Zdravje & prehranaVodo, v kateri ste kuhali zelje, lahko koristno uporabite!

Vodo, v kateri ste kuhali zelje, lahko koristno uporabite!

MORDA VAS ZANIMA

V času, ko se ogromno govori o »superživilih«, je pomembno, da se pogosteje spomnimo na tista najbolj enostavna. Pogosto imamo takšna živila, ki so pravi vir zdravja, na dosegu roke, le da jih večinoma ne opazimo ali celo dojemamo kot odpadek. Eno takšnih živil je voda, v kateri se kuha zelje.

- Oglas -

Če ste jo doslej vedno zavrgli, ne ponavljajte več te napake. Gre namreč za zakladnico različnih hranilnih snovi, ki vas lahko obvaruje pred številnimi zdravstvenimi težavami. V nadaljevanju preverite, s katerimi snovmi je zeljna voda bogata, pri čem vse vam lahko pomaga in kako natančno jo je mogoče uporabiti.

Voda, v kateri se je kuhalo zelje

Zaščita pred rakom, srčnimi obolenji in drugimi kroničnimi boleznimi

V zeljni vodi lahko najdemo ogromno polifenolov, močnih antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za raka, srčno-žilna obolenja, Alzheimerjevo in mnoge druge bolezni, s tem ko zavirajo oksidativni stres v telesu. Poleg tega polifenoli, podobno kot drugi antioksidanti, zavirajo proces staranja. V vodi, v kateri ste kuhali zelje, se nahaja tudi ogromno mineralov, še posebej veliko pa je kalcija, magnezija in kalija, ki ščitijo vaše okostje pred boleznimi, kot je osteoporoza. Kalij pa je seveda pomemben tudi za zniževanje krvnega tlaka – s tem pa za preprečevanje srčnega napada in kapi. K dejstvu, da je zeljna voda zelo koristna za preprečevanje različnih vrst raka, pripomorejo tudi žveplove spojine, s katerimi je bogata. Raziskave kažejo, da so križnice, kamor uvrščamo tudi zelje, tudi nasploh zelo koristne za rakave paciente.

Pester nabor za telo nujnih vitaminov – od vitamina C do folne kisline

Voda, v kateri se kuha zelje, pa seveda vsebuje tudi veliko vitaminov. Med najpomembnejšimi so vitamin A, vitamini iz skupine B (tudi folna kislina), vitamin C in vitamin K. Vitamin A je izredno pomemben za naše kosti, reproduktivne organe in imunski sistem. Seveda pa je ključen tudi za ohranjanje dobrega vida. Za zdravo kožo in lase bodo poskrbeli vitamini iz skupine B, ki bodo zaščitili tudi živčni sistem pred okvarami. Folna kislina, znana tudi kot vitamin B9, pa je še posebej pomembna za nosečnice, saj preprečuje okvare možganov in hrbtenice/hrbtenjače pri plodu.

- Oglas -

Vitamin C v zeljni vodi vas bo obvaroval pred različnimi okužbami, obenem pa gre za vitamin, ki deluje tudi kot antioksidant. Zelje na primer vsebuje celo več vitamina C kot pomaranče, zato je z njim seveda zelo bogata tudi zeljna voda. Poleg tega pa velja zelje za enega najboljših virov vitamina K. Gre za vitamin, ki je med drugim zelo pomemben za normalno strjevanje krvi in za sintezo beljakovin, potrebnih za gradnjo kosti. Če s prehrano v telo ne vnesete dovolj vitamina K, se izpostavljate povečanemu tveganju za srčne bolezni, oslabljene kosti, težave z zobmi in raka.

Razstrupljanje telesa – tudi za preganjanje »mačka«

Ste prejšnji večer nekoliko pregloboko pogledali v kozarec? Verjetno simptomi, ki jih trenutno doživljate, niso najprijetnejši. Med drugim imate najbrž tudi precej težav s prebavo. Alkohol namreč uniči velik delež koristnih bakterij v črevesju, zaradi česar je lahko motena tudi absorpcija vitaminov in mineralov. Pitje vode, v kateri se je kuhalo zelje, vam lahko pomaga pri razstrupljanju telesa oziroma pri ponovni vzpostavitvi ravnovesja v prebavilih. Seveda pa zeljna voda ni koristna le za preganjanje alkoholnega »mačka«. Mnogi strokovnjaki menijo, da bi moral vsakdo začeti dan s kozarcem vode, v kateri se je kuhalo zelje, kar lahko iz telesa odstrani številne škodljive snovi.

Naravna podpora pri zdravljenju želodčnih razjed

Zaradi visoke vsebnosti fitokemikalij je lahko zeljna voda tudi zelo koristna naravna pomoč za tiste, ki se spopadajo z želodčnimi razjedami. Strokovnjaki sicer niso povsem prepričani, zakaj je lahko zeljna voda, še posebej v koncentrirani obliki, v tem primeru tako učinkovita. Menijo, da bi bil lahko razlog ta, da voda, v kateri se je kuhalo zelje, okrepi želodčno sluznico, ki postane tako bolj odporna na kisline. 

Z zeljno vodo do lepše, bolj mladostne in zdrave kože

Zeljna voda pa ni primerna samo za uživanje oziroma pitje, ampak jo lahko uporabite tudi kot del svoje lepotne rutine. Fitokemikalije in antioksidanti v zeljni vodi poskrbijo, da bo vaša koža lepša kot kadar koli doslej. Ker antioksidanti zavirajo negativen vpliv prostih radikalov, lahko voda, v kateri se kuha zelje, pomaga tudi pri preprečevanju številnih kožnih težav, med drugim tudi pri preprečevanju aken. Zeljna voda poskrbi tudi za težave s pretirano suho kožo in prepreči njeno prehitro staranje. Vsak dan si privoščite kozarec te skorajda čudežne vode (dodate jo lahko na primer tudi smutijem), obenem pa primešajte malce zeljne vode tudi svoji maski za obraz, preden jo uporabite. Navdušeni boste nad tem, kako čudovita bo še kmalu vaša koža.

Močnejši lasje in odpravljanje težav s prekomernim izpadanjem las

So vaši lasje krhki in že na prvi pogled nezdravi? Imate morda težave s prekomernim izpadanjem las? V obeh primerih je lahko rešitev zeljna voda. Postopek je podoben kot pri uporabi zeljne vode za nego kože. Poleg rednega pitja te neverjetne tekočine vam tako priporočamo tudi, da jo vmešate v svoj balzam za lasje. Ne skrbite – vonj bo hitro izginil, lasje pa bodo z rednim izvajanjem tega postopka izjemno močni in zdravi. Razlogov, zakaj se vam splača shraniti zeljno vodo, namesto da jo enostavno zavržete, je torej res ogromno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×