ŽivaliNetopirji med prezimovanjem

Netopirji med prezimovanjem

MORDA VAS ZANIMA

Netopirji Slovenije mrzli zimski čas preživijo potopljeni v pravo zimsko spanje, imenovano hibernacija. Najpogostejša prezimovališča so podzemne jame in opuščeni rudniki, kjer je primerno nizka stalna temperatura in visoka vlažnost. Nekatere vrste netopirjev raje prezimujejo v drevesnih duplih, spet druge tudi v stavbah.
NetopirjiMed prezimovanjem je telesna presnova netopirjev zmanjšana na minimum, ki še omogoča preživetje. Telesna temperatura pade na nekaj stopinj nad okoliško, vdihnejo le nekajkrat na minuto, prav tako redki so udarci srca. Živijo zgolj od maščobnih zalog nabranih v toplem delu leta, ko je na voljo dovolj plena (večinoma žuželk).  Prezimujejo posamič ali pa v kolonijah.

- Oglas -

Če naletite na speče netopirje, se jih ne dotikajte, jih ne osvetljujte, ampak se tiho in hitro umaknite iz njihove bližine, da jih ne prebudite. Če so si za zimski spanec izbrali vašo klet ali drugi del stavbe, jim ne odrečite gostoljubja.

V primeru zapiranja vhodov jam naj bodo nameščene rešetke, ki omogočajo prelet netopirjem in ne spreminjajo jamske klime.

Netopirji za prebujanje iz tako globokega spanca rabijo veliko energije, zato se naravno zbudijo le nekajkrat v sezoni. Vsako dodatno vznemirjanje pomeni porabo dragocenih maščobnih zalog in zato lahko še pred pomladjo poginejo.

Maja Zagmajster za
www.biotskaraznovrstnost.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×