0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 manj znanih simptomov raka dojk

5 manj znanih simptomov raka dojk

MORDA VAS ZANIMA

Najbolj očiten simptom raka dojk je pogosto bulica. Vendar pa to še zdaleč ni edino, na kar morate biti pozorni. Na raka dojk lahko namreč opozarjajo tudi nekateri drugi znaki, ki jih ne smete spregledati. Podobno kot pri drugih vrstah raka je seveda tudi tu pomembno, da je bolezen odkrita karseda zgodaj, saj to bistveno poveča možnosti za uspešnost zdravljenja. Ko pregledujete dojke, bodite zato pozorni tudi na naslednje simptome …

- Oglas -

1. Izcedek iz bradavice

Vsakršen izcedek iz prsne bradavice bi moral biti deležen ustrezne pozornosti (izjema so seveda ženske, ki dojijo). Čeprav v večini primerov izcedek na srečo ni povezan z resnejšimi zdravstvenimi težavami, pa je lahko prav to eden izmed simptomov raka dojk. To velja za različne vrste izcedkov – tako za tiste redkejše in skorajda prozorne kot za gostejši izcedek, katerega barva je običajno belkasta oziroma rumenkasta. Med možne razloge za izcedek iz bradavic sicer sodi tudi na primer vnetje dojk, izcedek pa se lahko pojavi tudi kot nezaželen stranski učinek kontracepcijskih tablet. Panika torej ni potrebna, saj najverjetneje ne gre za nič hujšega, vendar je kljub temu pametno, da o izcedku čim prej obvestite zdravnico oziroma ginekologinjo.

2. Spremembe kožne teksture

Rak dojk se lahko kaže tudi v obliki sprememb kožne teksture. Tako lahko postane koža okoli bradavic oziroma areol zelo izsušena in skorajda luskasta, pojav pa lahko spremljata tudi srbečica in luščenje kože. V določenih primerih se koža zaradi rakastih celic na določenih delih dojk zadebeli. Pri nekaterih podtipih raka dojk so tovrstne spremembe še posebej pogoste. Ko opazujete kožo na območju dojk, bodite pozorni tudi na morebitne nenavadne vdrtinice, saj so lahko te simptom precej agresivnih oblik raka. Običajno postane zaradi teh drobnih vdrtinic koža nekoliko podobna pomarančni lupini. 

Rak dojke simptomi

3. Vbočenje bradavice

Pogosto je prav območje bradavic tisto, ki lahko razkrije, da se dogaja nekaj nenavadnega. Poleg že omenjenega izcedka lahko na raka dojk opozarja tudi vbočenje bradavice. To je videti tako, kot bi se bradavica skorajda skrila v dojko. Včasih je lahko sicer vbočenje, ki je v primeru raka povezano s spremembami celičnega tkiva neposredno za bradavico, manj izrazito, zato morate biti pri pregledovanju dojk zares natančni. Pri tem bodite pozorni tudi na velikost bradavice oziroma na to, ali se je velikost morda kakor koli spremenila. Čeprav so lahko določene spremembe videza bradavic povezane z menstrualnim ciklusom, je pomembno, da se prepričate, da ne gre za simptom resnejših zdravstvenih težav oziroma bolezni. Prav tako pa ne smete zanemariti morebitnih bolečin v bradavicah oziroma povečane občutljivosti, ki ne mine, čeprav zanjo ne najdete jasnega vzroka.

- Oglas -

4. Otekanje območja pod pazduhami

Kadar se rakave celice iz dojk razširijo na druga območja, običajno najprej »odpotujejo« do limfnih žlez pod pazduho. Čeprav morda ne opažate nobenih nenavadnosti na območju dojk, je tako pomembno preveriti tudi predel pod pazduho. Če opazite zatekanje, čim prej obiščite zdravnika. Včasih pa se lahko drobne zatrdline pojavijo tudi okoli ključnice, zato pri naslednjem pregledovanju dojk vključite tudi to območje.

5. Rdeča koža na območju dojk

Ste opazili, da so vaše dojke nekoliko drugačne barve kot običajno? Rak dojk lahko med drugim povzroči tudi spremembe, povezane z barvo kože. V nekaterih primerih to pomeni, da postane koža zelo bleda, skorajda transparentna. Še pogostejši simptom raka dojk pa je pordela koža, ki je lahko na nekaterih mestih celo rahlo vijolična oziroma modrikasta, kot bi šlo za modrice po poškodbi.

Preberite tudi: Zdravljenje HER2 pozitivnega raka dojk brez kemoterapije?

.

NAJNOVEJŠE