Zdravje & prehranaKokosova voda – eliksir zdravja in mladosti

Kokosova voda – eliksir zdravja in mladosti

MORDA VAS ZANIMA

Kaj pravzaprav je kokosova voda ali eliksir zdravja in mladosti? To je tekočina iz mladega kokosa, ki je polna elektrolitov in mineralov ter zdravega naravnega sladkorja. Predvsem je bogata s kalijem, ki je pomemben za zdravje srca, in magnezijem, ki sodeluje pri več sto presnovnih procesih v telesu.

- Oglas -

Kokosova voda

Kokosova voda je, tako kot voda, izjemno čista tekočina, ki vsebuje zelo malo maščob in ogljikovih hidratov. Je zelo nizkokalorična, zato se od nje ne boste zredili. Skodelica kokosove vode je polna različnih mineralov – ima kar 600 mg kalija, 250 mg natrija, 60 mg magnezija in kalcija ter 50 mg fosforja. Ker je polna rudninskih snovi, jo mnogi športniki uporabljajo kot izotonik, s katerim nadomestijo izgubo tekočine in mineralov med športno aktivnostjo ter si regenerirajo celice. Med vitamini v kokosovi vodi prevladujeta vitamina B in C.

Kje jo lahko dobimo?

V bolje založenih prodajalnah imajo včasih na voljo nezrele, zelene kokose – kokosovo vodo lahko pridobite neposredno iz njihove notranjosti. Taka kokosova voda je tudi izjemno zdrava.

Ko kokos zori, iz kokosove vode nastane kokosovo mleko. Ko sadež dozori, se mleko v notranjosti posuši in iz njega nastane kokosovo meso, iz katerega pridobivajo kokosovo maščobo (olje) in kokosovo moko.

- Oglas -

Alternativa temu so napitki kokosove vode, ki so lažje dostopni in jih najdemo v vsaki trgovini z zdravo prehrano. Izberite pridelano na biološki način, z uporabo metode hladne sterilizacije (to je voda, ki pri pakiranju ne pride v stik z zrakom in zato ne oksidira) in brez aditivov.

Kokosova voda je odlična, če jo pijemo samostojno (na dan sta priporočljivi skodelica do dve) ali kot dodatek smoothiju.

Izjemno koristna za zdravje

Številne študije potrjujejo pozitiven vpliv kokosove vode tako na zdravje kot počutje. Kokosova voda deluje proti virusom in bakterijam ter ubija zajedavce v črevesju. Odlično tudi uravnava pH-vrednost telesa. Ko imate »mačka«, je idealno zdravilo prav kokosova voda.

Z njenim rednim uživanjem lahko odpravite težave z ledvicami in vnetja sečil. Njeno redno uživanje pomaga preprečiti pljučni edem ter blaži mišične krče, zaprtost, predmenstrualni sindrom itd.

Ima tudi koristne učinke za zdravje srčno-žilnega sistema. Minerali v njej namreč uravnavajo krvni pritisk, s čimer se zmanjša možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Pospešuje tudi kroženje krvi, uravnava raven holesterola v krvi ter zmanjšuje otekanje okončin.

S pitjem kokosove vode ne pretiravajte, saj ima lahko odvajalni učinek.

Razstruplja

Študije ugotavljajo, da kokosova voda pomaga tudi pri odstranjevanju strupov iz telesa. Če jo redno pijemo, spodbudi celice k aktivaciji svoje naravne razstrupljevalne sposobnosti, so pokazale raziskave. Poleg tega uravnava prebavo in vzdržuje zdrav prebavni trakt.

Za večno mladost

- Oglas -

V kokosovi vodi se skriva skupina hranil, imenovana citokininis. Prav ta hranila so zaslužna za obnovo celic in njihovo oskrbo z vlago – s tem pa upočasnjujejo staranje. Kokosova voda lepša izgled kože, po nekaterih ugotovitvah naj bi zmanjševala tudi tveganje za raka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×