Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Ekologija & okoljeV Avstraliji vse več okužb z bakterijo, ki razjeda človeško tkivo

V Avstraliji vse več okužb z bakterijo, ki razjeda človeško tkivo

MORDA VAS ZANIMA

Iz Avstralije poročajo o naraščajočem številu okužb z bakterijo, ki je lahko izjemno uničujoča za človeško tkivo. Gre za bakterijo, imenovano Mycobacterium ulcerans, ki sprošča strupene snovi, zaradi katerih prihaja do uničevanja kožnih celic, drobnih žilic in maščevja pod kožo. Tako se pojavijo razjede, ki že na pogled delujejo zelo grozljivo. Povečanje števila okužb je bilo mogoče v zadnjih letih zaznati predvsem v avstralski zvezni državi Viktorija.

bakterija Mycobacterium ulcerans
Foto: Wikimedia Commons

Povečuje se tudi resnost posameznih primerov okužb

- Oglas -

Število ljudi, okuženih z omenjeno bakterijo, je v zvezni državi Viktorija v zadnjih štirih letih narastlo za kar 400 odstotkov. Poleg tega pa so postale okužbe tudi mnogo resnejše. V letu 2017 so tako na primer zabeležili kar 275 novih okužb oziroma primerov bolezni, znane kot burulska razjeda. Znanstvenikom sicer nikakor ne uspe pojasniti, zakaj se je bolezen, ki je sicer značilna predvsem za tropske predele, tako močno razširila v Viktoriji, kjer je podnebje sicer zmerno.

Mycobacterium ulcerans

Razjede lahko privedejo do trajnih deformacij

Razjeda, ki jo povzroča bakterija Mycobacterium ulcerans, se sčasoma širi in lahko privede tudi do trajnih deformacij. V večini primerov bakterija napade okončine, včasih pa tudi obraz in trup. Bolezen je zelo težko zdraviti. Za okrevanje pacienti pogosto potrebujejo veliko časa, nemalokrat pa so zaradi škode, ki jo povzročijo razjede, potrebne tudi plastične operacije. Zdravniki tavajo v temi tudi glede odgovora na vprašanje, kako pride do prenosa bakterije na človeka. Ena izmed teorij je na primer tudi ta, da bakterijo prenašajo komarji.

Zaradi številnih nejasnosti, povezanih z boleznijo, tako zdravniki od vlade zahtevajo dodatna sredstva za poglobljeno raziskavo bolezni in vzrokov zanjo, kar naj bi pripomoglo k zajezitvi epidemije, pri čemer pa se seveda že zelo mudi. Do zdaj so sicer avstralske oblasti preučevanju burulske razjede namenile že precej sredstev, vendar kljub temu vsaj za zdaj še vedno manjka jasnih odgovorov in s tem rešitev.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×