0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 preprostih, a učinkovitih metod za okrepitev imunskega sistema

7 preprostih, a učinkovitih metod za okrepitev imunskega sistema

MORDA VAS ZANIMA

Preventivne tehnike so zagotovo zelo koristne, vendar pa se je nemogoče povsem izogniti patogenim mikrobom. Tako je pomembno, da svoj imunski sistem čim bolje pripravimo na morebiten stik s tovrstnimi organizmi. Posledično se bo namreč naše telo lažje ubranilo pred tujki. Na srečo za močnejši imunski sistem ne potrebujete veliko. Pogosto lahko z zelo preprostimi ukrepi dosežete ogromno …

- Oglas -

1. Napolnite svoje dneve z dobrimi navadami

Spanje, prehrana in gibanje so temelji dobrega zdravja. Če želite, da bo vaš imunski sistem močnejši, so to torej vsekakor tista področja, ki jih je smiselno urediti najprej. Poskušajte spati približno osem ur na noč in skrbite za redno gibanje. Pri prehrani dajte prednost polnozrnatim izdelkom in nenasičenim maščobam ter poskušajte pojesti veliko sadja in zelenjave. Seveda pa ne smete pozabiti niti na zadostno količino tekočine.

2. Odpovejte se kofeinu, alkoholu, sladkorju in … stresu!

Snovi, kot so sladkor, kofein in alkohol, lahko oslabijo vaš imunski sistem, še posebej če z njimi pretiravate. Poskušajte torej čim bolj omejiti vnos, obenem pa je pomembno, da se izogibate stresnim situacijam. Tudi stres namreč zmanjšuje vašo imunsko odpornost.

3. Uživajte več probiotikov

Črevesje in imunski sistem sta precej bolj povezana, kot si verjetno predstavljate. Ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v črevesju je med drugim zelo pomembno tudi za uspešno zaščito telesa pred bolezenskimi tujki. Tako je priporočljivo, da poskušate svojo hrano pogosteje obogatiti s probiotiki oz. da si pomagate s probiotičnimi dopolnili.

- Oglas -

4. Izpirajte nosno votlino in grgrajte

Na grgranje in izpiranje nosne votline s solno oziroma fiziološko raztopino se običajno spomnimo šele takrat, ko smo že zboleli. Vendar pa je lahko to tudi dobra preventivna tehnika oziroma podpora imunskemu sistemu. Patogeni mikroorganizmi namreč najpogosteje vstopijo v telo prav skozi usta in nos. S pomočjo solne raztopine jih lahko zaustavite že pri vhodu in s tem prihranite nekaj energije svojemu imunskemu sistemu.

Grgranje in izpiranje

5. Skrbite za dovolj vitamina D

Skoraj nemogoče si je predstavljati nasvete za krepitev imunskega sistema brez omembe vitamina D. Gre namreč za enega najpomembnejših vitaminov za učinkovito imunsko obrambo. Nizke vrednosti tega vitamina v telesu tako pomenijo povečano nevarnost za sezonska respiratorna obolenja. Domneva se, da je to povezano s pozitivnim vplivom vitamina D na tvorbo katelicidina – snovi, ki zavre delovanje patogenih bakterij in virusov. Zelo pomembno je torej, da poskušate vsak dan ujeti vsaj nekaj sončnih žarkov. V zimskih mesecih pa je smiselno razmisliti tudi o prehranskem dopolnilu. 

6. Pomagajte si z medicinskimi gobami

Ste že slišali za t. i. medicinske gobe? Gre za skupino, v katero denimo uvrščamo gobe reishi in maitake oziroma velike zraščenke. Poleg mnogih drugih pozitivnih učinkov na zdravje, ki naj bi jih imele, se te gobe pogosto povezujejo tudi s pozitivnim vplivom na imunski sistem. Med drugim naj bi bilo to povezano z betaglukani, ki jih vsebujejo. Gre namreč za kompleksne ogljikove hidrate, ki spodbujajo delovanje imunskih celic. Še posebej koristni so za delovanje makrofagov, znanih tudi pod imenom »celice ubijalke«, saj gre za imunske celice, ki »pogoltnejo« nevarne mikroorganizme. 

7. Povečajte vnos vitamina C

Pogosto se zgodi, da posegamo po dragih dodatkih, pri tem pa pozabimo na določene najosnovnejše ukrepe. Ko gre za krepitev imunskega sistema, je eden takšnih osnovnih, a izredno pomembnih ukrepov zadosten vnos vitamina C. Za to praviloma ne potrebujete posebnih dodatkov. Pazite predvsem, da bo vaša prehrana bogata s citrusi, papriko, brstičnim ohrovtom, kivijem in drugimi živili, ki predstavljajo dober vir vitamina C. Priporočen dnevni vnos tega vitamina za odrasle je približno 80 mg. Med sezono gripe in prehladov pa je smiselno ta vnos še nekoliko povečati.

- Oglas -

Preberite tudi: Kislo zelje – odlično za zdravje in črevesno floro

.

NAJNOVEJŠE