0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliReševanje psa iz avtomobila, ki odmeva po vsej Sloveniji

Reševanje psa iz avtomobila, ki odmeva po vsej Sloveniji

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih dneh v medijih dviga prah zgodba o psički, ki so jo člani Obalnega društva proti mučenju živali rešili iz pregretega avtomobila. Ker so pristojne službe zatajile in lastnice ni bilo na spregled, so razbili avtomobilsko šipo in rešili dehidrirano psičko. Njena lastnica je na policiji prijavila krajo psa, a ji ga v društvu ne nameravajo vrniti, sprejeli bodo tudi vse pravne posledice. Podobna zgodba se je nekaj dni kasneje zgodila v Mariboru.

- Oglas -

Resevanje psa

V Kopru je bilo v nedeljo nekaj manj kot 30 stopinj Celzija. Nič kaj šokanten podatek, a če upoštevamo dejstvo, da je ob taki zunanji temperaturi v avtomobilu 50 stopinj Celzija, si skorajda ne moremo predstavljati, da bi kdo v tako razgretem avtomobilu pustil živo bitje. A prav to se je zgodilo drobni čivavi, ki jo je na prednjem sedežu avtomobila, dehidrirano in trpečo, opazil mimoidoči. Lastnice avta bolgarskih registracij ni bilo od nikoder, tekle pa so dobesedno zadnje minute pasjega življenja, zato se je odločil ukrepati.

Pristojni zatajili, pomagal ODPMŽ

Očividec je ob 9. uri zjutraj prvič poklical policijo, takoj zatem pa še koprsko komunalno podjetje Marjetica Koper, ki zdaj skrbi za zavetišče v Dvorih pri Svetem Antonu. Ko je ugotovil, da nihče od klicanih nima namena hipno ukrepati, se je obrnil na lokalni medij, Radio Capris, v katerem so stopili v kontakt z Obalnim društvom proti mučenju živali (ODPMŽ). Člani društva so do parkiranega avtomobila pridrveli že čez nekaj minut, ko pes ni več reagiral na okolico. Nemudoma so razbili šipo, psičko shladili z vodo, jo napojili in odvedli na veterinarski pregled. Kot so zatrdili, je mala čivava zdaj v dobrih rokah in na varnem, lastnici pa je ne nameravajo vrniti. Odločitev društva, da psičko lastnici odvzamejo, je na družbenih medijih naletela na široko odobravanje. Celotna reševalna akcija je dokumentirana v videu.

- Oglas -

Prelaganje odgovornosti pristojnih služb

Policisti Policijske uprave Koper so bili o zaprtem psu obveščeni ob 9.30, na prizorišče pa so, kot so naknadno obrazložili, zaradi druge nujne intervencije prišli slabo uro kasneje. Kot trdijo očividci, naj bi prišli veliko kasneje.

Po besedah klicatelja, ki je pristojne (neuspešno) klical poldrugo uro, so mu v koprski Marjetici povedali, da »ta zadeva ni njihova stvar«, navaja portal Pes moj prijatelj. Kot še piše spletna stran, so iz Marjetice naslednji dan poslali uradno obrazložitev, da so k ukrepanju pozvali koprsko veterinarsko inšpekcijo, kjer pa se, kot kaže, niso odzvali.

»Razumemo stisko v tistem trenutku. Ampak kot javno podjetje se uličnih metod žal ne moremo posluževati. Pravilni postopek bi bil, da policija in veterinarski inšpektor ugotovita dejansko stanje na terenu, nato bi poklicali nas. Če se te korake preskoči, to pripelje do neljubih situacij, ko je težje ugotoviti odgovornosti,« je povedal Vojko Rotar iz koprske komunale.

Za omenjeni portal so se odzvali tudi z Veterinarske inšpekcije, kjer so povedali, da postopek izpeljejo le v primeru, ko so o tem obveščeni s strani policije. Sami namreč nimajo pooblastil, da bi razbili šipo, dodajajo.

Psa je v avtomobilu puščala že celo poletje

Lastnica se je k avtomobilu vrnila šele čez štiri ure. Policisti so ji sicer izrekli globo v višini 800 evrov ter ODPMŽ pozvali, naj ji vrne psa. In društvo? »Jasno nam je, kaj so in kaj niso naše pristojnosti, a dejstvo je, da lastnici psa nismo želeli vrniti. Policistom je menda celo rekla, da je psa v avtomobilu pustila ‘le 3 ure’ … Vemo pa, da je za tragične posledice v takih primerih dovolj že nekaj minut. Glede na stanje psičke, je bila hipna reakcija vseh vpletenih res odločilna. Kaj bi bilo nekaj minut kasneje, si nočem predstavljati,« je za portal Pes moj prijatelj povedala Andrea Bogataj Krivec iz ODPMŽ.

- Oglas -

Njihovo odločitev je še dodatno podkrepila naknadna informacija, da je ženska psičko puščala v avtomobilu že celo poletje, in sicer od osmih do dveh, ko je bila v službi. To so ODPMŽ sporočili sodelavci omenjene ženske, ki so postavili na laž tudi njene trditve policiji, da je v Sloveniji samo na dopustu. Ženska je sicer podala kazensko ovadbo zaradi kraje psa. Iz ODPMŽ pa so medtem sporočili, da bodo zoper lastnico podali kazensko ovadbo suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali.

Podobno tudi v Mariboru

Podoben primer se je samo nekaj dni kasneje zgodil v Mariboru, kjer sta dva člana Društva za zaščito živali Maribor pred trgovskim središčem opazila psa v pregretem avtomobilu, ko je bilo zunaj krepko čez 30 stopinj Celzija. Kot je za Radio Capris povedala Žana Klobučar iz društva, so obvestili policijo in v trgovskem centru prosili, da po zvočniku pozovejo lastnika k avtu. Policija je prišla, vendar v avto ni vstopila s silo, temveč počakala do prihoda lastnika. Ko so odprli avto, za psa ni bilo ustrezno poskrbljeno z vodo, je povedala. »Zdaj smo sicer videli, kako je, če ravnamo tako, kot bi mogli. Naslednjič te poti zagotovo več ne bomo ubrali. Poslužili se bomo takšnih poti, kot so jih naredili kolegi na Primorskem. Tako da, ne glede na to, kaj bo sledilo obalnemu društvu, mi jim bomo stali ob strani in jih popolnoma podpirali,« je za radio še povedala predstavnica mariborskega društva.

V Sloveniji se je zaradi dogodka na Obali, ki je imel zaradi hitrega ukrepanja občanov, Radia Capris in ODPMŽ sicer srečen konec, vnela razprava o tem, kako reagirati v takih situacijah – sploh, ko imajo določene službe omejene pristojnosti in ko pristojni ne reagirajo.

.

NAJNOVEJŠE