0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVrečka na vrečko - razstava v BTC-ju

Vrečka na vrečko – razstava v BTC-ju

MORDA VAS ZANIMA

Društvo Ekologi brez meja, umetnik The Miha Artnak, oblikovalski studio Lukatarina in ekološko društvo Eco Vitae so se v tednu ETZO trudili, da bi opozorili na pretirano porabo plastičnih vrečk.

- Oglas -

Vrečka na vrečkoJutri bodo na parkirišču nasproti znane pivnice v ljubljanskem BTC otvorili razstavo, ki bo dva meseca gostovala kot kombinirana umetniška razstava Vrečka na vrečko in fotka na fotko. Pošast iz plastičnih vrečk Lovka na lovce avtorja The Mihe Artnaka in 18 fotografij Žiga Šmidovnika bo na interaktivni postavitvi razstave s plesno predstavo 39 – Umiranje na obroke pospremil plesalec in koreograf Gregor Kamenjak. Razstava je nadaljevanje projekta Vrečka na vrečko, ki preko umetnosti opozarja na prekomerno uporabo plastičnih vrečk.

Torej od 8 aprila dalje vabljeni vsi na parkirišče nasproti pivnice Kratochwill v BTC v Ljubljani, ki vas zanima umetnost, vsi ki ste ‘eko’ in tudi tisti, ki boste prišli iz radovednosti – kdo ve, mogoče tudi vas prepričajo, da boste odslej malo drugače ravnali s plastičnimi odpadki.

O projektu vrečka na vrečko

Skupaj z umetnikom The Miha Artnak, društvom Eco Vitae in oblikovalskim studiom Lukatarina so Ekologi brez meja pripravili projekt z imenom Vrečka na vrečko, ki je potekal med 20. in 28. novembrom v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

- Oglas -

Vrečka na vrečkoV okviru projekta so v mestni občini Ljubljana zbirali stare plastične vrečke in rabljene lončke za enkratno uporabo (ki nastanejo kot odpadek pri avtomatih z vodo in toplimi napitki), iz katerih so nastale različne umetnine – Lovka na lovce (The Miha Artnak) in Ustavimo svetovno prvenstvo v plastičnih lončkih (Lukatarina).

Nastale umetnine imajo poleg estetske vrednosti tudi ozaveščevalni pomen. V okviru projekta so se izvajale tudi različne delavnice, kjer se je ustvarjalo iz rabljenih plastičnih vrečk in lončkov. Na stojnicah se je bilo mogoče podrobneje seznaniti s problematiko, na voljo pa so bile tudi vrečke iz blaga.

Vid ValičV vrtcih, šolah in nekaterih drugih ustanovah je že pred začetkom potekalo zbiranje izrabljenih plastičnih vrečk in kozarčkov, prav tako pa jih je bilo možno prinesti na stojnice ali v Okoljskem center. V zameno so prinašalci dobili vrečke za večkratno uporabo. Skupaj je bilo zbranih okoli 40.000 plastičnih vrečk in 7.500 plastičnih lončkov.

S projektom želijo Ekologi brez meja opozoriti na problem prekomerne uporabe in nepravilnega ravnanja s plastičnimi vrečkami v Sloveniji. Po nekaterih podatkih naj bi odrasel prebivalec Slovenije na leto v povprečju porabil med 130 in 150 plastičnih vrečk. Te po končani uporabi (običajno ni daljša od 30 minut) največkrat končajo med mešanimi odpadki, kamor ne sodijo, saj se jih da reciklirati (trenutno se jih reciklira le okoli 4%). Plastične vrečke se razkrajajo tudi do 1000 let in predstavljajo grožnjo za naravo ter za zdravje ljudi in živali (predvsem morskih). Pri tem velja poudariti tudi, da so vrečke narejene iz neobnovljivih surovin, kot sta nafta in zemeljski plin.

NAJNOVEJŠE