0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravljenje HER2 pozitivnega raka dojk brez kemoterapije?

Zdravljenje HER2 pozitivnega raka dojk brez kemoterapije?

MORDA VAS ZANIMA

Pri približno 20 odstotkov vseh diagnoz raka na dojkah gre za t. i. HER2 pozitivni tip, ki sodi med agresivnejše oblike raka. Onkologi pri tem tipu raka na dojkah trenutno uporabljajo štiri metode zdravljenja, in sicer operacijo, obsevanje, kemoterapijo ter uporaba t. i. ciljanih zdravil. Slednja delujejo tako, da zavirajo delovanje beljakovine, ki spodbuja nastajanje novih celic. Tovrstna zdravila se pogosto uporabljajo v kombinaciji s kemoterapijo, ki pa ima seveda večinoma veliko nezaželenih stranskih učinkov. Obstaja morda drugačna rešitev?

- Oglas -

Odgovor v kombiniranju ciljanih (tarčnih) zdravil

Kot je bilo ugotovljeno že v izsledkih študije, ki jo je leta 2016 na evropski konferenci v Amsterdamu, posvečeni problematiki raka na dojkah, predstavil prof. Nigel Bundred, se je morda vendarle mogoče izogniti kemoterapiji in za zdravljenje uporabiti izključno ciljana oziroma tarčna zdravila. To naj bi bilo možno s kombiniranjem dveh ciljanih zdravil, in sicer Herceptina in Tykerba. Do te ugotovitve so prišli na podlagi raziskave, v katero so bili vključeni podatki za 257 žensk z rakom na dojkah tipa HER2 pozitiven.

66 izmed teh žensk je pred operacijo prejemalo tako Herceptin kot Tykerb, 191 pa zgolj eno ali nobeno izmed navedenih zdravil. V prvi skupini je bilo 7 žensk, pri katerih ni bilo mogoče na koncu zaznati niti sledi tumorja. Še pri dodatnih 11 pa je metoda povzročila občutno zmanjšanje tumorja.

Rak dojke - mamografija

Metoda lahko učinkovita, vendar ne pride v poštev v vseh primerih

Od  zaključka omenjene raziskave je bila sicer med drugim opravljena tudi metaanaliza, povezana s to tematiko. Raziskovalci so v tem primeru ugotovili, da lahko kombinirano zdravljenje res močno izboljša možnosti za preživetje – če lahko seveda telo prenese kombinacijo dveh zdravil. Vendar pa je bilo v okviru te metaanalize ugotovljeno tudi, da kombinacija dveh ciljanih zdravil pomeni več stranskih učinkov, zato takšno zdravljenje ni primerno za vsako pacientko.

- Oglas -

Preberite tudi: Zdravljenje raka z belo omelo

NAJNOVEJŠE