Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeVesoljsko plovilo na sončno energijo do leta 2010

Vesoljsko plovilo na sončno energijo do leta 2010

MORDA VAS ZANIMA

Planetarna združba (angl. Planetary Society) ima v načrtu, do leta 2010 izstreliti vesoljsko plovilo na solarni pogon. Prototip plovila je bil narejen in preizkušen pred štirimi leti, končal pa je nekje sredi oceana.

- Oglas -

Plovilo so poimenovali LightSun-1, poganjala pa bi ga naj svetloba, ki bi svetila na štiri trikotno oblikovana jadra. Združba vidi ta projekt kot prihodnjost potovanj v vesolje, ki lahko trajajo dalj časa zaradi takšne vrste pogona. Pogon na sončno svetlobo ne potrebuje goriva, saj je gorivo dejansko sončna svetloba, katera omogoča stabilne in enakomerne pospeške, ki lahko dosežejo tudi večje hitrosti.


Tako znanstveniki pri tem projektu ne vidijo nobenega razloga, zakaj takšno plovilo ne bi moglo doseči tudi več kot 160,000 km/h. To pa pomeni, da lahko takšno plovilo zapusti naš sončni sistem že po manj kot petih letih, namesto dolgih 25 let, kot bi to drugače trajalo.

Plovilo bo zgrajeno iz treh manjših kock, katere bodo vsebovale večino elektronike ter nadzornega sistema za jadra. Ta jadra se bodo samodejo odprla, ko bo plovilo doseglo zadano višino.

LightSail-1 pa bo nosilo tudi dodatno raketo, narejeno posebej za to misijo in bo nekaj dni krožilo na višini prbl. 800 km visoko, da bodo lahko znanstveniki preverili, ali vse pravilno deluje.

- Oglas -

Če se bo ta preizkus obnesel, potem bo kaj kmalu v načrtu izgradnja LightSail 2 in 3, sama izstrelitev LightSail-1 pa bo stala skoraj 2 milijona dolarjev.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×