Ekologija & OkoljeV načrtu plastenke, ki se razgradijo že v letu dni

V načrtu plastenke, ki se razgradijo že v letu dni

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da potrebuje plastenka tudi do 450 let, da se razgradi? Če upoštevamo, kako kratek čas se uporablja posamezna plastenka za enkratno uporabo, je razlika seveda ogromna. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da velik del plastike za enkratno uporabo, ki še vedno predstavlja približno polovico vseh proizvedenih plastičnih izdelkov, ni primerno recikliran. To pomeni, da večkrat konča v naravi, pogosto v oceanih, kjer se nato razgrajuje izjemno počasi.

- Oglas -

Ena izmed možnih rešitev te problematike bi se lahko skrivala v ideji, ki so jo začeli razvijati v nizozemskem podjetju Avantium. Načrtujejo namreč proizvodnjo plastenk, ki bi se lahko razgradile že v letu dni. Njihov projekt pa je podprla celo Coca-Cola – podjetje, ki si je že dvakrat zapored prislužilo vse prej kot laskavi naziv »največjega onesnaževalca«, ko gre za plastiko.

Tudi plastika za enkratno uporabo je lahko okolju prijaznejša

V zadnjih letih se pojavlja vse več spodbud k opustitvi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, predvsem plastičnih vrečk ter plastenk za vodo in druge pijače. Čeprav so začeli mnogi precej dosledno uporabljati vrečke iz blaga, bidone za vodo in podobne izdelke, bo najverjetneje še dolgo obstajala tudi potreba po plastiki za enkratno uporabo. V podjetju Avantium menijo, da si je nesmiselno zatiskati oči pred to realnostjo. Namesto tega so začeli razmišljati o tem, kako narediti tudi plastiko za enkratno uporabo okolju prijaznejšo. Rešitev so odkrili v plastenkah iz izključno rastlinskih sestavin, katerih izdelava ne zahteva uporabe fosilnih goriv.

Biorazgradljive steklenice prototip

Za izdelavo inovativnih plastenk se bodo uporabljali rastlinski sladkorji

Tovrstne plastenke bi bilo seveda mogoče reciklirati, a tudi če bi se zgodilo, da bi končale v naravi, bi bila njihova razgradnja bistveno hitrejša, posledično pa bi bile manj obremenjujoče za okolje. V idealnih pogojih za kompostiranje bi se lahko plastenka razgradila že približno v enem letu, v naravi pa bi potrebovala nekaj let, kar je seveda bistveno manj od časa, ki je trenutno potreben za razgradnjo klasične plastenke. Za izdelavo teh »okolju prijaznih plastenk za enkratno uporabo« se bodo uporabljali sladkorji, pridobljeni iz rastlin, kot so pšenica, koruza in pesa. Ti sladkorji se bodo razgradili na preprostejše kemične strukture, s ponovnim kombiniranjem teh struktur pa naj bi bilo mogoče ustvariti plastenko. Čeprav naj bi se tovrstna plastenka razgradila nadpovprečno hitro, bo še vedno zelo robustna in tako primerna celo za gazirane pijače.

Izdelek naj bi bil dostopen šele leta 2023

Projekt podjetja Avantium, ki so ga poleg Coca-Cole podprla tudi mnoga druga znana podjetja, ki se trenutno še vedno močno zanašajo na plastiko za enkratno uporabo, napreduje po načrtih – kljub pandemiji, ki je upočasnila razvoj mnogih inovativnih izdelkov. Vendar pa nadpovprečno hitro razgradljive plastenke za enkratno uporabo najverjetneje še ne bodo tako kmalu na policah trgovin. Trenutno se namreč omenja letnica 2023.

Se bodo največji proizvajalci pijač odpovedali težko razgradljivi plastiki?

- Oglas -

Začetni cilj je približno 5000 ton plastenk iz rastlinskih sladkorjev na leto. Glede na to, da se letno proizvede kar približno 150 milijonov ton plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, se to ne sliši veliko, a v podjetju Avantium pričakujejo, da se bo povpraševanje po njihovih izdelkih postopoma povečevalo – in da se bo vse več podjetij, ki trenutno uporablja težko razgradljivo plastiko za enkratno uporabo, odločilo za njihove alternativne plastenke. Podjetje Avantium se sicer ne želi omejiti le na pšenico in podobne pridelke, saj bi lahko imelo to negativen vpliv na oskrbo s hrano. Tako že razmišljajo o tem, da bi začeli rastlinske sladkorje sčasoma pridobivati iz bioodpadkov, kar bi seveda poskrbelo za še bolj ekološke plastenke.

NAJNOVEJŠE