0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKoliko hranilnih snovi se ohrani v zamrznjenem sadju in zelenjavi?

Koliko hranilnih snovi se ohrani v zamrznjenem sadju in zelenjavi?

MORDA VAS ZANIMA

Marsikdo bi pomislil, da sta zamrznjeno sadje in zelenjava oropana precejšnjega deleža pomembnih vitaminov in mineralov. Tako se pogosto zdi, da je precej bolje poseči po svežih živilih. Pa to zares drži? Obstaja kar precej raziskav, ki postavljajo tovrstne trditve pod velik vprašaj …

- Oglas -

Zamrznjena hrana

Izraz »sveže« je dandanes pogosto precej relativen

Zamrznjeno sadje in zelenjava na prvi pogled res nista tako vizualno vabljiva, ko se odtalita. Vendar to hkrati še ne pomeni, da ne moreta biti zdrava. Upoštevati moramo namreč, da je pridevnik »svež« v povezavi s sadjem in zelenjavo danes precej relativen. Pogosto namreč živila prepotujejo zelo dolgo pot, preden se znajdejo na policah trgovin.

Še pred tem lahko čakajo v skladišču, na koncu pa še kar nekaj časa v vašem hladilniku ali pa na pultu, preden jih zaužijete. Tako sadje in zelenjavo pogosto poberejo, še preden bi zares dozorela, saj sicer ne bi preživela tako dolge poti. Če pomislimo na vse to, se zamrznjena živila v tem primeru kar naenkrat ne zdijo več tako slaba alternativa, še posebej če se za zamrzovanje uporabljajo najsodobnejše tehnike.

- Oglas -

Kaj pa pravijo izsledki raziskav?

V povezavi z vprašanjem, koliko hranilnih snovi se v primerjavi s svežimi možnostmi ohrani v zamrznjeni zelenjavi in sadju, je bilo doslej opravljenih tudi kar nekaj raziskav. Rezultati večinoma potrjujejo, da kakovost zamrznjenega sadja in zelenjave običajno ni nič slabša kot pri svežih živilih. Še več: mnogokrat se je izkazalo, da so zamrznjena živila ohranila celo več vitaminov in mineralov. To je najverjetneje povezano z dejstvom, da sta sadje in zelenjava, namenjena zamrzovanju, običajno pobrana šele takrat, ko zares dozorita. Do zamrzovanja pa nato pride že zelo hitro po nabiranju.

Slabša hranilna vrednost torej ni razlog za odpor do zamrznjenega sadja in zelenjave, če seveda ne vsebujeta drugih dodatkov. Po drugi strani pa se v tem primeru pojavlja druga težava, in sicer dejstvo, da je v tu embalaža skorajda nujna – oziroma da je pri svežem sadju in zelenjavi prodaja brez embalaže mnogo lažja, čeprav na žalost nato velikokrat ni udejanjena v praksi …

NAJNOVEJŠE