0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & Okolje66 milijonov mrtvih dreves v Kaliforniji

66 milijonov mrtvih dreves v Kaliforniji

MORDA VAS ZANIMA

Drevesa v Kaliforniji izjemno hitro umirajo zaradi toplega vremena, suše in epidemije zalubnikov, umrlo naj bi že 66 milijonov dreves. Število mrtvih dreves se je v zadnjem letu drastično povečalo, z njihovim umiranjem pa narašča tudi strah, da se bodo zdaj razširili uničujoči požari.

- Oglas -

Gozdovi Kalifornija

Od leta 2010 je po ocenah strokovnjakov v Kaliforniji umrlo že 66 milijonov dreves, umrljivost dreves pa se je v zadnjih letih povečala za kar 65 %. Že peto leto tamkajšnje gozdove namreč pesti suša, z njo pa so prišle tudi ugodne razmere za življenje in razmnoževanje škodljivega hrošča zalubnika, ki se je naselil po tamkajšnjih gozdovih.

Tom Vilsack, ameriški sekretar za kmetijstvo, meni, da jih čaka še večja nesreča, upravljanju gozdov v Kaliforniji in drugod po državi ne bodo namenili več denarja. Ob tem je pozval kongres, naj nemudoma ukrepa. “Umiranje dreves je doseglo večje razsežnosti, kot smo pričakovali, tveganje za nastanek katastrofalnih požarov, ki ogrožajo tako našo lastnino kot tudi življenja, pa je ogromno,” je dejal. “Zatiranju gozdnih požarov moramo nameniti več denarja, problema se je treba lotiti tako kot drugih naravnih nesreč v državi,” je še dodal.

- Oglas -

Opisani problematiki so sicer v letošnjem letu namenili 32 milijonov dolarjev, vendar bo to, vsaj tako kaže, premalo. Gozdarji so tudi posekali že 77 000 mrtvih dreves, ki so predstavljala nevarnost tako sprehajalcem kot prometu.

.

NAJNOVEJŠE