0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV blatu enoletnikov več mikroplastike kot v blatu odraslih – so krive...

V blatu enoletnikov več mikroplastike kot v blatu odraslih – so krive stekleničke?

MORDA VAS ZANIMA

Delci mikroplastike so povsod – tudi tam, kjer jih najverjetneje ne bi pričakovali. Raziskava, ki je bila jeseni objavljena v znanstveni reviji Environmental Science and Technology Letters, je razkrila, da je mogoče zaskrbljujoče veliko količino mikroplastike najti celo v blatu dojenčkov. Odkrita količina je bila celo večja od količine mikroplastike v blatu odraslih. Kaj je krivo za to? Odkritje se zdi precej nenavadno, saj so dojenčki praviloma bolj zaščiteni pred zunanjim svetom. Ena od možnih teorij je, da so v ozadju stekleničke za adaptirano mleko, izdelane iz plastike … 

- Oglas -

Analizirano blato enoletnikov, odraslih in prvo blato novorojenčkov

Mikroplastika nastane med razgrajevanjem različnih plastičnih izdelkov in plastične embalaže. Običajno se to dogaja v naravi, vendar se lahko delci mikroplastike izločajo tudi v zaprtih prostorih, če so okoliščine za to ustrezne. Eden od glavnih dejavnikov, ki vplivajo na izločanje mikroplastičnih delcev, je visoka temperatura. Raziskovalci, ki so pripravili uvodoma omenjeno študijo, so se odločili preveriti, kako pogosta je izpostavljenost delcem mikroplastike pri zelo majhnih otrocih oziroma dojenčkih. Tako so zbrali deset pleničk, ki so bile uporabljene pri enoletnikih. S pomočjo filtracije so nato izločili delce mikroplastike. Poleg tega so bili v okviru raziskave analizirani še trije vzorci t. i. mekonija oziroma otroške smole. Gre za novorojenčkovo prvo blato, ki se začne v otrokovem prebavnem traktu oblikovati že v maternici. Običajno se izloči 24–48 ur po rojstvu. Tretja skupina vzorcev pa je bila sestavljena iz vzorcev blata desetih odraslih oseb.

Koncentracija v blatu enoletnikov precej večja kot pri odraslih

V vseh vzorcih blata sta se iskali dve vrsti mikroplastičnih delcev. Prva vrsta so bili delci, ki nastanejo pri razgradnji polietilen tereftalata, bolj znanega pod kratico PET. Ta vrsta plastike se pogosto uporablja za izdelavo plastenk, pa tudi pri izdelavi oblačil. Druga vrsta delcev, ki so jih iskali raziskovalci, pa so delci, ki so posledica razgrajevanja polikarbonata, ki se običajno uporablja kot zamenjava za steklo. Analiza je prinesla šokantna odkritja. Delci mikroplastike so bili odkriti celo v mekoniju, torej v prvem blatu novorojenčkov.

Največja odkrita količina mikrodelcev PET je bila 12.000 nanogramov na gram, največja količina delcev polikarbonata pa 110 nanogramov na gram. Pri enoletnikih ni bilo večjih odstopanj, povezanih s polikarbonatom. Povprečna količina delcev polikarbonata v analiziranih vzorcih je bila namreč 78 nanogramov na gram. Po drugi strani pa je bilo pri polietilen tereftalatu zaznano občutno povečanje količine. Povprečje pri delcih, ki so nastali z razgradnjo tega materiala, je bilo namreč 36.000 nanogramov na gram. Delci PET so bili odkriti tudi v vseh vzorcih blata odraslih oseb. Toda pri tem je šlo za precej manjšo koncentracijo kot pri enoletnikih.

- Oglas -

Poleg plastičnih stekleničk so lahko problematične tudi plastične igrače in jedilni pribor

Kot omenjeno, se domneva, da so tolikšne količine mikroplastičnih delcev v blatu enoletnikov posledica priprave adaptiranega mleka v plastičnih stekleničkah. Ker je mleko toplo, se začne izločati mikroplastika. Tako je pomembno, da mleka ne segrevate v plastičnih stekleničkah. Problematične pa so seveda lahko tudi igrače, izdelane iz plastike. Podobno kot vse druge igrače se precej pogosto znajdejo v ustih dojenčkov oziroma majhnih otrok. Nato pa je tu še jedilni pribor za otroke, ki je običajno izdelan prav iz plastike. Znanstveniki sicer še niso povsem prepričani, kako nevarne so lahko večje količine mikroplastike v našem telesu. Med glavnimi tveganji se najpogosteje omenjajo t. i. motilci endokrinega sistema, torej snovi, ki lahko porušijo hormonsko ravnovesje v telesu, kar lahko vodi do številnih zdravstvenih težav.

.

NAJNOVEJŠE