Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
ŽivaliSadje in zelenjava v prehrani psa

Sadje in zelenjava v prehrani psa

MORDA VAS ZANIMA

Mnenja glede tega, ali je »človeška hrana« primerna tudi za psa, so lahko precej deljena. Načeloma sicer velja, da lahko določen delež prehrane psa predstavljata tudi sadje in zelenjava, vendar pa ne več kot približno 10–20 odstotkov. Potrebe posameznih psov so sicer lahko različne, zato se je za konkretne odgovore najbolje obrniti na veterinarja. Obstaja pa tudi nekaj splošnih smernic glede tega, katere vrste sadja in zelenjave so primerne za pse in katere so odsvetovane ali celo prepovedane. Predstavljamo vam nekaj možnih živil, s katerimi lahko popestrite jedilnik svojega psa.

- Oglas -

Sadje in zelenjava za pse

Korenje

Večina psov uživa v korenju. Načeloma je korenje v zmernih količinah zdravo za pse, saj vsebuje snovi, ki lahko pomagajo pri zniževanju tveganja za raka in srčno-žilna obolenja, dve vrsti bolezni, na katere niti psi žal niso imuni. Poleg tega pa lahko korenje pripomore k ohranjanju dobrega vida.

Brokoli

Preden brokoli postrežete svojemu psu – če se za to seveda odločite – ga je treba skuhati. Poleg tega pa s količino brokolija pri psu ni dobro pretiravati. Čeprav gre za zelenjavo, ki lahko prav tako pomembno prispeva k zniževanju nevarnosti za raka, prevelike količine križnic v prehrani psa načeloma niso priporočljive. Tudi za druge vrste križnic (cvetača, ohrovt ipd.) velja, da jih morate najprej skuhati, preden jih ponudite psu.

Zelenolistna zelenjava

Dobra izbira, če želite popestriti prehrano svojega psa z vitamini in minerali, je lahko zelenolistna zelenjava, predvsem solata. Mnogim psom sicer bolj ustreza, da je zelenjava, ki jim jo ponudite, vsaj malce toplotno obdelana, na primer podušena. Večje količine antioksidantov, ki jih najdemo v zelenolistni zelenjavi, so lahko koristne tudi za pse – učinek je podoben kot pri ljudeh, torej preprečevanje oksidativnega stresa.

Jagodičevje

- Oglas -

Sadje naj bo za psa bolj občasen »posladek« kot pravilo. Med najboljše izbire naj bi sodilo jagodičevje, prav tako odličen vir antioksidantov. Brusnice pa naj bi tudi pri psih pomagale pri zaščiti sečil.

Vrste, ki se jim je bolje izogniti

Psi načeloma ne prenašajo najbolje česna in zelenjave, kar velja še posebej za mladičke. Pazite tudi, da pes ne bo zaužil surovega krompirja, večina strokovnjakov pa meni, da za pse ni primeren niti avokado. Za pse pa je lahko nevarno tudi grozdje (podobno seveda velja tudi za rozine). Ima vaš pes diabetes? V tem primeru se je najbolj varno izogniti vsem vrstam sadja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×