0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZakaj bi se morali izogniti kupovanju vode v plastenkah?

Zakaj bi se morali izogniti kupovanju vode v plastenkah?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno se večina dobro zaveda, da kupovanje vode v plastenkah ni najbolj smotrno. Vendar pa večino obenem tudi vsaj občasno »zanese«. Tako posežemo po vodi v plastenkah, saj se zdi v mnogih situacijah zelo praktična. Morda je prav zato dobro, da se pogosteje spomnimo na najpomembnejše razloge proti kupovanju vode v plastenkah. Posledično bomo verjetno manjkrat pozabili s seboj vzeti tudi steklenico za večkratno uporabo, ko se odpravljamo od doma – oziroma si bomo takšno steklenico kupili, če je še nimamo. Kaj so torej tisti najpomembnejši razlogi, zaradi katerih si je smiselno prizadevati za opustitev vode v plastenkah?

- Oglas -

Voda v plastenkah

Za proizvodnjo plastenk se porabi ogromno nafte

Ob pogledu na plastenke, napolnjene z vodo, verjetno zelo redki pomislijo na nafto. Vendar pa je prav nafta tista glavna surovina, iz katere se pridobiva večina vrst plastike. Po nekaterih podatkih naj bi za vsako 1-litrsko plastenko potrebovali približno 2,5 decilitra nafte. V resnici je tako v vsaki plastenki, ki jo po uporabi verjetno takoj zavržemo, skritega ogromno dela, predvsem pa onesnaževanja okolja. Seveda je treba tu prišteti še transport, ki je potreben, da voda sploh pride do prodajnih polic. Ljudje pogoste res močno zakompliciramo stvari, ki so v osnovi zelo preproste. Pograbiti plastenko z vodo v trgovini je bolj praktično zgolj na prvi pogled.

Kakovost vode iz plastenk ni nujno boljša kot pri vodi iz pipe

Nekateri kupujejo vodo v plastenkah tudi zaradi prepričanja, da je kakovost takšne vode boljša od tiste, ki priteče iz pipe. Vendar pa za to seveda ni pravega zagotovila. V Sloveniji imamo še posebno srečo, da je voda iz pipe večinoma zelo kakovostna. Če ste kljub temu v skrbeh, pa si je na primer precej bolj smiselno omisliti vodni filter.

- Oglas -

Pitna voda bi morala biti ena osnovnih človekovih pravic

S kupovanjem vode v plastenkah pravzaprav (nezavedno) podpiramo težnje določenih korporacij oziroma multinacionalk po privatizaciji vodnih virov. To je v nasprotju s prepričanjem mnogih, da bi morala biti pitna voda osnovna človekova pravica.

Plastika predstavlja veliko obremenitev za okolje

Omenili smo že, da je za proizvodnjo plastenk potrebna precejšnja količina nafte. Poleg tega pa je treba upoštevati tudi, da po uporabi mnoge plastenke končajo na povsem neprimernih mestih, kjer se nikoli povsem ne razgradijo. Seveda tu plastenke za vodo še zdaleč niso edina težava, vendar gre zagotovo za nezanemarljiv delček »celotne slike«.

Kupovanje vode v plastenkah je lahko drago

Za posamezno plastenko z vodo morda res odštejete le nekaj (deset) centov. Vendar morate upoštevati, da se ti centi seštevajo. Če je kupovanje vode v plastenkah nekaj, kar počnete precej pogosto, je lahko znesek, če upoštevate daljše časovno obdobje, precej visok. Čeprav finančni razlog ne bi smel biti edino, zaradi česar se odpoveste kupovanju vode v plastenkah – oziroma poskušate to navado vsaj močno omejiti – pa je vsekakor tudi to eden izmed dejavnikov, ki jih je smiselno upoštevati. Tisto, kar je dobro za okolje, je pogosto dobro tudi za vašo denarnico, vsaj na dolgi rok.

NAJNOVEJŠE