Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaVeganuar: letos rekordno število ljudi, ki se odločajo za veganski izziv

Veganuar: letos rekordno število ljudi, ki se odločajo za veganski izziv

MORDA VAS ZANIMA

Januar velja za »najbolj veganski mesec v letu«. Od leta 2014 namreč po vsem svetu v januarju poteka še posebej veliko akcij, katerih glavni namen je olajšati prehod na veganski življenjski slog tistim, ki so za to zainteresirani. Število udeležencev naj bi bilo letos rekordno – ponekod se omenja tudi številka 300.000. Akciji se pridružujejo tudi pri Slovenskem veganskem društvu. Sodelujoči bodo imeli tako mesec dni na voljo obilico brezplačnih receptov, nasvetov prostovoljcev ipd., organizirajo pa se tudi druženja, kuharske delavnice, pogostitve, nagradne igre in predavanja.

- Oglas -

Veganuar

Od časovno omejenega izziva do dolgoročnih sprememb?

Pobudnika »veganuarja« (angleško Veganuary) sta bila sicer Jane Land in Matthew Glover. Glavni cilj projekta naj bi bil pokazati tistim, ki se doslej z veganstvom še niso pobliže srečali, da sprememba še zdaleč ni tako naporna, kot je morda videti na prvi pogled. Marsikdo, ki ga sicer zanima veganstvo, se namreč ustraši, da bo to pomenilo preveč odpovedovanja. Ob pomoči izkušenejših mentorjev pa lahko udeleženci in udeleženke tako spoznajo, da so tovrstne dileme povsem odveč – da je veganska prehrana lahko okusna in da ne zahteva nujno ogromno časa za pripravo. Hkrati pa dobijo sodelujoči še ogromno drugih praktičnih napotkov, odgovore na vsa morebitna vprašanja oziroma dileme itn. Čeprav izziv v osnovi nagovarja k temu, da bi tisti, ki še niso vegani, tovrstni življenjski slog preizkusili zgolj za določeno časovno obdobje, pa organizatorji seveda upajo, da bo večina vztrajala tudi po zaključenem izzivu – kar bo zaradi na novo osvojenega znanja in veščin seveda precej lažje.

Veganstvo v zadnjih letih v vse večjem porastu

Od leta 2014, ko je bil, kot že omenjeno, »vaganuar« prvič organiziran, zanimanje vsako leto eksponentno naraste. To pa je seveda skladno tudi s siceršnjim porastom števila veganov in vegank v družbi. Mnogi pri tem poudarjajo, da je veganstvo predvsem etična odločitev, povezana s pravicami živali. Kot dodatni prednosti odločitve za veganstvo pa se sicer pogosto omenjata tudi boljše zdravje in zaščita okolja. Ekipa raziskovalcev, ki jo je vodil Joseph Poore z Univerze Oxford, je denimo lani objavila študijo, v kateri so podali oceno, da bi bila količina toplogrednih plinov, povezanih za prehrano, za kar 49 odstotkov nižja, če bi vsi ljudje postali vegani. Hkrati bi to pomenilo 19 odstotkov manj vode za pridelavo prehrane in občutno zmanjšanje potrebne obdelovalne površine.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×