0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineVeliki oman za slabokrvnost in želodčne težave

Veliki oman za slabokrvnost in želodčne težave

MORDA VAS ZANIMA

Veliki oman ali svinjski koren (Inula helenium) je od 50  do 180 cm visoka trajnica z močnimi koreninami. Veliki oman izvira iz osrednje Azije, od koder se je razširil tudi v Evropo. Pri nas ga najdemo na Notranjskem, primorskem in Dolenjskem na sončnih legah.

- Oglas -

Prepoznate ga po značilnih rumenih cvetovih in po ovalnih, nazobčanih listih. V tradicionalnem zdravilstvu ima veliki oman pomembno mesto, saj se uporablja za lajšanje številnih zdravstvenih tegob. Še posebej pogosta je uporaba velikega omana v primeru bolezni dihal. Blagodejni učinki velikega omana so med drugim povezani tudi z vsebnostjo inulina, ki velja za izvrsten prebiotik, torej snov, ki jo kot hrano uporabljajo koristne bakterije v črevesju oziroma probiotiki.

Veliki oman in njegova zdravilnost

V ljudskem zdravilstvu se veliki oman uporablja že dolgo. Uporablja se korenika in korenine, ki se jih izkoplje v pozni jeseni in posuši obešene v senci. Od zdravilnih učinkovin je pomemben predvsem inzulin, vsebuje pa tudi eterično olje in grenčine. V Aziji je bil oman zelo cenjena zdravilna rastlina, za katero so verjeli, da pospešuje kroženje krvi, odpravlja srčne zastoje, mehča sluz in v obliki mazila zdravi natrgane mišice in zlome. V srednjem veku so veliki oman uporabljali proti napenjanju, pljučnim boleznim in za lažje izkašljevanje, omanovo vino so skratka uporabljali kot univerzalno zdravilo za vse vrste tegob.

Preprečevanje tveganja za raka na dojkah

Pred nedavnim je bila objavljena znanstvena študija, ki povezuje velikega omana z zmanjšano nevarnostjo za razvoj raka na dojkah. Znanstveniki so ugotovili še, da lahko veliki oman pomaga tudi ženskam, ki so že zbolele za omenjeno vrsto raka, saj zavira napredovanje bolezni in s tem izboljša prognozo.

- Oglas -
Veliki Oman

Veliki oman zdravljenje pljučnih bolezni

Veliki oman je zelo učinkovit pri lajšanju težav z dihalnim sistemom. Pomaga razredčiti sluz in deluje kot naravni antibiotik za pljuča. Veliki oman lahko zelo koristi ljudem, ki so nagnjeni k infekcijam, na primer k bronhitisu. Poleg tega lahko iz pljuč odstrani druge škodljive snovi in s tem poskrbi za njihovo naravno razstrupljanje. Če imate pogosto težave s pljuči oziroma dihalnim sistemom, je uživanje zdravilnega čaja iz velikega omana vsekakor dobra preventiva. V preteklosti so rastlino pogosto uporabljali tudi za zdravljenje oziroma preprečevanje tuberkuloze, smiselnost te metode pa so kasneje potrdile tudi znanstvene raziskave. Veliki oman naj bi namreč učinkovito zatiral bakterije, imenovane Mycobacterium tuberculosis, ki povzročajo tuberkulozo. Med težave z dihali, pri katerih lahko med drugim pomaga veliki oman, pa sodijo tudi astma, pljučni emfizem in oslovski kašelj.

Zdravo ravnovesje bakterij v črevesju

Omenili smo že, da je veliki oman odličen vir inulina, naravnega prebiotika. Tako omogoča razmnoževanje koristnih bakterij v vašem črevesju, med drugim tudi laktobacilov in bifidobakterij. Kolonije omenjenih vrst bakterij v črevesju preprečujejo infekcije, vnetja in nasploh skrbijo za zdravo prebavo. Prav urejena prebava pa je eden ključnih pogojev za vaše celostno zdravje in dobro počutje.

Razstrupljanje jeter

Veliki oman - korenina

Jetra imajo ogromno različnih funkcij, pri čemer je ena najpomembnejših zagotovo odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa oziroma čiščenje krvi. Kadar so jetra preobremenjena, lahko tako zelo hitro nastopijo težave, zato je pametno, da pomagate jetrom pri razstrupljanju in s tem preprečite hujše zaplete. To lahko med drugim storite s pomočjo velikega omana, ki spodbuja izločanje encimov in s tem pomaga jetrom pri opravljanju pomembnih nalog, kot so ugotovili znanstveniki.

Omanov čaj

Danes je v uporabi predvsem omanov čaj, ki ima zelo široko uporabo. Pospešuje presnovo, pomaga pri sladkorni bolezni, odpravlja slabost v želodcu in črevesna vnetja in drisko, poleg tega ugodno deluje na slabokrvnost, saj čisti in obnavlja kri. Za pripravo omanovega čaja vzamemo 1/2 čajne žličke drobno narezane sveže ali posušene korenine in jo prelijemo s skodelico vroče vode. Pustimo 10 minut, precedimo in popijemo. Na dan je priporočljivo popiti 2 do 3 skodelice nesladkanega čaja.

Omanovo mazilo

Omanovo mazilo se uspešno uporablja za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni, nečiste kože, pa tudi za obkladke pri srbečici. Dobro očiščenim in narezanim koreninam dolijemo vodo in kuhamo, zraven pa mečkamo in mešamo, dokler ne dobimo kaše. Počakamo, da se malo ohladi, nato pa dodamo kokosovo olje, vse skupaj dobro premešamo in precedimo skozi gazo v posodo, kjer bo mazilo shranjeno. Obolela mesta mažemo dvakrat na dan.

- Oglas -

Omanova tinktura

50 g drobno narezanih korenin, 20 g pelina in 50 g pomarančnih lupin namočimo v litru 60 % žganja in pustimo 12 dni nekje na toplem. Po tem času odcedimo, ostanek pa dobro iztisnemo. Pri težavah z želodcem zaužijemo pred vsako jedjo 15 kapljic tako narejene tinkture.

.

NAJNOVEJŠE