0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOdpovedovanje organov in amputacija nog – so bili krivi ostanki hrane?

Odpovedovanje organov in amputacija nog – so bili krivi ostanki hrane?

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim je profesor Bernard Hsu, ki je znan kot »Chubbyemu«, na YouTubu objavil posnetek, ki opisuje skrivnostni primer 19-letnega študenta, ki se je nenadoma in brez logičnega pojasnila znašel v smrtni nevarnosti. Primer je bil natančno opisan v študiji primera, ki je bila lani objavljena v znanstveni reviji New England Journal of Medicine. Študent, ki je bil še malce pred tem povsem zdrav, se je praktično čez noč znašel na intenzivni negi. Njegovo zdravstveno stanje se je naglo slabšalo. Odpovedovali so mu organi, na koncu pa je bila potrebna celo amputacija nog. Zdravniki, ki so se morali skoraj mesec dni boriti za fantovo življenje, niso našli jasnega vzroka za dogajanje. Edina sled, ki so jo imeli, je bila informacija, da je 19-letnik približno 20 ur pred sprejemom v bolnišnico zaužil ostanke obroka, ki je vključeval riž, piščanca in rezance z zelenjavo. So bili resnično krivi ostanki?

- Oglas -

Nenaden izbruh kopice simptomov

Kmalu po tem, ko je pojedel ostanke obroka, ki ga je večer pred tem naročil v restavraciji, je začel študent bruhati. Pri tem ni šlo za »običajno bruhanje«, ampak za nenavadno rdečkasto rjavo tekočino. Obenem pa so se pojavile zelo hude bolečine v trebuhu. Simptomi so se nato le še stopnjevali. Tako so se pridružile še bolečine v prsih, mrzlica in huda zadihanost oziroma pomanjkanje sape. Poleg tega je imel fant hude težave s premikanjem vratu. Njegove mišice so postale povsem okorele, vid pa močno zamegljen. Približno pet ur pred sprejemom v bolnišnico je začel opažati še vijolično razbarvanje pod kožo, ki je spominjalo na modrice. Zaradi opisanih simptomov ga je prijatelj odpeljal na urgenco, kjer so mu izmerili povišan krvni tlak in močno pospešen srčni utrip (147 udarcev na minuto). Hkrati pa je bilo zaznano pospešeno dihanje.

Sledila je hipoksemija, tj. zmanjšanje koncentracije kisika v krvi, natančneje v arterijski krvi. Zdravstveno osebje mu je poskušalo pomagati s kisikovo masko, ki pa ni imela pravega učinka. Fant je prejel tudi antibiotike, saj so zdravniki posumili, da bi lahko šlo za bakterijsko okužbo, toda njegovo stanje se je tudi po prejemu antibiotikov slabšalo. Krvni tlak, ki je bil ob sprejemu v bolnišnico povišan, se je začel pospešeno zniževati. Poleg tega se je vijolični »izpuščaj« razširil po fantovih okončinah. Vrh je bil dosežen, ko so začeli njegovi organi postopoma odpovedovati …

Približno dve uri po sprejemu so morali fanta s helikopterjem prepeljati na pediatrično intenzivno nego. Njegov krvni tlak je bil izjemno nizek, srčni utrip pa še hitrejši kot ob sprejemu (približno 166 udarcev na minuto). Poleg tega pa je imel močno povišano telesno temperaturo (40,8 °C). Izpuščaji so postajali vse temnejši, kateter, ki je bil nameščen, pa je razkril, da se je tvorba urina povsem ustavila, kar je znak odpovedovanja ledvic.

- Oglas -

Kaj se je torej zgodilo?

Končna diagnoza je bila infekcijska purpura fulminans, ki je lahko tudi usodna. Zaplet je povezan z nastajanjem majhnih krvnih strdkov, ki blokirajo manjše in srednje velike žile. Večje žile se zato razširijo, da bi spodbudile krvni obtok, krvni tlak pa upade. Ker je preskrba s kisikom močno zmanjšana, začnejo organi odpovedovati, prsti pa odmirati, saj postanejo gangrenozni.

Mikrobiološka analiza je potrdila prisotnost meningokoka (Neisseria meningitidis), izjemno nevarne bakterije, kar pomeni, da je imel fant meningokokemijo. Zdravniki so nato hitro uporabili specifične antibiotike za uničevanje omenjene bakterije, vendar je bila škoda, ki je nastala pred tem, ogromna. Tako je bila potrebna amputacija obeh nog tik pod kolenom in amputacija prstov.

Ni povsem jasno, kako se je baterija znašla v fantovem telesu. Ostanke istega obroka je jedel tudi njegov sostanovalec, ki pa jih je nemudoma izbruhal. Meningokok se praviloma ne prenaša s hrano, ampak s slino. Ena od možnosti je, da se je fant zaradi deljenja obroka okužil s sostanovalčevo slino (sostanovalec je bil cepljen proti meningitisu), vendar je šlo najverjetneje za dolgotrajnejši stik z okuženo osebo. Vprašanje, ali so bili resnično krivi nesrečni ostanki, vsaj posredno, ostaja tako odprto.

.

NAJNOVEJŠE