0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineŽafran: zdrave koristi ene najbolj dragocenih začimb

Žafran: zdrave koristi ene najbolj dragocenih začimb

MORDA VAS ZANIMA

Gotovo poznate rek, da je nekaj drago kot žafran. Vendar pa morda ne bi bilo narobe, če bi začeli govoriti tudi o tem, da je nekaj zdravo kot žafran. Že dolga stoletja se namreč žafran uporablja tudi kot naravni zdravilni pripravek. Zaradi posebne kombinacije snovi, ki jih vsebuje in med katerimi lahko najdemo tudi zelo pomembne antioksidante, je žafran pomemben za lajšanje mnogih težav, povezanih z zdravjem in počutjem.

- Oglas -

Ste denimo vedeli, da nekateri strokovnjaki menijo, da je žafran čudežni naravni zaviralec apetita, zato je zelo koristen za tiste, ki se spopadajo s povečano telesno težo? Več o blagodejnih vplivih žafrana na naš organizem pa si lahko preberete v nadaljevanju …

Žafran

Žafran za naravno izboljšanje vašega razpoloženja

Izsledki študij so razkrili, da je lahko žafran zelo koristen za lajšanje simptomov depresije in anksioznosti. Pri ljudeh, ki redno uživajo žafran, je mogoče zaznati občutno izboljšanje razpoloženja. V žafranu lahko namreč najdemo snovi,  ki imajo pozitiven vpliv na naš endokrini sistem in tako pripomorejo tudi k povečanemu sproščanju hormonov, ki nas navdajo z občutki sreče. Med temi snovmi je še posebej pomemben krokin, ena ključnih sestavin žafrana.

- Oglas -

Več žafrana za manj lakote

Uživanje izvlečka žafrana vam lahko pomaga, da se boste lažje uprli nezdravi, zelo kalorični hrani. Pripravek naj bi bil še posebej koristen za tiste, ki imajo težave s t. i. čustvenim prenajedanjem. Če se vam pogosto zgodi, da iščete v hrani tolažbo tudi takrat, ko niste zares lačni, je lahko prav žafran tista rešitev, ki ste jo v resnici iskali. Snovi v žafranu namreč sprožijo podobne občutke kot enostavni ogljikovi hidrati, ki so pogosto še posebej mamljivi za tiste, ki se s pomočjo hrane soočajo s čustvenimi stiskami. Tako je lahko žafran zelo koristen dodatek za vse, ki se bojujete z odvečnimi kilogrami.

Hitra ublažitev simptomov predmenstrualnega sindroma

Predmenstrualni sindrom, pogosto poimenovan kar s kratico PMS, je lahko za mnoge ženske zelo naporen. Vsakomesečno spopadanje s simptomi, kot so krči, nihanja razpoloženja – in seveda želja po nezdravih prigrizkih – pa vam lahko močno olajša prav žafran.

zdravje žafran uporaba

Žafran za močnejše in bolj zdrave kosti

Minerali in nekatere druge snovi, ki jih najdemo v žafranu, lahko pripomorejo k temu, da bodo vaše kosti močnejše in bolj zdrave. Še posebej pomembno pri tem je, da lahko žafran izboljša absorpcijo kalcija, kar pomaga povečati gostoto kosti. Na dolgi rok pa lahko to seveda pomeni manj tveganja za osteoporozo in druga kronična obolenja, povezana z okostjem.

- Oglas -

Naravna okrepitev imunskega sistema

Se želite zaščititi pred pogostimi prehladi in gripo ter nasploh okrepiti svoj imunski sistem? Tudi pri tem vam lahko pomaga žafran. Razlog za to so predvsem večje količine vitamina C, ki jih žafran vsebuje. S pomočjo vitamina C se bodo vaše celice lažje ubranile pred tujki. Vitamin C pa je zelo pomemben tudi za tvorbo kolagena, ki med drugim skrbi za obnovo naših celic in tkiv.

Ublažitev številnih težav s prebavo

V tradicionalni medicini se je žafran pogosto uporabljal za ublažitev prebavnih težav. Aktivne sestavine v žafranu delujejo kot antioksidanti, kar zmanjša tveganje za nastanek razjed oziroma poškodbo prebavil. Z uživanjem žafrana se lahko tako znebiti težav, kot so napenjanje, vetrovi in krči, obenem pa preprečite resnejše zaplete, povezane z vašim prebavnim sistemom.

Izvrstna izbira za uravnavanje krvnega sladkorja

V žafranu lahko najdemo tudi veliko mangana. Približno 30 gramov te dragocene začimbe na primer pokrije kar približno 400 odstotkov naših dnevnih potreb po omenjenem mineralu. Kot je znano, je mangan med drugim zelo pomemben za uravnavanje krvnega sladkorja, zato je žafran začimba, ki je lahko zelo koristna za diabetike. Redno uživanje žafrana poskrbi, da ne bo prihajalo do prevelikih odstopanj pri vrednostih sladkorja v krvi. Žafran pa seveda ni koristen le za diabetike, ampak tudi za vse, ki želite zmanjšati tveganje, da bi tudi sami zboleli za diabetesom tipa 2.

Žafran - nabiranje žafrana

Žafran kot naravno protibolečinsko sredstvo

Verjetno vam je znano, da ima lahko pogosto uživanje protibolečinskih zdravil zelo negativen vpliv na vaše zdravje. Tako je vedno pametno, da ob bolečinah najprej poskusite z naravnimi protibolečinskimi učinkovinami. Ena takšnih je tudi žafran oziroma snov, ki jo vsebuje in ki ima pomiritveni učinek. Tako ne pomaga le pri lajšanju bolečin, ampak tudi pri anksioznosti in težavah s spanjem.

Preprečevanje starostne degeneracije rumene pege

S staranjem so naše oči vse bolj izpostavljene različnim težavam. Ena izmed njih je tudi t. i. degeneracija rumene pege, ki pogosto privede celo do slepote. Različne študije so pokazale, da je lahko žafran zelo učinkovit tudi pri zmanjševanju tveganja za omenjeno težavo, kar je predvsem zasluga karotenoidov, krokina in kroketina. Italijanski znanstveniki pa so ugotovili še, da lahko žafran pomaga celo tistim, pri kateri se je degeneracija rumene pege že pojavila, vendar je bolezen še vedno v prvih fazah razvoja. Žafran naj bi pripomogel k bistvenemu izboljšanju stanja.

Zakladnica antioksidantov in protivnetno delovanje

Zaradi številnih antioksidantov in protivnetnih učinkov je žafran zelo učinkovit tudi pri preprečevanju številnih resnih kroničnih obolenj. Med drugim lahko antioksidanti v žafranu celo zmanjšajo tveganje za različne oblike raka, saj nevtralizirajo učinek škodljivih prostih radikalov. Žafran bo poskrbel tudi za zdravo srce, zaradi protivnetnega delovanja pa je lahko tudi zelo koristna sestavina mazil in olj, namenjenih lajšanju simptomov artritisa, hitrejšemu celjenju ran ipd. Že malo žafrana ima lahko tako izjemno pozitivne učinke.

.

NAJNOVEJŠE