Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Ekologija & okoljeNajtoplejši junij doslej zaznamoval rekordne temperature

Najtoplejši junij doslej zaznamoval rekordne temperature

MORDA VAS ZANIMA

Niz rekordnih globalnih temperatur se torej nadaljuje, letošnji junij je namreč že 14. mesec zapored, ko so znanstveniki zabeležili rekordno visoko temperaturo, lanskoletno junijsko temperaturo letošnja prekaša za 0,02 °C.

Najtoplejši junij od leta 1880

- Oglas -

Ameriški agenciji Nasa in Noaa (National Oceanic and Atmospheric Administration) poročata, da je bil prejšnji mesec za 0,9 °C toplejši od povprečnih junijskih temperatur 20. stoletja, hkrati pa gre za najtoplejši mesec junij od leta 1880, takrat so namreč začeli z beleženjem temperatur.

Vroče poletje

Krivdo sprva pripisovali El Niñu

14-mesečna serija visokih temperatur je najdaljša v 137-letni zgodovini beleženja, odkar je bila povprečna junijska temperatura nižja od povprečne junijske temperature 20. stoletja pa je minilo že 40 let. Rekord se je začel podirati aprila 2015, visoke temperature pa so bile posledica delovanja El Niña ali t. i. južne oscilacije, globalno razširjenega pojava na stičišču zraka in morja. Tako kot La Niña je to pojav nihanja temperature na vodni gladini v zahodnem delu Tihega oceana. El Niño s seboj prinaša poplave, sušo in druge vremenske motnje, vendar pa so njegovi učinki že izzveneli, meni Nasin raziskovalec Gavin Schmidt, visoke temperature pa gre pripisati učinkom globalnega segrevanja.

“Medtem ko je bil El Niño glavni krivec za temperaturne spremembe od oktobra dalje pa zdaj postaja jasno, da so rekordne številke naša nova realnost,” je dejal.

Zaskrbljujoče razmere tudi nad Arktiko

- Oglas -

Še en Nasin znanstvenik, Walt Melt, pa je dodal, da so se globalne visoke temperature še dvignile zaradi ekstremno visokih temperatur nad Arktiko, ki dvigujejo svetovno povprečje, hkrati pa povzročajo taljenje tamkajšnjega ledu. Pojav je po njegovem mnenju še kako zaskrbljujoč, lahko se nadejamo tudi nenavadnih sprememb vremena in še večjih temperaturnih nihanj, kot smo jim bili priča doslej. Pozval je tudi k ukrepom, ki so po njegovem mnenju nujni. Škode se sicer ne da popraviti, lahko pa jo vsaj zajezimo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×