Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaZdravljenje HER2 pozitivnega raka dojk brez kemoterapije?

Zdravljenje HER2 pozitivnega raka dojk brez kemoterapije?

MORDA VAS ZANIMA

Pri približno 20 odstotkov vseh diagnoz raka na dojkah gre za t. i. HER2 pozitivni tip, ki sodi med agresivnejše oblike raka. Onkologi pri tem tipu raka na dojkah trenutno uporabljajo štiri metode zdravljenja, in sicer operacijo, obsevanje, kemoterapijo ter uporaba t. i. ciljanih zdravil. Slednja delujejo tako, da zavirajo delovanje beljakovine, ki spodbuja nastajanje novih celic. Tovrstna zdravila se pogosto uporabljajo v kombinaciji s kemoterapijo, ki pa ima seveda večinoma veliko nezaželenih stranskih učinkov. Obstaja morda drugačna rešitev?

Odgovor v kombiniranju ciljanih (tarčnih) zdravil

- Oglas -

Kot je bilo ugotovljeno že v izsledkih študije, ki jo je leta 2016 na evropski konferenci v Amsterdamu, posvečeni problematiki raka na dojkah, predstavil prof. Nigel Bundred, se je morda vendarle mogoče izogniti kemoterapiji in za zdravljenje uporabiti izključno ciljana oziroma tarčna zdravila. To naj bi bilo možno s kombiniranjem dveh ciljanih zdravil, in sicer Herceptina in Tykerba. Do te ugotovitve so prišli na podlagi raziskave, v katero so bili vključeni podatki za 257 žensk z rakom na dojkah tipa HER2 pozitiven.

66 izmed teh žensk je pred operacijo prejemalo tako Herceptin kot Tykerb, 191 pa zgolj eno ali nobeno izmed navedenih zdravil. V prvi skupini je bilo 7 žensk, pri katerih ni bilo mogoče na koncu zaznati niti sledi tumorja. Še pri dodatnih 11 pa je metoda povzročila občutno zmanjšanje tumorja.

Rak dojke - mamografija

Metoda lahko učinkovita, vendar ne pride v poštev v vseh primerih

Od  zaključka omenjene raziskave je bila sicer med drugim opravljena tudi metaanaliza, povezana s to tematiko. Raziskovalci so v tem primeru ugotovili, da lahko kombinirano zdravljenje res močno izboljša možnosti za preživetje – če lahko seveda telo prenese kombinacijo dveh zdravil. Vendar pa je bilo v okviru te metaanalize ugotovljeno tudi, da kombinacija dveh ciljanih zdravil pomeni več stranskih učinkov, zato takšno zdravljenje ni primerno za vsako pacientko.

Preberite tudi: Zdravljenje raka z belo omelo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×