fbpx
Domov Živali Netopirji med prezimovanjem

Netopirji med prezimovanjem

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Netopirji Slovenije mrzli zimski čas preživijo potopljeni v pravo zimsko spanje, imenovano hibernacija. Najpogostejša prezimovališča so podzemne jame in opuščeni rudniki, kjer je primerno nizka stalna temperatura in visoka vlažnost. Nekatere vrste netopirjev raje prezimujejo v drevesnih duplih, spet druge tudi v stavbah.
NetopirjiMed prezimovanjem je telesna presnova netopirjev zmanjšana na minimum, ki še omogoča preživetje. Telesna temperatura pade na nekaj stopinj nad okoliško, vdihnejo le nekajkrat na minuto, prav tako redki so udarci srca. Živijo zgolj od maščobnih zalog nabranih v toplem delu leta, ko je na voljo dovolj plena (večinoma žuželk).  Prezimujejo posamič ali pa v kolonijah.

Če naletite na speče netopirje, se jih ne dotikajte, jih ne osvetljujte, ampak se tiho in hitro umaknite iz njihove bližine, da jih ne prebudite. Če so si za zimski spanec izbrali vašo klet ali drugi del stavbe, jim ne odrečite gostoljubja.

V primeru zapiranja vhodov jam naj bodo nameščene rešetke, ki omogočajo prelet netopirjem in ne spreminjajo jamske klime.

Netopirji za prebujanje iz tako globokega spanca rabijo veliko energije, zato se naravno zbudijo le nekajkrat v sezoni. Vsako dodatno vznemirjanje pomeni porabo dragocenih maščobnih zalog in zato lahko še pred pomladjo poginejo.

Maja Zagmajster za
www.biotskaraznovrstnost.si

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×