Veliki oman za slabokrvnost in želodčne težave

  Veliki oman ali svinjski koren (Inula helenium) je od 50  do 180 cm visoka trajnica z močnimi koreninami. Listi so posuti z gostimi dlačicami, prepoznamo pa jo po kožastih rumenih cvetovih. Veliki oman izvira iz osrednje Azije, od koder se je razširil tudi v Evropo. Pri nas ga najdemo na Notranjskem, primorskem in Dolenjskem na sončnih legah.

  Veliki oman

  Veliki oman in njegova zdravilnost

  V ljudskem zdravilstvu se veliki oman uporablja že dolgo. Uporablja se korenika in korenine, ki se jih izkoplje v pozni jeseni in posuši obešene v senci. Od zdravilnih učinkovin je pomemben predvsem inzulin, vsebuje pa tudi eterično olje in grenčine. V Aziji je bil oman zelo cenjena zdravilna rastlina, za katero so verjeli, da pospešuje kroženje krvi, odpravlja srčne zastoje, mehča sluz in v obliki mazila zdravi natrgane mišice in zlome. V srednjem veku so veliki oman uporabljali proti napenjanju, pljučnim boleznim in za lažje izkašljevanje, omanovo vino so skratka uporabljali kot univerzalno zdravilo za vse vrste tegob.

  Omanov čaj

  Danes je v uporabi predvsem omanov čaj, ki ima zelo široko uporabo. Pospešuje presnovo, pomaga pri sladkorni bolezni, odpravlja slabost v želodcu in črevesna vnetja in drisko, poleg tega ugodno deluje na slabokrvnost, saj čisti in obnavlja kri. Za pripravo omanovega čaja vzamemo 1/2 čajne žličke drobno narezane sveže ali posušene korenine in jo prelijemo s skodelico vroče vode. Pustimo 10 minut, precedimo in popijemo. Na dan je priporočljivo popiti 2 do 3 skodelice nesladkanega čaja.

  Veliki oman - korenina

  Omanovo mazilo

  Omanovo mazilo se uspešno uporablja za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni, nečiste kože, pa tudi za obkladke pri srbečici. Dobro očiščenim in narezanim koreninam dolijemo vodo in kuhamo, zraven pa mečkamo in mešamo, dokler ne dobimo kaše. Počakamo, da se malo ohladi, nato pa dodamo kokosovo olje, vse skupaj dobro premešamo in precedimo skozi gazo v posodo, kjer bo mazilo shranjeno. Obolela mesta mažemo dvakrat na dan.

  Omanova tinktura

  50 g drobno narezanih korenin, 20 g pelina in 50 g pomarančnih lupin namočimo v litru 60 % žganja in pustimo 12 dni nekje na toplem. Po tem času odcedimo, ostanek pa dobro iztisnemo. Pri težavah z želodcem zaužijemo pred vsako jedjo 15 kapljic tako narejene tinkture.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte