ŽivaliV Franciji bodo prepovedali uporabo živali v cirkusih

V Franciji bodo prepovedali uporabo živali v cirkusih

MORDA VAS ZANIMA

Francija se bo s prihodnjim letom pridružila državam, ki so že prepovedale uporabo živali v cirkusih. Med njimi je tudi Slovenija, vsaj ko gre za prostoživeče živali. V Zakonu o zaščiti živali ja namreč zapisano: »Uporaba živali prostoživečih živalskih vrst za nastopanje ali prikazovanje v cirkusih in cirkusom podobnih prireditvah je prepovedana.«

Borci za pravice živali opozarjajo, da ostajajo številne oblike izkoriščanja spregledane

- Oglas -

Francoski parlament je o spremembi zakonodaje odločal konec lanskega leta. Trenutno lahko cirkuški nastopi v Franciji vključujejo živali, kot so tigri, levi in medvedi, čez nekaj mesecev pa bodo torej tovrstne cirkuške točke nelegalne. Poslanci vladajoče stranke, ki jo vodi aktualni francoski predsednik Emmanuel Macron, so glasovanje opisali kot prelomno. Po njihovem mnenju naj bi šlo za pomemben zgodovinski mejnik v boju za pravice živali. Vendar pa se po drugi strani pojavljajo tudi očitki, da so spremembe minimalne. Številne prakse, ki vključujejo izkoriščanje oziroma uporabo živali, ostajajo spregledane – med njimi tudi bikoborba, ki bo v Franciji dovoljena tudi po spremembi zakonodaje.

Predvideno dvoletno prehodno obdobje

Čeprav bo začela nova zakonodaja veljati z začetkom leta 2023, bodo imeli lastniki cirkusov na voljo nekaj časa ta implementacijo novih pravil. V predlogu zakona je predvideno dvoletno prehodno obdobje. Po izteku tega obdobja bodo cirkuške predstave z živalmi povsem ustavljene. Po preteku sedmih let od uveljavitve zakona pa bo prepovedano tudi lastništvo »cirkuških živali«.

Zajete tudi predstave z delfini in farme za gojenje minkov

Spremenjena zakonodaja vključuje tudi predstave z delfini, ki bodo z novim letom prav tako prepovedane. Poleg uporabe živali za zabavo pa so med drugim zajete tudi farme, na katerih gojijo minke oziroma močvirske podlasice – živali, katerih vzreja je običajno povezana s pridobivanjem krzna. Tovrstne farme bodo z novim letom v Franciji povsem prepovedane, pri čemer ni predvideno prehodno obdobje. Popolna prepoved bo torej začela veljati nemudoma.

Poleg visokih denarnih kazni možen tudi zapor

Za kršitelje novih zakonov so predvidene visoke denarne kazni. Osebe, ki jim bo dokazano neprimerno ravnanje z živalmi, si lahko prislužijo kar do 75.000 € kazni. Poleg denarne pa je predvidena tudi zaporna kazen. Neprimerno ravnanje z živalmi se bo lahko tako kaznovalo z do petimi leti zapora.

Kompromisi za zagotavljanje podpore konservativnejših strank

- Oglas -

Kot omenjeno, številni opozarjajo, da spremembe niso zadostne. Ne le da ne vključujejo praks, kot je ubijanje za prehrano, ki ga je mogoče prav tako razumeti kot nepotrebno povzročanje trpljenja živalim, ampak so izključene tudi precej očitnejše oblike zlorabe, ki jih je mogoče, podobno kot cirkuške nastope, uvrstiti v kategorijo zabave. Najočitnejši primer je bikoborba. Loïc Dombreval, eden od poslancev, ki so prvi podprli predlog zakona, na kritike odgovarja, da je bil potreben kompromis. Po njegovem mnenju bi bilo težko doseči večstrankarsko podporo, ki jo je pridobil novi zakon, če bi bile vključene tudi »bolj kontroverzne problematike«.

Francosko prebivalstvo je napovedanim spremembam večinoma naklonjeno

Oglasili so se tudi lastniki cirkusov. Podobno kot borci za pravice živali opozarjajo, da gre za arbitrarne spremembe, le da so njihovi motivi seveda precej drugačni. Velika večina Francozov sicer podpira napovedane spremembe. V številnih francoskih mestih so se že pred glasovanjem odločili za popolno prepoved potujočih cirkusov, ki uporabljajo živali. V državah, kjer že veljajo tovrstne prepovedi, so se na spremembe prilagodili precej hitro. Ko je na primer leta 2017 prepoved začela veljati v Nemčiji, so v znamenitem cirkusu Roncalli živali nadomestili s precej spektakularnimi hologrami, ki so navdušili občinstvo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×