Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Ekologija & okoljeUniverzitetni profesor aretiran, ker je ustvarjal grafite o podnebnih spremembah

Univerzitetni profesor aretiran, ker je ustvarjal grafite o podnebnih spremembah

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim se je razširila novica o aretaciji Colina Davisa, profesorja psihologije, ki poučuje na Univerzi v Bristolu v Veliki Britaniji. Skupaj s še sedmimi drugimi aktivisti je bil namreč zaloten pri ustvarjanju grafitov, in sicer je šlo za grafite, ki so prinašali sporočila o resnosti podnebnih sprememb. Profesor Davis svoje početje utemeljuje z besedami, da vladajoči politiki vsakič znova dokazujejo, da niso pripravljeni prisluhniti poročilom strokovnjakom – in da bodo morda vendarle prisluhnili strokovnjakom, ki prekršijo zakon prav zato, da bi bili končno slišani.

Profesor Colin Davis
Profesor Colin Davis – foto: osebni arhiv.

Obup med številnimi okoljevarstveniki naj bi vse bolj naraščal

- Oglas -

Britanskega profesorja in okoljskega aktivista so sicer medtem že izpustili, vendar mu še vedno grozi obtožnica. Sam sicer začasnega bivanja za zapahi ni dojemal kot katastrofo. Povedal je, da je bilo precej mirno, še posebej brez interneta oziroma stalnih elektronskih sporočil, kar je bilo zelo osvobajajoče. Seveda pa cilj njegovega dejanja ni bil pobeg od vsakodnevnega stresa, ampak je šlo za poskus posredovanja precej resnejšega sporočila. Po mnenju Colina Davisa naj bi se med okoljevarstveniki v zadnjem času širil obup, saj njihovi pozivi k spremembam vsakič znova naletijo na gluha ušesa.

Grafiti
Foto: Twitter

Koliko moči imajo zares politiki, ko jim nasproti stojijo velike korporacije?

Tudi Davis je pred tem poskusil z mnogimi konvencionalnimi metodami – z glasovanjem na volitvah, s podpisovanjem peticij, pisanjem pisem, udeleževanjem protestov, z donacijami okoljevarstvenim organizacijam, z deljenjem letakov, s pogovarjanjem z ljudmi o podnebnih spremembah ipd. Vendar pa je postopoma spoznaval, da ni več veliko časa za to, da se politiki zganejo – oziroma da navsezadnje niti ne gre za politiko, ampak za problem gospodarstva. Po mnenju profesorja Davisa tako težava ni toliko v tem, katera politična stranka ima trenutno največ moči, ampak v tem, da imajo podjetja, ki trgujejo s fosilnimi gorivi, vedno moč.

Aktivistična skupina poskuša pritegniti pozornost z nenasilno državljansko nepokorščino

Colin Davis je sicer pripadnik skupine Upor proti izumrtju (»Extinction Rebellion«), ki poskuša z nenasilnimi dejanji državljanske nepokorščine usmeriti pozornost javnosti k podnebnim spremembam. Kot pojasnjuje Davis, uporabljajo metode, ki so v preteklosti med drugim že delovale pri Gandiju, Martinu Luthru Kingu in pri sufražetkah. Čeprav nimajo nikakršnega zagotovila, da jim bo zares uspelo sprožiti večje gibanje, pa menijo, da je to edina opcija, ki jim še ostane. Večina kolegov na univerzi naj bi sicer podpirala Davisa, pozitiven odziv pa je dobil tudi od mnogih drugih posameznikov. Svoje početje je sicer utemeljil tudi z besedami, da je mogoče barve s stene odstraniti precej lažje kot presežne količine ogljikovega dioksida iz ozračja …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×