Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Dom & energijaVlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

MORDA VAS ZANIMA

Ali se zjutraj pogosto zbudite s povsem suhimi usti in s tako izsušeno kožo, da skorajda čutite, kako se zateguje? Vas morda po zbujanju še kar nekaj časa praska po grlu? Izguba tekočine med spanjem je seveda povsem običajen pojav, vendar pa se v zimskih mesecih težave praviloma dodatno zaostrijo. Zaradi ogrevanja je namreč zrak v spalnici nadpovprečno suh. Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov …

Vlažilnik zraka lahko še posebej koristen za ljudi, ki pogosto smrčijo

- Oglas -

Osnovni princip delovanja vlažilnikov zraka je zelo preprost in razviden že iz samega poimenovanja. V zrak oddajajo vlago, ta vlaga pa lahko nato hidrira našo kožo, ustnice in celo očesno sluznico – pogosta težava v zimskih mesecih je navsezadnje tudi zbujanje z zelo suhimi, razdraženimi očmi. Težava ni samo ogrevanje, ampak je zima obenem letni čas, ko stanovanje praviloma zračimo precej redkeje kot poleti in spomladi. Naš dom postane tako nekakšna skladovnica zelo vročega in zelo suhega zraka. Vlažilnik zraka je lahko še posebej koristen za ljudi, katerih koža je že v osnovi precej suha, prav tako pa lahko pomaga tistim, ki ponoči smrčite. Smrčanje je namreč znak, da med spanjem pogosto dihate skozi usta. Nevarnost za izsuševanje vaše ustne sluznice je tako še posebej velika.

Poleg že omenjenega neprijetnega praskanja v žrelu imate lahko naslednje jutro tudi težave s suhim kašljem. Če so vaša usta pogosto zelo izsušena, pa lahko to pomeni tudi večjo nevarnost za težave z zobmi in dlesnimi. Kakovosten vlažilnik zraka vam lahko torej prihrani precej težav. Toda – kot je bilo nakazano že uvodoma – to ne pomeni, da ne more povzročiti več škode kot koristi. Kako torej pravilno uporabljati vlažilnik zraka, da se izognete negativnim učinkom in užijete vse njegove koristi?

Pazite, da bo voda vsebovala čim manj mineralov

Pomembno je, da ste zelo pozorni na to, kakšno vodo nalivate v svoj vlažilnik zraka. Običajna voda iz pipe namreč ni najboljša izbira. Za vlažilnik zraka je praviloma primerna predvsem destilirana oziroma demineralizirana voda. Minerali v vodi so lahko sicer koristni za naše zdravje, vendar to ne velja tudi za »zdravje« vlažilnika. Če bi namesto destilirane pogosto uporabljali vodo iz pipe, bi to povečalo nevarnost za razmnoževanje bakterij v notranjosti vašega vlažilnika zraka. Poleg tega se lahko začne zaradi presežka mineralov v vodi v zrak sproščati »beli prah«, ki je problematičen za vaše sinuse oziroma dihala, vključno s pljuči. Izogibajte se torej »goljufanju« z navadno vodo iz pipe – med drugim tudi zato, ker s tem povečate tveganje za okvare vlažilnika zraka.

Redno čiščenje vlažilnika zmanjša nevarnost za razmnoževanje bakterij in plesni

Ne pozabite, da je potrebno redno in temeljito praznjenje ter čiščenje vlažilnika zraka. Najbolje je, da to naredite vsaj enkrat na tri dni. Seveda morate pri tem očistiti tudi pokrov in notranjost rezervoarja. Redno čiščenje bo preprečilo čezmerno razmnoževanja bakterij in plesni. Zelo pomembno je tudi redno čiščenje in menjavanje filtra. Možnost, da vaša dihala dosežejo spore plesni, bo tako precej manjša.

Higrometer vam pomaga ugotoviti, kdaj je vlažilnik zraka resnično potreben

- Oglas -

Tudi če boste upoštevali vse zgornje nasvete, morate vedeti, da z uporabo vlažilnika ne smete pretiravati. Tudi dobrega je namreč lahko preveč. Prevlažen zrak v stanovanju predstavlja idealne pogoje za razrast plesni. Potencialni vir plesni torej ni samo slabo očiščen vlažilnik zraka, ampak je lahko vlažilnik tudi posredni krivec. Čezmerna vlažnost zraka obenem olajša razmnoževanje pršic, s pretirano vlažnim zrakom pa imajo pogosto precej težav tudi astmatiki. Dobro je torej, da s pomočjo higrometra redno spremljate stopnjo zračne vlage v prostorih in da vlažilnik uporabljate samo takrat, ko je to resnično smiselno. Idealna naj bi bila približno od 40- do 50-odstotna zračna vlaga.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×