Zdravje & prehranaRakave celice - spodbuda za samouničenje

Rakave celice – spodbuda za samouničenje

MORDA VAS ZANIMA

Medtem ko imajo zdrave celice vgrajen proces, ki sproži samouničenje celice, kadar gre kaj narobe, pri rakavih celicah to ne deluje.

- Oglas -

Rakave celice

Ena od glavnih značilnosti rakavih celic je prav to, da so odporne na samouničevalne signale, kar jim pomaga preživeti in se razviti v različne oblike tumorjev. Vse celice vsebujejo posebno beljakovino, imenovano prokaspaza-3, ki naj bi jo telo pretvorilo v uničevalni encim kaspaza-3. Pri rakavih celicah do te pretvorbe ne pride, kljub temu da nekatere vsebujejo zelo velike količine prokaspaze-3. Raziskovalni skupini z univerze v Illinoisu je uspelo ustvariti sintetično molekulo, ki povzroča samouničenje rakave celice.

Preučili so več kot 20.000 različnih umetno ustvarjenih snovi sestavin, da bi ugotovili, katera od njih bi lahko sprožila pretvorbo prokaspaze-3 v uničevalni encim. To je uspelo molekuli PAC-1. Ugotovili so, da so bile rakave celice kar 2.000-krat bolj dovzetne za to sintetično molekulo kot zdrave celice iste osebe. Čim več prokaspaze-3 je vsebovala rakava celica, tem manj molekule je bilo potrebne za njeno uničenje. Paul Hergenrother, vodja raziskovalne skupine, je prepričan, da bodo te ugotovitve vodile v nove terapevtske strategije pri zdravljenju nekaterih oblik rakavih obolenj.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×