Zakaj otroci potrebujejo preživljanje prostega časa v naravi

  Najnovejše raziskave potrjujejo to kar večina izmed nas ve intuitivno – da je preživljanje prostega časa v naravi, za otroke še kako pomembno. Otroci, ki v naravi preživijo več svojega otroštva so bolj motivirani ter telesno in duševno zdravi. Zato je najbolje, da jih z naravo začnemo seznanjati čim prej! V sodobnem času, ko otrokov prosti čas v večini zavzamejo pametne naprave in preostala tehnologija je tako čas preživet v naravi zelo dragocen. V nadaljevanju vam ponujamo tehtne razloge zakaj je narava za otroka tako pomembna in upamo, da vas bomo z njimi spodbudili h kvalitetnemu preživljanju časa s svojimi najmlajšimi.

  otroci v naravi

  1. Boljše spoprijemanje z morebitnim stresom

  Narava zmanjšuje vpliv življenjskih stresnih situacij na otroke ter jim pomaga pri spopadanju z njimi, ko so te neizogibne. Imejte v mislih, da z naravo ne mislimo zgolj na planinarjenje, ipd. marveč zelo pomaga že preprost sprehod po bližnjem parku.

  1. Narava zmanjšuje pojav motenj pozornosti, depresije in anksioznosti

  Najnovejše raziskave so pokazale, da pri slednjih narava še kako pomaga. Otroci, ki živijo v bližini večjih zelenih površin imajo za kar polovico manjšo možnost, da bodo zboleli za katero izmed domenjenih motenj.

  1. Narava podpira otroško ustvarjalnost in kognitivno delovanje

  Raziskave kažejo, da so otroci veliko bolj ustvarjalni, ko imajo stik z naravo. Dnevna »doza« narave naj bi celo povečevala otrokovo sposobnost, da se lažje osredotoči in skoncentrira. Poleg tega na bi ugodno vplivala tudi na kognitivne možganske funkcije.

  1. Povečuje se otrokova fizična aktivnost, kar pripomore k zmanjšanju morebitne prekomerne telesne teže

  Če bo otrok v naravi bo to zanj veliko bolje kot pa sključeno sedenje pred računalnikom ali televizorjem. Namesto slednjega mu narava ponuja neskončne možnosti – tek, plezanje, skakanje, plavanje,… In najbolje od vsega? Ko so fizično aktivni se tega niti ne zavedajo! Narava torej spodbuja gibanje, igro in raziskovanje.

  1. Narava otroku pomaga razviti njegovo spoštovanje in odgovornost do planeta
  PREBERITE TUDI:  6 živil in začimb za prijetnejši telesni vonj

  Raziskave so pokazale, da otroci, ki imajo stik z naravo že v zgodnjem otroštvu, premorejo veliko več ljubezni in spoštovanja do okolja. Slednje pa lahko pomembno oblikuje njihova okoljska stališča in ozaveščenost v odrasli dobi.

  Praktični nasveti:

  • Spodbujajte otroka k sajenju ali zgolj opazovanju sezonskih rastlin.
  • Odločite se za družinske piknike, sprehode v parku, gozdu, ipd.
  • Otroka seznanite z literaturo o naravi in tako spodbudite njegovo zanimanje in željo po tem, da bi več časa prebil zunaj.
  • Organizirajte družinsko kampiranje ali podobne nevsakdanje aktivnosti, ki se bodo otroku zasidrale v spomin.
  Povejte svoje mnenje - kometirajte