Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaRakave celice - spodbuda za samouničenje

Rakave celice – spodbuda za samouničenje

MORDA VAS ZANIMA

Medtem ko imajo zdrave celice vgrajen proces, ki sproži samouničenje celice, kadar gre kaj narobe, pri rakavih celicah to ne deluje.

- Oglas -

Rakave celice

Ena od glavnih značilnosti rakavih celic je prav to, da so odporne na samouničevalne signale, kar jim pomaga preživeti in se razviti v različne oblike tumorjev. Vse celice vsebujejo posebno beljakovino, imenovano prokaspaza-3, ki naj bi jo telo pretvorilo v uničevalni encim kaspaza-3. Pri rakavih celicah do te pretvorbe ne pride, kljub temu da nekatere vsebujejo zelo velike količine prokaspaze-3. Raziskovalni skupini z univerze v Illinoisu je uspelo ustvariti sintetično molekulo, ki povzroča samouničenje rakave celice.

Preučili so več kot 20.000 različnih umetno ustvarjenih snovi sestavin, da bi ugotovili, katera od njih bi lahko sprožila pretvorbo prokaspaze-3 v uničevalni encim. To je uspelo molekuli PAC-1. Ugotovili so, da so bile rakave celice kar 2.000-krat bolj dovzetne za to sintetično molekulo kot zdrave celice iste osebe. Čim več prokaspaze-3 je vsebovala rakava celica, tem manj molekule je bilo potrebne za njeno uničenje. Paul Hergenrother, vodja raziskovalne skupine, je prepričan, da bodo te ugotovitve vodile v nove terapevtske strategije pri zdravljenju nekaterih oblik rakavih obolenj.

Prejšnji članekZdravilne barve jeseni
Naslednji članekČaj bolj zdrav kot voda?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×