Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaZajtrk je najpomembnejši obrok dneva!

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva!

MORDA VAS ZANIMA

Joj, kolikokrat ste verjetno že slišali, da je potrebno pojesti zjutraj zajtrk, saj se po njem pozna dan! Verjetno smo mnogi kdaj izgubili živce, ko smo ta kliše slišali od starih mam … Vendar so (kot po navadi) imele prav. Malo pa se nas je vprašalo, zakaj je temu tako? No, v tem članku boste našli odgovor na to temo.

Zajtrk nas ohranja pri močeh ves dan

- Oglas -

Ker živimo v časih prepredenih s tehnologijo, si lahko zamislimo tole analogijo: predstavljajte si, da je vaše telo mobilni telefon, hrana pa je polnilec zanj. Seveda vsi vemo, kaj se zgodi, če ga pozabimo čez noč napolniti in kaj to pomeni – nič klicev, še manj kratkih sporočil, klepetov, … Isto pa se zgodi tudi s telesom po prespani noči. Zjutraj je telo potrebno primernega obroka, da bi lahko opravljalo vse funkcije normalno. Če pa tega obroka ne dobi, pa je stvar ista kot pri mobilnemu telefonu … kaj hitro se začne prazniti.

Zakaj je zajtrk pomemben

  • Je hrana za možgane: zdrav zajtrk bo dal telesu dovolj energije ter hranilnih snovi, da bo telo lahko normalno delovalo še preden ste se sploh odpravili v službo.
  • Pomaga pri problemih s hujšanjem: Številne študije so pokazale, da vam lahko redno prehranjevanje in zdravi obroki pomagajo pri željeni izgubi teže, ali pa vsaj pomagajo vzdrževati trenutno.
  • Zajtrk pospešuje metabilozem: Če je vaše telo že dalj časa brez hrane, potem telo preklopi v “pol-podhranjeno“ stanje in poskuša opučasniti metabolizem, da ne bi izgubilo preveč hranljivih snovi.
  • Preprečuje nezdravo izbiro hrane: Če čakate do poznega popoldne na prvi obrok, boste po vsej verjetnosti izbrali nezdravo hitro izbiro hrane.
  • Dober za otroke: Raziskave so pokazale, da otroci, ki redno uživajo zajtrk, dosegajo boljše rezultate.

Zakaj torej zajtrk nebi bil pomemben tudi za vas?

Če že sodite med tiste, ki si zjutraj privoščijo zajtrk, potem poskrbite, da je ta zdrav. Vsi tisi, ki pa zjutraj ne uživate zajtrka, pa to začnite čimprej!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×