Volkswagen bo plačal 14,7 milijarde dolarjev in odkupil sporne avtomobile

Zaradi prirejanja testov emisij v izpušnih plinih bodo pri Volkswagnu plačali 14,7 milijard dolarjev, s tem denarjem nameravajo popraviti storjeno škodo in odkupiti sporna vozila po cenah, ki so bile v veljavi pred škandalom, in poravnati terjatve, povezane s škodljivimi emisijami. “Gre za najhujše kršenje okoljske zakonodaje in zavajanje potrošnikov v zgodovini naše države,” je dejal Sally Yates, namestnik ameriškega pravobranilca. “Škoda, ki je nastala, je sicer nepopravljiva, vendar bo vsaj poplačana,” je še dodal.

volkswagen

Vozila bo vrnilo približno pol milijona Američanov, vsak od njih pa bo v povprečju prejel 21.000 evrov povrnjene kupnine. 10 milijard bo šlo torej za odkup že prodanih avtomobilov, slabe 3 milijarde Agenciji za varstvo okolja, 2 milijardi pa bosta namenjeni razvoju vozil brez škodljivih emisij.

“To je največja denarna kazen, povezana z onesnaževanjem, v vsej zgodovini,” je dejal Yates. “To je prvi pravi korak naprej, ljudje, ki so lastniki spornih vozil, bodo denar dobili v celoti povrnjen, vendar pa kazenska preiskava s tem še ni končana,” je sklenil. V mislih je imel stroške, ki Volkswagen še čakajo, plačati bodo morali namreč še vsaj 2 milijardi evrov za sodne in ostale stroške povezane z afero.