Zdravje & prehranaSmrčanje: osnovni ukrepi, s katerimi je vredno poskusiti

Smrčanje: osnovni ukrepi, s katerimi je vredno poskusiti

MORDA VAS ZANIMA

Smrčanje se zdi na prvi pogled precej zabavno. Seveda pa pri resnejših težavah večini ljudi, ki se spopadajo s smrčanjem, ni več do smeha. Podobno pa velja tudi za njihove partnerje, ki se morajo naslednji dan soočati z neprespanostjo. Pogosto je sicer smrčanje simptom, ki v ozadju skriva določene zdravstvene težave. V skrajnem primeru je lahko smrčanje povezano tudi s spalno apnejo. Tako je pomembno, da o morebitnih težavah s smrčanjem obvestite tudi z zdravnika. Obstaja pa tudi nekaj osnovnih, povsem naravnih ukrepov, ki so lahko včasih učinkoviti v boju s smrčanjem.

- Oglas -

Smrčanje

Izogibajte se spanju na hrbtu

Za smrčanje naj bi bilo najbolj problematično spanje na hrbtu. Poskušajte se namestiti tako, da se med spanjem ne boste mogli prevaliti na hrbet. Pomagate si lahko z blazinami, odejami ipd., s katerimi ustvarite nekakšno pregrado. Na zadnji del pižame pa lahko celo prišijete manjši žepek in vanj položite teniško žogico ali podoben predmet.

Shujšajte, če je to potrebno

Na težave s smrčanjem lahko vpliva tudi povišana telesna teža. Tako se mnogi znebijo smrčanja, ko shujšajo – ali pa postane smrčanje vsaj občutno manj problematično. Ker je tudi zaradi drugih zdravstvenih razlogov pametno, da vzdržujete zdravo telesno težo, je ta ukrep vsekakor zelo smiseln.

Izogibajte se alkoholu

Nekateri ljudje smrčijo predvsem takrat, ko pred spanjem uživajo alkohol. Če imate tudi sami težave s smrčanjem, vam tako svetujemo, da se poskušate čim bolj izogibati alkoholu, še posebej pa približno 4 ure pred odhodom v posteljo.

Prečistite svoje dihalne poti

- Oglas -

Zamašen nos pogosto poslabša težave s smrčanjem. Tako vam priporočamo, da redno izvajate čiščenje dihalnih poti, na primer z inhalacijami nad vodno paro z dodatkom eteričnih olj ipd. Poskrbite pa tudi za primerno vlažnost zraka v stanovanju.

Skrbite za čisto spalnico

Včasih je lahko smrčanje povezano tudi z (blažjimi) alergijami na prah in druge pogoste alergene. Eden izmed osnovnih ukrepov, če imate tudi sami težave s smrčanjem, je tako tudi ta, da ste še posebej pozorni na čistočo spalnice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×