0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeV Avstraliji vse več okužb z bakterijo, ki razjeda človeško tkivo

V Avstraliji vse več okužb z bakterijo, ki razjeda človeško tkivo

MORDA VAS ZANIMA

Iz Avstralije poročajo o naraščajočem številu okužb z bakterijo, ki je lahko izjemno uničujoča za človeško tkivo. Gre za bakterijo, imenovano Mycobacterium ulcerans, ki sprošča strupene snovi, zaradi katerih prihaja do uničevanja kožnih celic, drobnih žilic in maščevja pod kožo. Tako se pojavijo razjede, ki že na pogled delujejo zelo grozljivo. Povečanje števila okužb je bilo mogoče v zadnjih letih zaznati predvsem v avstralski zvezni državi Viktorija.

- Oglas -
bakterija Mycobacterium ulcerans
Foto: Wikimedia Commons

Povečuje se tudi resnost posameznih primerov okužb

Število ljudi, okuženih z omenjeno bakterijo, je v zvezni državi Viktorija v zadnjih štirih letih narastlo za kar 400 odstotkov. Poleg tega pa so postale okužbe tudi mnogo resnejše. V letu 2017 so tako na primer zabeležili kar 275 novih okužb oziroma primerov bolezni, znane kot burulska razjeda. Znanstvenikom sicer nikakor ne uspe pojasniti, zakaj se je bolezen, ki je sicer značilna predvsem za tropske predele, tako močno razširila v Viktoriji, kjer je podnebje sicer zmerno.

Mycobacterium ulcerans

Razjede lahko privedejo do trajnih deformacij

Razjeda, ki jo povzroča bakterija Mycobacterium ulcerans, se sčasoma širi in lahko privede tudi do trajnih deformacij. V večini primerov bakterija napade okončine, včasih pa tudi obraz in trup. Bolezen je zelo težko zdraviti. Za okrevanje pacienti pogosto potrebujejo veliko časa, nemalokrat pa so zaradi škode, ki jo povzročijo razjede, potrebne tudi plastične operacije. Zdravniki tavajo v temi tudi glede odgovora na vprašanje, kako pride do prenosa bakterije na človeka. Ena izmed teorij je na primer tudi ta, da bakterijo prenašajo komarji.

- Oglas -

Zaradi številnih nejasnosti, povezanih z boleznijo, tako zdravniki od vlade zahtevajo dodatna sredstva za poglobljeno raziskavo bolezni in vzrokov zanjo, kar naj bi pripomoglo k zajezitvi epidemije, pri čemer pa se seveda že zelo mudi. Do zdaj so sicer avstralske oblasti preučevanju burulske razjede namenile že precej sredstev, vendar kljub temu vsaj za zdaj še vedno manjka jasnih odgovorov in s tem rešitev.

NAJNOVEJŠE