Zdravje & prehranaČaj bolj zdrav kot voda?

Čaj bolj zdrav kot voda?

MORDA VAS ZANIMA

Dobra novica za ljubitelje čaja: tri ali več skodelic pravega čaja na dan naj bi imelo za telo prav tako zdravilen učinek kot pitje velikih količin vode, je prepričana skupina britanskih strokovnjakov za prehrano.

- Oglas -

ČajS svojimi raziskavami so ovrgli do sedaj uveljavljeno prepričanje, da čaj telo izsuši. Čaj naj bi v telo ne vnesel le velikih količin tekočine, temveč naj bi varoval tudi pred boleznimi srca, nekaterimi vrstami raka, krepil naj bi kosti ter varoval pred zobno gnilobo. Ključne zdravilne učinkovine v čaju naj bi bili po mnenju strokovnjakov flavonoidi. Te polifenolne antioksidante najdemo v številnih živilih in rastlinah, med drugim tudi v čajnih listih. Čaj naj bi bil zato celo boljši kot voda, menijo Britanci. Voda zgolj nadomesti izgubljeno tekočino, čaj pa nadomesti tekočino, hkrati pa vsebuje še antioksidante in fluoride.

Raziskava je pokazala, da tradicionalno britansko navado pitja čaja izpodriva pitje gaziranih pijač, vendar je čaj še vedno zelo priljubljen med osebami, starejšimi od 40 let, ki v povprečju popijejo po tri skodelice tega napitka na dan. Pri starejši generaciji predstavlja čaj kar 70 odstotkov dnevnega vnosa tekočin. Če želimo obvarovati srce, kosti in zobe, bi morali redno piti najmanj tri skodelice čaja na dan.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×