0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaV Nemčiji so začeli z gradnjo prvega obrata za velike električno ogrevane...

V Nemčiji so začeli z gradnjo prvega obrata za velike električno ogrevane peči za parni kreking

MORDA VAS ZANIMA

  • Demonstracijski obrat z vhodno močjo 6 megavatov električne energije iz obnovljivih virov bo v celoti integriran v parni kreking na lokaciji Ludwigshafen Verbund družbe BASF.
  • Tehnologija omogoča zmanjšanje emisij CO2 za vsaj 90 % v primerjavi z običajnimi parnimi krekingi.
  • Projekt financira nemško Zvezno ministrstvo za gospodarstvo in podnebne ukrepe.
  • Začetek obratovanja demonstracijskega obrata je načrtovan za leto 2023.

Podjetja BASF, SABIC in Linde so začela z gradnjo prvega demonstracijskega obrata za velike električno ogrevane peči za parni kreking. Nova tehnologija, ki namesto zemeljskega plina uporablja elektriko iz obnovljivih virov energije, omogoča, da se emisije CO2 ene najbolj energijsko intenzivnih proizvodnih procesov v kemični industriji zmanjšajo za vsaj 90 % v primerjavi s tehnologijami, ki se običajno uporabljajo danes.

- Oglas -

Demonstracijski obrat bo v celoti integriran v enega od obstoječih parnih krekingov v BASF-ovem obratu Verbund v Ludwigshafnu v Nemčiji. Preizkusili bodo dva različna koncepta ogrevanja, ki bosta na uro predelala približno 4 tone ogljikovodika in porabila 6 megavatov energije iz obnovljivih virov. Začetek obratovanja demonstracijskega obrata je načrtovan za leto 2023.

V projekt skupaj vlagata BASF in SABIC, demonstracijski obrat pa bo upravljal BASF. Linde je partner projekta na področju inženirstva, nabave in gradnje, v prihodnosti pa bo tudi komercializiral tehnologije, ki jih bodo razvili.

Nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in podnebne ukrepe je za podporo razvoju nove tehnologije peči projektu odobrilo 14,8 milijona evrov v okviru programa financiranja “Dekarbonizacija v industriji”. Program podpira energetsko intenzivne industrijske panoge v Nemčiji pri njihovih prizadevanjih za doseganje ogljične nevtralnosti.

- Oglas -

»Poslanstvo BASF-a je doseči podnebno nevtralnost, elektrifikacija energetsko zelo intenzivnega parnega krekinga pa je pomemben mejnik na naši poti k neto ničelni porabi,« je dejal Dr. Martin Brudermüller, predsednik upravnega odbora BASF SE. »Ponosni smo, da je nemško Zvezno ministrstvo za gospodarstvo in podnebne ukrepe BASF-u odobrilo financiranje projekta. To je dokaz, da naš pristop podpirajo tudi oblikovalci politik.«

Yousef Al-Benyan, podpredsednik in generalni direktor SABIC-a, je dejal: »Naša vizija je preoblikovati naše poslovanje ter z učinkovitim upravljanjem ogljika prispevati k reševanju nujnih globalnih izzivov. Ta projekt ima zaradi prizadevanj za uporabo postopkov z nizkimi emisijami ogljika velik potencial za celotno petrokemično industrijo po vsem svetu. Z mejnikom, ki ga naznanjamo danes, ob začetku gradnje, upamo, da bo naše tristransko sodelovanje navdihnilo še več sodelovanj, ki bodo s krožnim ogljičnim gospodarstvom svet pripeljala do neto ničelnih emisij toplogrednih plinov.«

»Ta projekt prikazuje, kako globalna podjetja lahko uspešno sodelujejo s tem, ko združijo svoje strokovno znanje in izkušnje na področju tehnološkega razvoja, inženirstva, nabave ter gradnje in upravljanja. Pravočasna izgradnja demonstracijskega obrata bo pomemben mejnik na poti k zagotavljanju trajnostnih rešitev v petrokemični industriji. Ponosni smo, da smo del tega prelomnega projekta,« je dejal Jürgen Nowicki, izvršni podpredsednik družbe Linde plc in generalni direktor Linde Engineering.

Namen demonstracijskega obrata je prikazati, da je neprekinjena proizvodnja olefinov mogoča z uporabo električne energije kot vira toplote. Obrat je zasnovan tako, da omogoča hkratni preizkus dveh konceptov ogrevanja: pri neposrednem ogrevanju električni tok deluje neposredno na procesne cevi znotraj reaktorja; posredno ogrevanje pa uporablja sevalno toploto grelnih elementov, ki so nameščeni okoli cevi. Preizkušanje teh dveh konceptov bo omogočilo prilagojen odziv na različne zahteve strank in lokacij.

- Oglas -

Parni krekingi imajo osrednjo vlogo pri proizvodnji osnovnih kemikalij in za razgradnjo ogljikovodikov v olefine in aromate zahtevajo veliko energije. Reakcija običajno poteka v pečeh pri temperaturah približno 850 stopinj Celzija. Te temperature danes dosegajo z izgorevanjem fosilnih goriv. Cilj projekta je zmanjšati emisije CO2, kar naj bi dosegli z uporabo električne energije v procesu.

.

NAJNOVEJŠE