0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako se iz nočne sove spremeniti v jutranjo ptico?

Kako se iz nočne sove spremeniti v jutranjo ptico?

MORDA VAS ZANIMA

Je bila ena izmed vaših novoletnih zaobljub tudi ta, da boste poskušali vstati bolj zgodaj? Številne raziskave kažejo, da ima vstajanje ob zgodnejših urah mnogo prednosti. Med drugim to nemalokrat pomeni tudi boljše zdravje. Mnogi namreč izkoristijo čas, ki ga tako pridobijo, za telovadbo, za katero je sicer težko zbrati energijo po napornem dnevu. Zgodnje vstajanje vam omogoči tudi več časa za zdrav zajtrk, kar je prav tako pomemben element dobrega zdravja.

- Oglas -

Jutranje vstajanje

A ne glede na to, kaj so vaši razlogi, zaradi katerih bi se želeli iz nočne sove preleviti v jutranjo ptico, se morda sprašujete, ali je to sploh mogoče. Mar nimajo ljudje, ki brez posebnih težav vstajajo ob zelo zgodnjih jutranjih urah, tega zapisanega že v genih? Raziskave kažejo, da to ne drži nujno. Z nekaj treninga lahko namreč vplivate na svoj bioritem …

Poskrbite za dovolj spanja

Seveda bo težko vstati ob denimo 5. uri ali celo bolj zgodaj, če ste se v posteljo odpravili zelo pozno. Prvi korak do zgodnejšega vstajanja je torej ta, da poskrbite za dovolj spanca. Nastavite si opomnik, ki vas bo ob določeni uri opozoril, da je čas, da se začnete pripravljati na spanje.

- Oglas -

Spreminjanje vašega urnika spanja naj bo postopno

Če ste trenutno na primer navajeni vstajati ob 7. uri zjutraj, kar pomeni, da lahko opravite resnično le najnujnejše, preden se morate odpraviti na delo, vaša želja pa je, da bi se zbujali vsaj ob 5. uri, ta sprememba najverjetneje ne bo možna kar čez noč. Prehod bo precej lažji, če boste najprej poskušali vstati zgolj 10 minut prej. Čez nekaj dni nastavite budilko še na 10 minut zgodnejšo uro itn., dokler ne pridete do želenega časa zbujanja. Telo se bo tako postopoma prilagajalo na nov ritem.

Pojdite na svež zrak, četudi le za minuto ali dve

Idealno bi bilo, da poskušate čim prej po tistem, ko vstanete, ujeti nekaj sončnih žarkov. S tem namreč telo dobi signal, da je čas za budnost. Ker pa to ni vedno mogoče, vam svetujemo, da poskušate vsaj minuto ali dve preživeti na svežem zraku – lahko na primer tako, da stopite na balkon. To vas bo napolnilo z energijo in vam pomagalo, da začnete dan manj utrujeni.

V dvoje je lažje …

Precej lažje je ugasniti budilko in spati dalje, če veste, da s tem pustite na cedilu »samo« sebe. Vsaj od začetka je tako dobro, da imate pri poskusih reguliranja svojega bioritma nekaj zunanje spodbude. Dogovorite se na primer z nekom, ki poskuša prav tako vstajati bolj zgodaj in telovaditi, da bosta to počela skupaj.

Vse, kar potrebujete zjutraj, pripravite že večer prej

Velikokrat je težko zlesti iz postelje tudi zaradi misli, da vas čaka ogromno drobnih opravil – iskanje oblačil, pripravljanje malice ter torbe itn. Če boste za to poskrbeli že prejšnji večer, bo jutranje zbujanje zagotovo precej manj travmatično.

NAJNOVEJŠE