0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVpliv naših prehranjevalnih navad na podnebne spremembe

Vpliv naših prehranjevalnih navad na podnebne spremembe

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno premalokrat pomislimo na to, kako velik vpliv na podnebne spremembe imajo lahko naše prehranjevalne navade. Prav s tem vplivom so se ukvarjali znanstveniki z univerze v Kaliforniji. Izsledki študije, ki so jo pred kratkim objavili, potrjujejo tisto, kar je nekaterim jasno že dolgo časa. Pogostejše uživanje sadja in zelenjave nima le pozitivnega vpliva na naše zdravje, ampak tudi na okolje.

- Oglas -

Rastlinska prehrana najmanj obremenjujoča za okolje

Kako naša prehrana vpliva na okolje

David Cleveland, profesor, ki je vodil raziskavo, je poudaril, da so podnebne spremembe in naše prehranjevalne navade neločljivo povezane. Raziskava je sicer potekala tako, da so znanstveniki najprej preučili podatke nekaterih preteklih študij, ki so se ukvarjale z vplivom prehrane na razvoj različnih bolezni. Na podlagi te analize so nato razporedili živila v različne skupine, od najbolj zdravih do najmanj zdravih. Te podatke so nato primerjali z vplivom pridelave različnih živil na okolje. Izkazalo se je, da je hrana, ki je najbolj zdrava za naš organizem, tudi najmanj obremenjujoča za okolje. Pridelava najbolj zdravih živil namreč pomeni najmanj izpustov toplogrednih plinov v ozračje.

Živinoreja kot eden največjih onesnaževalcev

Pri najbolj zdravih modelih prehranjevanja je bilo meso skorajda povsem izločeno, podobno pa velja tudi za mnoge živalske izdelke. Po drugi strani pa je bil povečan vnos sadja, zelenjave in stročnic. Najbolj zdravi jedilniki so bili povezani z 20–40 odstotkov manjšim tveganjem za bolezni, kot so diabetes, različne vrste raka in srčno-žilne bolezni. Ugotovljeno pa je bilo tudi to, da ljudje, ki uživajo pretežno ali celo povsem rastlinsko hrano, s svojimi prehranjevalnimi navadami bistveno manj vplivajo na podnebne spremembe kot tisti, katerih jedilnik je bil bolj nezdrav oziroma povezan z večjim tveganjem za razvoj različnih bolezni.

- Oglas -

To je povezano predvsem z že dolgo znanim dejstvom, da prav živinoreja predstavlja največjo obremenitev za okolje, in sicer v obliki škodljivih toplogrednih plinov, ki so stranski produkt. Še enkrat več se je tako potrdilo, da gresta skrb za lastno zdravje in za okolje z roko v roki. Raziskovalci pa so izpostavili še eno prednost zdravega prehranjevanja. Poleg manjše nevarnosti za kronične bolezni in pozitivnega vpliva na okolje lahko zdrave prehranjevalne navade tudi močno razbremenijo zdravstveno blagajno.

NAJNOVEJŠE