DomovZdravilne rastlineZdravilne barve jeseni

Zdravilne barve jeseni

ฤŒe se po ลพivahnem poletju ลพe poฤasi nagibate v jesensko otoลพnost, lahko v septembru naberete nekaj rastlin, ki vam bodo dodatno obarvale jesenske dni, vam razsvetlile razpoloลพenje in okrepile telo.

Jesen

ฤŒrni bezeg

Raste na svetlih krajih v gozdovih, na robovih gozdov in v bliลพini hiลก na podeลพelju. Spomladi nabiramo socvetja, jeseni pa zrele plodove, ki jih osmukamo s pecljev in uporabljamo za pripravo soka, sirupa, vina, kisa in terjaka. S slednjim mislimo gosto vkuhan (s sladkorjem ali brez) sok bezgovih jagod za pomoฤ proti prehladu, gripi in sorodnim teลพavam z dihali.
Bezgove jagode vsebujejo vrsto vitaminov in rudnin โ€“ veljajo za eno z rudninami najbogatejลกih vrst sadja sploh โ€“ antocianska barvila in druge flavonoide ter alkaloid sambunigrin. Zaradi slednjega so ne povsem zrele oziroma toplotno neobdelane bezgove jagode rahlo strupene in povzroฤajo slabost ter bruhanje. Ker sambunigrin na toploti razpade v neลกkodljive snovi, bezgove jagode tako ali drugaฤe predelamo, saj se celo med povsem zrelimi jagodami skoraj vedno znajde kaka manj zrela.
Bezgove jagode so imenitna krepฤilna hrana, ki spodbuja delovanje imunskega sistema, krepi sluznice in varuje pred okuลพbami dihal. Uฤinkujejo sploลกno dobrodejno na presnovo. Zaradi obilice rudnin in drugih sestavin pa obogatijo kri, zato so v obliki razliฤnih pripravkov, seveda ob rednem uลพivanju, zelo primerne za sploลกno krepitev telesa.

Dren

Imeni dveh v Sloveniji rastoฤih vrst drena ne povesta vsega. Rdeฤi dren ima rdeฤe obarvane poganjke in neuลพitne, drobne, ฤrno vijoliฤne plodove, rumeni dren pa cveti rumeno in obrodi podolgovate rdeฤe plodove, drnulje, ki sodijo med najokusnejลกe divje sadje sploh, le zrele morajo biti. Rumeni dren raste predvsem na robovih gozdov in v ลพivih mejah. Ker zreli plodovi hitro odpadejo, jih poberemo pod grmom, obrane plodove pa pustimo vsaj nekaj dni, da se zmehฤajo in postanejo slajลกi, sicer so zelo kisli in trpki. Uleลพane drnulje jemo surove in jih uporabljamo za pripravo marmelad in podobnih shrankov.
Vsebujejo sladkorje, vrsto organskih kislin in vitaminov, ฤreslovine, karotenoide ter druge snovi. So zelo okusno divje sadje, s katerim dobimo dodaten odmerek vitaminov in antioksidantov. Spodbudno vplivajo tudi na prebavo.

Hmelj

Raste na vlaลพnih krajih ob rekah, potokih in stojeฤih vodah. Spomladi nabiramo mlade poganjke in jih pripravljamo kot zelenjavo, jeseni pa โ€˜storลพkeโ€™ ลพenskih rastlin, ki so botaniฤno natanฤneje soplodja. Posuลกimo jih in pri spravilu pazimo, da se iz njih ne strese โ€˜prahโ€™, izloฤek ลพlez na listih soplodij, ki vsebuje najveฤ zdravilnih uฤinkovin.
Uporabljamo jih za pripravo poparkov in domaฤega piva.
Vsebujejo eteriฤno olje s ลกtevilnimi uฤinkovinami in grenฤine, in poleg njih ลกe flavonoide in druge sestavine. Iz grenฤin med skladiลกฤenjem in domnevno tudi med presnovo nastane metilbutenol, ki je verjetno med najmoฤneje pomirjevalno uฤinkujoฤimi sestavinami hmelja. Poleg izrazito pomirjevalnega delovanja so hmeljeva soplodja znana ลกe po tem, da blaลพijo krฤe in uฤinkujejo razkuลพevalno. Grenฤine spodbujajo tek in prebavo. Nekatere sestavine uฤinkujejo kot rastlinski hormoni in pri ลพenskah sproลพajo predฤasno menstruacijo.

Jerebika

Raste na robovih gozdov in drugih svetlih krajih, po navadi v gozdovih ali samostojno na travnikih v hribovitih legah. Nabiramo plodove, ki pa so surovi pretrpki in prekisli za uลพivanje, zato jih uporabljamo za predelavo v marmelade, sok, vino in kis ter jih posuลกimo za pripravo sadnih ฤajev.
Vsebuje vitamine, rudnine, karotenoide, sorbitol, parasorbinsko in druge organske kisline, ฤreslovine, veliko pektina in druge sestavine. V semenih je glikozid amigdalin, iz katerega med razpadom nastane zelo strupena cianovodikova kislina, zato semen ne uลพivamo oziroma jih med predelavo odstranimo.
Surovi plodovi zaradi parasorbinske kisline uฤinkujejo odvajalno, v veฤjih koliฤinah pa moฤneje draลพijo sluznice prebavil ter povzroฤajo drisko. To opozorilo nima praktiฤnega pomena, saj surovi plodovi zaradi moฤnega kislo-trpko-grenkega okusa niso prijetni za uลพivanje. Toliko primernejลกi pa so za predelavo, posebej v marmelado, ki odliฤno ลพelira. Jerebikina marmelada spodbuja prebavo in podobno kot sok uฤinkuje razkuลพevalno in blago odvajalno.

Jerebika

Jesenska vresa

Raste na prisojnih, suhih, kislih tleh in ponekod tvori obลกirne resave. Nabiramo cvetoฤe poganjke ali samo cvetove, ki jih posuลกimo in uporabljamo za poparke. Vsebuje flavonoide in druge polifenole, saponine, rudnine in druge snovi, med njimi domnevno tudi arbutin.
Uฤinkuje razkuลพevalno ter spodbuja odvajanje vode. Ljudsko zdravilstvo poparek poganjkov oziroma cvetov priporoฤa pri okuลพbah seฤil, za pospeลกevanje presnove (โ€˜ฤiลกฤenje krviโ€˜), lajลกanje revmatiฤnih teลพav, na primer protina. Ker je vsebnost arbutina v jesenski vresi vpraลกljiva, ni gotovo, ali je za njen zdravilni uฤinek zasluลพen arbutin, ki ga sicer vsebuje njen sorodnik vednozeleni gornik, ali druge sestavine.

Kraลกki in pritlikavi ลกetraj

Rasteta na prisojnih, suhih kamnitih mestih na Primorskem, Krasu, Vipavskem in v ลกirลกem hribovskem zaledju, kamor ลกe seลพejo sredozemski vplivi. Kraลกki ลกetraj je v primerjavi s pritlikavim ลกetrajem viลกji, bolj koลกat grmiฤek z moฤneje aromatiฤnimi listi, ki konec poletja in zgodaj jeseni zacveti belo-roลพnato, medtem ko pritlikavi ลกetraj cveti izrazito roลพnato. Od pomladi naprej nabiramo mlade poganjke, konec poletja pa cvetoฤe poganjke obeh vrst, ki jih uporabljamo sveลพe kot zaฤimbo ter jih posuลกimo za pripravo poparkov in za zaฤimbne namene.
Obe vrsti ลกetraja podobno kot vrtni ลกetraj vsebujeta eteriฤno olje s ลกtevilnimi sestavinami, polifenole in druge snovi. Uฤinkujeta razkuลพevalno in spodbujata prebavo, zato sta kot zaฤimba dobrodoลกli pri vseh mastnejลกih jedeh in posebno v jedeh s fiลพolom, kot poparek pa prideta prav v jesenskem ฤasu za preventivo pred prehladi in za grgranje v primeru vnetega ลพrela.

Navadni komarฤek

Samoniklo raste tik ob morski obali ali ne prav daleฤ stran. Gojena razliฤica, sladki komarฤek, je priljubljena sredozemska zelenjava z odebeljenimi listnimi noลพnicami, ki tvorijo navidezen nadzemni โ€˜gomoljโ€™. Ker ima zelo prijetno, janeลพu podobno aromo, ni odveฤ imenoslovna in botaniฤna opomba, da komarฤek ni janeลพ in da je koromaฤ le drugo, hrvaลกko ime za komarฤek, medtem ko so navadni kromaฤ (v sredogorju razลกirjena samonikla rastlina s podobno aromo), koper, kumina in sorodniki druge, a podobno uporabne rastline s skoraj enakimi prehranskimi in zdravilnimi lastnostmi.
Spomladi nabiramo mlade listne poganjke, ki jih pripravljamo kot zelenjavo, konec poletja pa socvetja in mlade, ลกe nezrele plodove. Sveลพe uporabljamo za zaฤimbo in jih za iste namene tudi posuลกimo, suho zeliลกฤe pa uporabljamo tudi za pripravo poparkov.
Komarฤek podobno kot sorodne uลพitne rastline iz druลพine kobulnic vsebuje prijetno aromatiฤno eteriฤno olje, flavonoide, rudnine in druge snovi. Uฤinkuje razkuลพevalno, ฤisti seฤne poti, spodbuja prebavo ter lajลกa prebavne teลพave, predvsem napenjanje, ki se pri obฤutljivejลกih ljudeh razvije po uลพivanju jedi s stroฤnicami. Poparek komarฤka ob rednem uลพivanju, vsaj dve skodelici na dan, izboljลกuje poฤutje ter pomaga pri depresivnem razpoloลพenju.

Tavลพentroลพa

Raste po travnikih, gozdnih jasah in podobnih prisojnih mestih. Nabiramo rastlino v cvetu in jo posuลกimo za pripravo poparkov in grenฤic.
Vsebuje grenฤine, flavonoide, majhne koliฤine alkaloidov in druge sestavine. Najveฤ grenฤin vsebujejo cvetovi in stebla. Tavลพentroลพa, kot nakazuje ime, je zdravilo za vse in proti vsem teลพavam ali, z drugimi besedami, sploลกen tonik oziroma krepฤilo. Spodbuja delovanje prebavnih ลพlez, vkljuฤno z jetri in ลพolฤnikom, in izloฤanje prebavnih sokov, zato je veฤ kot dobrodoลกla v primeru oslabljene prebave in presnove. Pomaga pri slabokrvnosti in oslabljenih ลพivcih. Krepi ลพivljenjsko moฤ v primeru kemoterapije. Celo ob povsem zdravem telesu in bistrem umu jo lahko redno, a zmerno uporabljamo v krepฤilne namene, bodisi v obliki poparka ali grenฤice. Za slednji pripravek damo ลกopek sveลพe ali posuลกene tavลพentroลพe v litrsko steklenico, jo zalijemo s kakovostnim ลพganjem ter pustimo vsaj tri tedne.

ล ฤir

V Sloveniji raste veฤ vrst ลกฤira, med katerimi je najpogostejลกi srhkodlakavi ลกฤir, kot gojena ali po svoje podivjana rastlina pa repati ลกฤir, ki se izkazuje z visokimi, okrasnimi rdeฤimi socvetji. Nabiramo mlade poganjke in poganjke odraslih rastlin, ki jih uporabljamo kot zelenjavo. Lahko si damo opravka tudi z iztresanjem zrelih drobiลพnih semen, ki jih nato skuhamo v razliฤnih jedeh. Ker je opravilo sicer zanimivo, a izkupiฤek razmeroma majhen oziroma gre veliko semen po svoje, morda ni odveฤ, ฤe si kdaj privoลกฤimo nakup semen repatega ลกฤira. V trgovinah z zdravo hrano so naprodaj pod imenom amarant, kar ni niฤ drugega kot latinsko rodovno ime ลกฤirov.
Listi in poganjki ลกฤirov vsebujejo vrsto rudnin, karotenoidov in drugih snovi, tako da so moฤna rudninska zelenjavna hrana, podobno kot koprive. Poleg tega spodbujajo prebavo in uฤinkujejo sploลกno krepฤilno, zato jih ลกe pravoฤasno โ€˜oplevemoโ€™ ter pripravimo na razliฤne naฤine, podobno kot koprive ali ลกpinaฤo.

ล ฤir (amarant)

ล ฤir kot zelenjavna jed

ล ฤirove poganjke in liste skuhamo z malo vode. Ko se zmehฤajo, jih z vodo, v kateri so se kuhali, damo na kroลพnik ali v skodelo, posolimo po okusu, zaฤinimo s strtim strokom ali dvema ฤesna ter zabelimo z olivnim oljem.
K tako pripravljenemu ลกฤiru, ki naj ga bo na kroลพniku vsekakor dovolj, ponudimo kozarฤek bezgovega vina, kot prilogo pa po zajemalko drugih dveh jedi s tokratnega divjega menija.

Praลพen krompir z jerebikovo marmelado

Praลพen krompir pripravimo kot po navadi in ga ponudimo kot prilogo. Na kroลพnik ga damo polno zajemalko, priloลพimo dve ลพlici jerebikove marmelade, ki prispeva nenavadno kombinacijo sladkega, kislega, trpkega in grenkega okusa, ter okrasimo s ลกฤepcem ลกetraja ali podobnega zeliลกฤa.

Fiลพolova solata s kraลกkim ลกetrajem

Fiลพol namoฤimo ฤez noฤ. Naslednji dan vodo odlijemo, fiลพol operemo, prilijemo mu sveลพo vodo in ga skuhamo. Kuhan fiลพol odcedimo (vodo, v kateri se je kuhal, porabimo za juho ali enolonฤnico), in ga v skledi zmeลกamo z drobno narezano ฤebulo; na dve skodelici kuhanega fiลพola dodamo pol ฤebule. Posolimo po okusu, zabelimo z olivnim ali buฤnim oljem ter zaฤinimo z drobno zrezanimi ลกetrajevimi listiฤi. Premeลกamo in okrasimo s ลกetrajevimi poganjki.

Dario Cortese, Zdravje

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E