Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeVpliv naših prehranjevalnih navad na podnebne spremembe

Vpliv naših prehranjevalnih navad na podnebne spremembe

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno premalokrat pomislimo na to, kako velik vpliv na podnebne spremembe imajo lahko naše prehranjevalne navade. Prav s tem vplivom so se ukvarjali znanstveniki z univerze v Kaliforniji. Izsledki študije, ki so jo pred kratkim objavili, potrjujejo tisto, kar je nekaterim jasno že dolgo časa. Pogostejše uživanje sadja in zelenjave nima le pozitivnega vpliva na naše zdravje, ampak tudi na okolje.

Rastlinska prehrana najmanj obremenjujoča za okolje

- Oglas -

Kako naša prehrana vpliva na okolje

David Cleveland, profesor, ki je vodil raziskavo, je poudaril, da so podnebne spremembe in naše prehranjevalne navade neločljivo povezane. Raziskava je sicer potekala tako, da so znanstveniki najprej preučili podatke nekaterih preteklih študij, ki so se ukvarjale z vplivom prehrane na razvoj različnih bolezni. Na podlagi te analize so nato razporedili živila v različne skupine, od najbolj zdravih do najmanj zdravih. Te podatke so nato primerjali z vplivom pridelave različnih živil na okolje. Izkazalo se je, da je hrana, ki je najbolj zdrava za naš organizem, tudi najmanj obremenjujoča za okolje. Pridelava najbolj zdravih živil namreč pomeni najmanj izpustov toplogrednih plinov v ozračje.

Živinoreja kot eden največjih onesnaževalcev

Pri najbolj zdravih modelih prehranjevanja je bilo meso skorajda povsem izločeno, podobno pa velja tudi za mnoge živalske izdelke. Po drugi strani pa je bil povečan vnos sadja, zelenjave in stročnic. Najbolj zdravi jedilniki so bili povezani z 20–40 odstotkov manjšim tveganjem za bolezni, kot so diabetes, različne vrste raka in srčno-žilne bolezni. Ugotovljeno pa je bilo tudi to, da ljudje, ki uživajo pretežno ali celo povsem rastlinsko hrano, s svojimi prehranjevalnimi navadami bistveno manj vplivajo na podnebne spremembe kot tisti, katerih jedilnik je bil bolj nezdrav oziroma povezan z večjim tveganjem za razvoj različnih bolezni.

To je povezano predvsem z že dolgo znanim dejstvom, da prav živinoreja predstavlja največjo obremenitev za okolje, in sicer v obliki škodljivih toplogrednih plinov, ki so stranski produkt. Še enkrat več se je tako potrdilo, da gresta skrb za lastno zdravje in za okolje z roko v roki. Raziskovalci pa so izpostavili še eno prednost zdravega prehranjevanja. Poleg manjše nevarnosti za kronične bolezni in pozitivnega vpliva na okolje lahko zdrave prehranjevalne navade tudi močno razbremenijo zdravstveno blagajno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×