Zdravje & prehranaVpliv kuhane hrane na imunski sistem

Vpliv kuhane hrane na imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Kuhana hrana slabi naš imunski sistem. Mnogo ljudi meni, da je kuhanje potrebno, da se hrana znebi bakterij in je lažje prebavljiva. Res je, da je nekaj zelenjave, ki je surova težko prebavljiva (recimo brokoli), ampak mnogo je s kuhanjem ni nič lažje prebavljive.
Kuhana zelenjava
Količino toksičnih tujkov v hrani je možno posredno meriti s pomočjo števila levkocitov v krvi. Če se njihovo število po užitju neke hrane zelo poveča (digestivna levkocitoza), pomeni, da je bilo v hrani veliko tujkov oz. toksičnih snovi, ki naj bi jih levkociti nevtralizirali. Sredi 20. stoletja je dr. Paul Kouchakoff ugotovil, da nastane digestivna levkocitoza le po obrokih toplotno obdelane hrane, pri surovih živilih pa ne. Presna, toplotno neobdelana hrana, kot sta na primer surovo sadje in zelenjava, je tako s tega vidika bolj po meri človeka, bolj v skladu z njegovo naravo kot kuhana, pečena ali kako drugače toplotno obdelana.

- Oglas -

Zelo preprosto lahko zmanjšamo ta učinek. Če imate na krožniku kuhano hrano, ji morate obvezno dodati nekaj surovega. Najbolje je, da izločite čim več prekuhane in spremenjene hrane iz vaših obrokov. To vključuje tudi mleko, pasterizirano in homogenizirano, sladkor in belo moko. Če se navadite in jeste obroke z veliko količino solate ali koščki zelenjave, bo obvarovalo vaš imunski sistem pred mnogimi poškodbami. Če vsaj vključite surovo zelenjavo skupaj s kuhano hrano, potem daste svojemu telesu dobro priložnost. Kuhanje vzame hrani antioksidante in zmanjša število vitaminov. Mnogi ne morete popolnoma opustiti kuhane hrane. Ampak če samo dodate nekaj surove hrane v vaše obroke, ne boste škodili več svojemu telesu.

Zmanjšate kuhano hrano in jo nadomestite s surovo. Dajte možnost telesu, da se samo zdravi. Jejte pravo hrano in imeli boste zdravo telo in misli!

vir: altermed.org

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×