Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaKoliko hranilnih snovi se ohrani v zamrznjenem sadju in zelenjavi?

Koliko hranilnih snovi se ohrani v zamrznjenem sadju in zelenjavi?

MORDA VAS ZANIMA

Marsikdo bi pomislil, da sta zamrznjeno sadje in zelenjava oropana precejšnjega deleža pomembnih vitaminov in mineralov. Tako se pogosto zdi, da je precej bolje poseči po svežih živilih. Pa to zares drži? Obstaja kar precej raziskav, ki postavljajo tovrstne trditve pod velik vprašaj …

- Oglas -

Zamrznjena hrana

Izraz »sveže« je dandanes pogosto precej relativen

Zamrznjeno sadje in zelenjava na prvi pogled res nista tako vizualno vabljiva, ko se odtalita. Vendar to hkrati še ne pomeni, da ne moreta biti zdrava. Upoštevati moramo namreč, da je pridevnik »svež« v povezavi s sadjem in zelenjavo danes precej relativen. Pogosto namreč živila prepotujejo zelo dolgo pot, preden se znajdejo na policah trgovin.

Še pred tem lahko čakajo v skladišču, na koncu pa še kar nekaj časa v vašem hladilniku ali pa na pultu, preden jih zaužijete. Tako sadje in zelenjavo pogosto poberejo, še preden bi zares dozorela, saj sicer ne bi preživela tako dolge poti. Če pomislimo na vse to, se zamrznjena živila v tem primeru kar naenkrat ne zdijo več tako slaba alternativa, še posebej če se za zamrzovanje uporabljajo najsodobnejše tehnike.

Kaj pa pravijo izsledki raziskav?

V povezavi z vprašanjem, koliko hranilnih snovi se v primerjavi s svežimi možnostmi ohrani v zamrznjeni zelenjavi in sadju, je bilo doslej opravljenih tudi kar nekaj raziskav. Rezultati večinoma potrjujejo, da kakovost zamrznjenega sadja in zelenjave običajno ni nič slabša kot pri svežih živilih. Še več: mnogokrat se je izkazalo, da so zamrznjena živila ohranila celo več vitaminov in mineralov. To je najverjetneje povezano z dejstvom, da sta sadje in zelenjava, namenjena zamrzovanju, običajno pobrana šele takrat, ko zares dozorita. Do zamrzovanja pa nato pride že zelo hitro po nabiranju.

- Oglas -

Slabša hranilna vrednost torej ni razlog za odpor do zamrznjenega sadja in zelenjave, če seveda ne vsebujeta drugih dodatkov. Po drugi strani pa se v tem primeru pojavlja druga težava, in sicer dejstvo, da je v tu embalaža skorajda nujna – oziroma da je pri svežem sadju in zelenjavi prodaja brez embalaže mnogo lažja, čeprav na žalost nato velikokrat ni udejanjena v praksi …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×