Kuhana hrana slabi naลก imunski sistem. Mnogo ljudi meni, da je kuhanje potrebno, da se hrana znebi bakterij in je laลพje prebavljiva. Res je, da je nekaj zelenjave, ki je surova teลพko prebavljiva (recimo brokoli), ampak mnogo je s kuhanjem ni niฤ laลพje prebavljive.
Koliฤino toksiฤnih tujkov v hrani je moลพno posredno meriti s pomoฤjo ลกtevila levkocitov v krvi. ฤe se njihovo ลกtevilo po uลพitju neke hrane zelo poveฤa (digestivna levkocitoza), pomeni, da je bilo v hrani veliko tujkov oz. toksiฤnih snovi, ki naj bi jih levkociti nevtralizirali. Sredi 20. stoletja je dr. Paul Kouchakoff ugotovil, da nastane digestivna levkocitoza le po obrokih toplotno obdelane hrane, pri surovih ลพivilih pa ne. Presna, toplotno neobdelana hrana, kot sta na primer surovo sadje in zelenjava, je tako s tega vidika bolj po meri ฤloveka, bolj v skladu z njegovo naravo kot kuhana, peฤena ali kako drugaฤe toplotno obdelana.
Zelo preprosto lahko zmanjลกamo ta uฤinek. ฤe imate na kroลพniku kuhano hrano, ji morate obvezno dodati nekaj surovega. Najbolje je, da izloฤite ฤim veฤ prekuhane in spremenjene hrane iz vaลกih obrokov. To vkljuฤuje tudi mleko, pasterizirano in homogenizirano, sladkor in belo moko. ฤe se navadite in jeste obroke z veliko koliฤino solate ali koลกฤki zelenjave, bo obvarovalo vaลก imunski sistem pred mnogimi poลกkodbami. ฤe vsaj vkljuฤite surovo zelenjavo skupaj s kuhano hrano, potem daste svojemu telesu dobro priloลพnost. Kuhanje vzame hrani antioksidante in zmanjลกa ลกtevilo vitaminov. Mnogi ne morete popolnoma opustiti kuhane hrane. Ampak ฤe samo dodate nekaj surove hrane v vaลกe obroke, ne boste ลกkodili veฤ svojemu telesu.
Zmanjลกate kuhano hrano in jo nadomestite s surovo. Dajte moลพnost telesu, da se samo zdravi. Jejte pravo hrano in imeli boste zdravo telo in misli!
vir: altermed.org