne zaplete. Po drugi strani pa lahko O3I, višji od 8 %, zmanjša tveganje za tovrstne težave.

Nova metoda lahko olajša preverjanje učinkovitosti prehranskih dopolnil

Redna uporaba prehranskega dopolnila z omega-3-maščobnimi kislinami še ne pomeni nujno, da ima telo na voljo dovolj omenjenih hranil. Odziv na tovrstna prehranska dopolnila se lahko namreč od posameznika do posameznika močno razlikuje, obenem pa je odvisen od koncentracije in vrste omega-3-maščobnih kislin v prehranskih dopolnilih. Preprost test za preverjanje vrednosti omega-3-maščobnih kislin je zato izjemno dragocen, saj je mogoče z njegovo pomočjo preveriti, ali so učinki prehranskega dopolnila zares skladni s pričakovanji oziroma obljubami proizvajalcev.

Zaradi kompleksnosti in visokih stroškov se zdravniki redko odločijo za preverjanje O3I

Testi za preverjanje indeksa omega 3, ki se uporabljajo trenutno, zahtevajo odvzem večje količine krvi, nato pa so potrebne zapletene laboratorijske analize. Posledično se zdravniki precej redko odločijo za preverjanje O3I. Nova metoda bi lahko olajšala redno spremljanje tega indeksa, ki odraža vsebnost omega-3-maščobnih kislin v krvi. Za določanje O3I je treba namreč pri novem testu izolirati samo dva biomarkerja. Vzorec krvi je lahko tako precej manjši, poleg tega pa je analiza bistveno cenejša in hitrejša kot pri testih, ki se uporabljajo trenutno. Tako bi lahko na primer tisti, ki uporabljajo prehranska dopolnila z omega-3-maščobnimi kislinami, hitro preverili, ali prehransko dopolnilo deluje, in po potrebi izbrali primernejši izdelek ali prilagodili odmerek.

- Oglas -

Spremljanje vrednosti omega-3-maščobnih kislin s pomočjo analize urina?

Že v bližnji prihodnosti pa za merjenje vrednosti omega-3-maščobnih kislin morda niti ne bo več potreben odvzem krvi. Znanstveniki, ki so zaslužni za razvoj novega testa, namreč že razmišljajo o naslednjih korakih. Tako nameravajo v urinu poiskati »nadomestne biomarkerje O3I«, kar bi lahko še nekoliko poenostavilo testiranje.

NAJNOVEJŠE