0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUporabni nasveti za razbremenitev oči

Uporabni nasveti za razbremenitev oči

MORDA VAS ZANIMA

Sodobne tehnološke naprave so z nami na praktično vsakem koraku. Mnogi ljudje tako že zjutraj, takoj ko se zbudijo, posežejo po svojem mobilnem telefonu. Če k uporabi mobilnega telefona prištejemo še čas, ki ga preživimo pred računalniškimi ali televizijskimi zasloni, lahko hitro ugotovimo, da so postale oči eden najbolj obremenjenih organov.

- Oglas -

Celodnevno naprezanje oči s seboj prinaša kar nekaj težav, postopoma pa lahko privede celo do okvare vida. V nadaljevanju vam zato ponujamo nekaj nasvetov za razbremenitev oči, pri čemer je treba poudariti, da je eden najpomembnejših ukrepov tudi to, da poskrbite za dovolj spanja. Med spanjem si namreč vsaj nekoliko opomorejo tudi naše oči.

rezbremenitev oči

Sproščujoča masaža

Podobno kot telesu se tudi očem prileže občasna sproščujoča masaža. Ta bo izboljšala prekrvavitev in poskrbela za sprostitev mišic okoli oči, ki so pogosto zelo napete. Zaprite oči in jim privoščite nekajminutno nežno masažo. Pozornost namenite tudi predelu pod očmi in nad obrvmi. Masaža bo stimulirala tudi solzna izvodila, zato bo še posebej koristila tistim, ki imate težave s suhimi očmi. Postopek izvajajte nekajkrat dnevno.

- Oglas -

»Trataka«

Trataka je ime za starodavno jogijsko tehniko, ki velja za obliko meditacije, zelo koristna pa je tudi za tiste, ki imajo težave z očmi. S pomočjo vaje pa lahko izboljšate tudi svojo sposobnost koncentracije. Vajo izvajate tako, da najprej nekaj časa strmite v izbrani predmet. Pri jogi je to običajno sveča, vendar lahko strmite tudi v drug predmet. Oči ne naprezajte, ampak bodite čim bolj sproščeni, obenem pa se karseda osredotočite na predmet. Na koncu oči zaprite, podrgnite dlani druga ob drugo, da ju segrejete, in nato z njima prekrijte oči. V mislih si poskušajte predstavljati predmet, v katerega ste strmeli. Globoko dihajte in poskušajte čim dlje ohranjati koncentracijo.

Mežikanje

Morate zaradi službenih obveznosti pogosto strmeti v računalniški zaslon? V tem primeru vam lahko pomaga preprosta, a zelo učinkovita metoda. Vse, kar morate storiti, je, da si najmanj vsake pol ure vzamete minuto za mežikanje. Napnite mišice okoli oči in jih nato sprostite. Dolgotrajno strmenje v zaslon namreč med drugim vpliva tudi na podaljševanje intervalov med posameznimi mežiki, ki so naravni mehanizem za zaščito oči. Posledično postajajo oči vse bolj suhe.

Mrzla voda

Kadar so vaše uči zelo utrujene, si lahko pomagate še z eno zelo preprosto tehniko. Zaprite oči in jih popršite oziroma izperite s hladno vodo. Izpiranje oči naj traja približno minuto. To vam bo prineslo takojšnje olajšanje. Pripravite si lahko tudi mrzel obkladek, ki ga za nekaj minut položite na oči. Kadar se ne spopadate le z utrujenimi očmi, ampak tudi z bolečinami, pa se vam bo najbrž bolj prilegel topel obkladek.

Rožna voda

Rožna voda se uporablja tako v kozmetiki kot v zdravilstvu, med drugim pa vam lahko priskoči na pomoč tudi takrat, ko so vaše oči preobremenjene. V rožno vodo pomočite dva kosa bombažne vate. Zaprite oči in nanje položite vato. Po približno 10 minutah vato odstranite. 

- Oglas -

Namestitev računalniškega zaslona

Poskrbite, da bo računalniški zaslon od vaših oči oddaljen najmanj 40 centimetrov. Priporočljivo je tudi, da zaslon čistite vsak dan. Delci umazanije in prahu lahko namreč pomenijo dodatno obremenitev za vaše oči. Na voljo so vam tudi posebni filtri oziroma očala, ki jih lahko uporabljate med delom na računalniku in s pomočjo katerih bodo vaše oči precej manj obremenjene, kot so sicer. Poleg tega pa si lahko pomagate tudi s posebnimi aplikacijami, ki prilagajajo svetlobo, kontrast in barve, glede na del dneva.

Preverite tudi nekaj vaj za boljši vid.

.

NAJNOVEJŠE