0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVesoljsko plovilo na sončno energijo do leta 2010

Vesoljsko plovilo na sončno energijo do leta 2010

MORDA VAS ZANIMA

Planetarna združba (angl. Planetary Society) ima v načrtu, do leta 2010 izstreliti vesoljsko plovilo na solarni pogon. Prototip plovila je bil narejen in preizkušen pred štirimi leti, končal pa je nekje sredi oceana.

- Oglas -

Plovilo so poimenovali LightSun-1, poganjala pa bi ga naj svetloba, ki bi svetila na štiri trikotno oblikovana jadra. Združba vidi ta projekt kot prihodnjost potovanj v vesolje, ki lahko trajajo dalj časa zaradi takšne vrste pogona. Pogon na sončno svetlobo ne potrebuje goriva, saj je gorivo dejansko sončna svetloba, katera omogoča stabilne in enakomerne pospeške, ki lahko dosežejo tudi večje hitrosti.

lightsail
Tako znanstveniki pri tem projektu ne vidijo nobenega razloga, zakaj takšno plovilo ne bi moglo doseči tudi več kot 160,000 km/h. To pa pomeni, da lahko takšno plovilo zapusti naš sončni sistem že po manj kot petih letih, namesto dolgih 25 let, kot bi to drugače trajalo.

Plovilo bo zgrajeno iz treh manjših kock, katere bodo vsebovale večino elektronike ter nadzornega sistema za jadra. Ta jadra se bodo samodejo odprla, ko bo plovilo doseglo zadano višino.

- Oglas -

LightSail-1 pa bo nosilo tudi dodatno raketo, narejeno posebej za to misijo in bo nekaj dni krožilo na višini prbl. 800 km visoko, da bodo lahko znanstveniki preverili, ali vse pravilno deluje.

Če se bo ta preizkus obnesel, potem bo kaj kmalu v načrtu izgradnja LightSail 2 in 3, sama izstrelitev LightSail-1 pa bo stala skoraj 2 milijona dolarjev.

.

NAJNOVEJŠE