- Oglas -
Če imate radi sladki krompir, si iz njega lahko naredite tudi odlično pito.
SESTAVINE (za 1 pito)
Za nadev:
- 500 g kuhanega in pretlačenega sladkega krompirja
- 250 g kokosovega sladkorja
- 1,25 dl ovsenega mleka
- 1 žlica limoninega soka
- 2 žlici olja
- 1 žlica moke
- 1 žlička cimeta
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke sode bikarbone
Za testo:
- 100 g bele moke
- 3 žlice olja
- 35 g kokosovega sladkorja
- 3 žlice čičerikine vode
- ščepec soli
- maščoba za model za peko
- suha leča
Za glazuro:
- 100 g kuhanega korenja
- 0,8 dl pomarančnega soka
- 2 žlici pomarančne marmelade
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička krompirjevega škroba
- 0,5 dl vode
PRIPRAVA
- Iz moke, olja, sladkorja, soli in čičerikine vode zamesite testo, ki naj nato 30 minut počiva na hladnem. Pečico segrejte na 210 °C.
- Ovsenemu mleku primešajte limonin sok in počakajte nekaj minut, da dobite pinjenec, ki ga nato zmešajte s sladkorjem, cimetom, oljem, pretlačenim sladkim krompirjem, žlico moke, soljo in sodo bikarbono.
- Testo razvaljajte na debelino cca 2 milimetra. Namastite pekač oz. model za peko, ki ga obložite s testom. Testo prebodite z vilicami, nato pa ga obložite z aluminijasto folijo, na katero nasujte plast suhe leče. Pecite 12 minut. Nato odstranite aluminijasto folijo z lečo in obložite testo z nadevom. Pecite 48 minut pri temperaturi 175 °C – oziroma dokler ni sredica dovolj zapečena.
- Počakajte, da se pita ohladi. Medtem pretlačite in zmešajte sestavine za glazuro. Mešanico zavrite in zgostite s krompirjevim škrobom, ki ste ga pred tem zmešali s hladno vodo. Prelijte glazuro po piti, ki jo postavite na hladno za vsaj dve uri, da se glazura strdi.
- oglas -