Ekologija & OkoljeObeta se »pravica do popravila« – nič več naprav, ki se nenehno...

Obeta se »pravica do popravila« – nič več naprav, ki se nenehno kvarijo?

MORDA VAS ZANIMA

Z aprilom 2021 se v Evropski uniji obeta pridobitev nekakšne »pravice do popravila«, kot so sklenili evropski ministri za okolje. Nekaj podobnega pa načrtujejo tudi v nekaterih zveznih državah v ZDA. Kaj to pomeni? Proizvajalci bodo s tem zavezani k izdelovanju naprav, ki jih je mogoče lažje popraviti, oz. takšnih, katerih življenjska doba je precej daljša. V to kategorijo bodo spadale različne naprave, ki jih uporabljamo v svojem vsakodnevnem življenju, med drugim tudi televizorji, pralni stroji in hladilniki. Pri tem sicer nekateri opozarjajo, da je zanimivo, da nova določila ne omenjajo računalnikov in pametnih telefonov …

- Oglas -

Pravica do popravila

Stalne menjave »starega« z novim so v interesu proizvajalcev, ne pa tudi okolja

Čeprav je tehnologija napredovala, marsikdo pogosto ugotovi, da se naprave danes kvarijo precej pogosteje kot v preteklosti. Mnogokrat se pokvarijo že kmalu po tem, ko se izteče garancijsko obdobje. Kapitalistična ureditev seveda med drugim pomeni, da interes proizvajalcev ni izdelati naprave, ki bi jo lahko ljudje uporabljali leta in leta. Precej bolj zaželene so stalne menjave »starih« naprav z novimi. To pa ne pušča opustošenja le v denarnici, ampak predstavlja hkrati ogromno breme za okolje.

Napovedano »pravico do popravila« so zato pozdravili tudi številni okoljevarstveniki. Nova ureditev naj bi namreč pomembno prispevala k zmanjšanju toplogrednih plinov. Trenutna težava pri mnogih napravah je, da jih ni mogoče razstaviti in posledično poskusiti s popravilom, saj so deli zlepljeni skupaj. Včasih pa popravilo ni izvedljivo tudi zaradi nedostopnosti rezervnih delov ali navodil za popravilo. Nekateri proizvajalci se sicer že pritožujejo, da so načrtovane spremembe prestroge.

Popravilo naprav

Recikliranje smiselno šele takrat, ko smo že izčrpali vse druge možnosti

- Oglas -

Ob okvari mnogih naprav se večkrat pojavi dilema, ali se popravilo sploh splača. Marsikdaj se izkaže, da bi to zahtevalo nemalo truda in denarja, zato večina ljudi zavrže staro napravo in si omisli novo. Kot kaže, pa se bo to vendarle že kmalu spremenilo. Vse več je namreč opozoril, da primerno recikliranje ni največ, kar lahko storimo. Še prej bi morali poskusiti preprečiti, da odpadek – v tem primeru neuporabna naprava – sploh nastane. Ena najboljših možnosti za to je seveda popravilo.

Predlagana »pravica do popravila« je sicer del širše zastavljene direktive (t. i. Ecodesign Directive). Cilj uredb v okviru te direktive je zmanjšati negativen vpliv različnih potrošniških izdelkov na okolje. Prejšnja določila so se nanašala predvsem na energetsko učinkovitost naprav. Pojavlja se tudi nekaj kritik načrtovane uredbe. Ta namreč omejuje dostopnost rezervnih delov in priročnikov za popravila izključno na profesionalne serviserje, kar naj bi zmanjšalo možnosti za izvedbo konkretnega popravila. Čeprav torej mnogi menijo, da bi bila lahko načrtovana ureditev še boljša, pa se večina vendarle strinja, da gre za korak v pravo smer.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×