Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaKoliko hranilnih snovi se ohrani v zamrznjenem sadju in zelenjavi?

Koliko hranilnih snovi se ohrani v zamrznjenem sadju in zelenjavi?

MORDA VAS ZANIMA

Marsikdo bi pomislil, da sta zamrznjeno sadje in zelenjava oropana precejšnjega deleža pomembnih vitaminov in mineralov. Tako se pogosto zdi, da je precej bolje poseči po svežih živilih. Pa to zares drži? Obstaja kar precej raziskav, ki postavljajo tovrstne trditve pod velik vprašaj …

- Oglas -

Zamrznjena hrana

Izraz »sveže« je dandanes pogosto precej relativen

Zamrznjeno sadje in zelenjava na prvi pogled res nista tako vizualno vabljiva, ko se odtalita. Vendar to hkrati še ne pomeni, da ne moreta biti zdrava. Upoštevati moramo namreč, da je pridevnik »svež« v povezavi s sadjem in zelenjavo danes precej relativen. Pogosto namreč živila prepotujejo zelo dolgo pot, preden se znajdejo na policah trgovin.

Še pred tem lahko čakajo v skladišču, na koncu pa še kar nekaj časa v vašem hladilniku ali pa na pultu, preden jih zaužijete. Tako sadje in zelenjavo pogosto poberejo, še preden bi zares dozorela, saj sicer ne bi preživela tako dolge poti. Če pomislimo na vse to, se zamrznjena živila v tem primeru kar naenkrat ne zdijo več tako slaba alternativa, še posebej če se za zamrzovanje uporabljajo najsodobnejše tehnike.

Kaj pa pravijo izsledki raziskav?

V povezavi z vprašanjem, koliko hranilnih snovi se v primerjavi s svežimi možnostmi ohrani v zamrznjeni zelenjavi in sadju, je bilo doslej opravljenih tudi kar nekaj raziskav. Rezultati večinoma potrjujejo, da kakovost zamrznjenega sadja in zelenjave običajno ni nič slabša kot pri svežih živilih. Še več: mnogokrat se je izkazalo, da so zamrznjena živila ohranila celo več vitaminov in mineralov. To je najverjetneje povezano z dejstvom, da sta sadje in zelenjava, namenjena zamrzovanju, običajno pobrana šele takrat, ko zares dozorita. Do zamrzovanja pa nato pride že zelo hitro po nabiranju.

- Oglas -

Slabša hranilna vrednost torej ni razlog za odpor do zamrznjenega sadja in zelenjave, če seveda ne vsebujeta drugih dodatkov. Po drugi strani pa se v tem primeru pojavlja druga težava, in sicer dejstvo, da je v tu embalaža skorajda nujna – oziroma da je pri svežem sadju in zelenjavi prodaja brez embalaže mnogo lažja, čeprav na žalost nato velikokrat ni udejanjena v praksi …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×