Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Ekologija & okoljeVpliv naših prehranjevalnih navad na podnebne spremembe

Vpliv naših prehranjevalnih navad na podnebne spremembe

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno premalokrat pomislimo na to, kako velik vpliv na podnebne spremembe imajo lahko naše prehranjevalne navade. Prav s tem vplivom so se ukvarjali znanstveniki z univerze v Kaliforniji. Izsledki študije, ki so jo pred kratkim objavili, potrjujejo tisto, kar je nekaterim jasno že dolgo časa. Pogostejše uživanje sadja in zelenjave nima le pozitivnega vpliva na naše zdravje, ampak tudi na okolje.

Rastlinska prehrana najmanj obremenjujoča za okolje

- Oglas -

Kako naša prehrana vpliva na okolje

David Cleveland, profesor, ki je vodil raziskavo, je poudaril, da so podnebne spremembe in naše prehranjevalne navade neločljivo povezane. Raziskava je sicer potekala tako, da so znanstveniki najprej preučili podatke nekaterih preteklih študij, ki so se ukvarjale z vplivom prehrane na razvoj različnih bolezni. Na podlagi te analize so nato razporedili živila v različne skupine, od najbolj zdravih do najmanj zdravih. Te podatke so nato primerjali z vplivom pridelave različnih živil na okolje. Izkazalo se je, da je hrana, ki je najbolj zdrava za naš organizem, tudi najmanj obremenjujoča za okolje. Pridelava najbolj zdravih živil namreč pomeni najmanj izpustov toplogrednih plinov v ozračje.

Živinoreja kot eden največjih onesnaževalcev

Pri najbolj zdravih modelih prehranjevanja je bilo meso skorajda povsem izločeno, podobno pa velja tudi za mnoge živalske izdelke. Po drugi strani pa je bil povečan vnos sadja, zelenjave in stročnic. Najbolj zdravi jedilniki so bili povezani z 20–40 odstotkov manjšim tveganjem za bolezni, kot so diabetes, različne vrste raka in srčno-žilne bolezni. Ugotovljeno pa je bilo tudi to, da ljudje, ki uživajo pretežno ali celo povsem rastlinsko hrano, s svojimi prehranjevalnimi navadami bistveno manj vplivajo na podnebne spremembe kot tisti, katerih jedilnik je bil bolj nezdrav oziroma povezan z večjim tveganjem za razvoj različnih bolezni.

To je povezano predvsem z že dolgo znanim dejstvom, da prav živinoreja predstavlja največjo obremenitev za okolje, in sicer v obliki škodljivih toplogrednih plinov, ki so stranski produkt. Še enkrat več se je tako potrdilo, da gresta skrb za lastno zdravje in za okolje z roko v roki. Raziskovalci pa so izpostavili še eno prednost zdravega prehranjevanja. Poleg manjše nevarnosti za kronične bolezni in pozitivnega vpliva na okolje lahko zdrave prehranjevalne navade tudi močno razbremenijo zdravstveno blagajno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×