0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija7 trikov za odstranjevanje nalepk in ostankov lepila

7 trikov za odstranjevanje nalepk in ostankov lepila

MORDA VAS ZANIMA

Ste kupili posodo, krožnik ali bidon za vodo, s katerega ne morete nikakor odstraniti nalepke oziroma sledov lepila? Ali pa morda nameravate ponovno uporabiti steklen kozarec s pokrovčkom, vendar se želite najprej znebiti nalepke?

- Oglas -

S pretirano agresivnim praskanjem lahko poškodujete nohte in/ali embalažo. Na srečo obstajajo precej boljše metode, s pomočjo katerih lahko nalepke in ostanke lepila odstranite hitro, preprosto, varno in brez nepotrebne packarije.

1.    Odstranjevanje nalepk z oljem

Pri odstranjevanju nalepk in ostankov lepila si lahko uspešno pomagate s poljubnim rastlinskim oljem. Priporočamo vam, da pri plastičnih embalažah olje najprej preizkusite na manjšem koščku, saj lahko nekatere vrste plastike absorbirajo maščobo, posledično pa se na površini pojavi madež. Najprej s prsti odstranite čim večji del nalepke. Nato v olje pomočite v gobico in z njo nežno zdrgnite površino. Na koncu ostanke olja odstranite s čisto krpo in embalažo operite pod tekočo vodo ali v pomivalnem stroju.

2.    Odstranjevanje nalepk z vročo milnico

Najprej zamašite odtok, nato pa v pomivalno korito nakapljajte malce detergenta za pomivanje posode in dodajte vročo vodo. V milnico potopite steklene kozarce in plastične embalaže, s katerih želite odstraniti nalepke in ostanke lepila, ter počakajte najmanj 15 minut. Na koncu embalažo zdrgnite z gobico ali s ščetko.

- Oglas -

3.    Odstranjevanje nalepk s pomočjo sušilnika za lase

Toplota močno olajša odstranjevanje nalepk, zato si lahko pomagate kar s sušilnikom za lase. Sušilnik vklopite in ga približajte nalepki, nato pa počakajte približno pol minute. Na koncu nalepko preprosto odstranite s prsti/nohti ali s staro kartico.

4.    Odstranjevanje nalepk z izopropilnim alkoholom

S prsti odstranite čim večji kos nalepke. Nato vzemite papirnato brisačo ter jo pomočite v izopropilni oziroma čistilni alkohol in jo položite na ostanke lepila. Počakajte približno 5 minut, da lahko alkohol raztopi lepilo, na koncu pa območje preprosto zbrišite z istim kosom papirnate brisače. Če pri roki nimate izopropilnega alkohola, lahko uporabite kar vodko.

5.    Odstranjevanje nalepk z arašidovim maslom

Ta metoda je na prvi pogled malce nenavadna, vendar lahko tisti, ki so jo preizkusili, potrdijo, da arašidovo maslo nalogo opravi z odliko. Maščobe v arašidovem maslu pomagajo zmehčati lepilo, ki ga lahko nato odstranite, ne da bi pri tem poškodovali embalažo. Nalepko, ki jo želite odstraniti, preprosto premažite z manjšo količino arašidovega masla. Počakajte približno 5 minut, nato pa ostanke arašidovega masla odstranite s papirnato brisačo. Za še boljše rezultate lahko kozarec/embalažo na koncu potopite še v vročo milnico (glejte postopek, opisan zgoraj).

6.    Odstranjevanje nalepk z acetonom

Aceton ni uporaben samo za odstranjevanje laka za nohte, ampak tudi za odstranjevanje nalepk z embalaž. Tudi pri tej metodi je najbolje uporabiti papirnato brisačo, prepojeno z acetonom, ki jo za krajši čas položite na nalepko, ki jo želite odstraniti.

- Oglas -

7.    Odstranjevanje nalepk s kisom

Možnosti uporabe kisa se zdijo skorajda neomejene. Posebno alkoholni kis je izjemno uporaben pri najrazličnejših gospodinjskih opravilih, na primer pri čiščenju školjke, odstranjevanju vodnega kamna s pip in pri odmaševanju odtokov. Zelo prav pa vam lahko pride tudi pri nalepkah, ki jih je težko odstraniti. Embalažo preprosto namočite v kis in počakajte približno 15 minut. Če je lepilo posebno močno, lahko alkoholni kis pred uporabo malce segrejete, saj bo to še nekoliko olajšalo odstranjevanje nalepke in lepila. Koščke nalepke ali lepila, ki na embalaži ostanejo tudi po namakanju, lahko na koncu odstranite z gobico, ki ste jo pomočili v kis. Priporočamo uporabo zaščitnih rokavic, da ne razdražite kože na rokah.

NAJNOVEJŠE