Zdravje & prehranaTudi med prazniki ohranite zdrave življenjske navade

Tudi med prazniki ohranite zdrave življenjske navade

MORDA VAS ZANIMA

V času praznikov so mize bogato obložene, ljudje smo prežeti z različnimi čustvi in včasih se nam zdi, da nimamo več nadzora nad svojim življenjem. Številni ljudje v tem času dobesedno pretiravajo z vsem in zato se hitro lahko nabere tudi nekaj odvečnih kilogramov. Vendar ni treba, da je tako. Tudi v času praznikov lahko uživate v hrani, ki jo imate radi in se še vedno počutite odlično. Kako torej tudi v času leta ostati polni energije in se izogniti odvečnim kilogramom, zaradi katerih bi bili potem še ves januar slabe volje?

- Oglas -

Prazniki in zdravje

Beljakovine uživajte ob vsakem obroku. Z ohranjanjem enakomerne ravni sladkorja v krvi se boste izognili hlepenju po določenih (navadno sladkih, slanih in mastnih) živilih, ves čas pa boste tudi polni energije.

Bodite izbirčni.  Jejte samo hrano, ki jo imate resnično radi. Ni vam treba pojesti vsega, kar imate pred sabo. Če vam okus neke hrane ni resnično všeč, je ne jejte.

Tudi sami lahko poskrbite za bolj zdrave navade svojih bližnjih. Tudi sami lahko prispevate k bolj zdravim prehranjevalnim navadam svojih bližnjih. Četudi gre le za krožnik sadne solate, bodo vaši gostje zagotovo navdušeni.

- Oglas -

Po vsakem kozarcu alkoholne pijače popijte še eden do dva kozarca vode. Alkohol dehidrira naše telo, zato je takrat, kadar ga uživamo, nujno treba poskrbeti še za dovolj vode. Če boste vodi dodali še malce jabolčnega kisa, boste še dodatno uravnovesili učinke alkohola in poskrbeli za zdrave bakterije v vašem črevesju.

Posvetite se svojim bližnjim. Prazniki naj bodo čas, ki ga preživite s svojimi najdražjimi. Bolj kot na hrano se osredotočite na zanimive pogovore in na to, da kakovostno preživite čas z ljudmi, ki vam veliko pomenijo. Hrana je resnično šele drugotnega pomena.

Med prazniki uživajte več magnezija ter maščobnih kislin omega 3. Magnezij namreč poskrbi za dobro in redno prebavo, maščobne kisline omega 3 pa imajo tako ali tako kup zdravju koristnih lastnosti. Med drugim pozitivno vplivajo na vaše kognitivne sposobnosti ter vam pomagajo ohranjati zdravo telesno maso.

Naučite se prepoznavati svoja čustva. Ali do katerega od sorodnikov gojite zamero oziroma ste jezni nanj? Na svoja čustva se nikar ne odzovite s prehranjevanjem. Pomembno je, da prepoznate in popolnoma sprejmete svoja čustva. Bodite iskreni do sebe. Ko ste jezni, si raje privoščite vročo kopel ali odidite na sprehod. Samo ne jejte pod vplivom čustev.

Redno meditirajte. Meditacija vam bo pomagala, da boste nekoliko upočasnili ritem, se umirili, posledično pa bodo boljše in bolj zdrave tudi vaše prehranske odločitve. Ker boste bolj sproščeni in umirjeni, bodo tudi odnosi z bližnjimi boljši.

Gibajte se! Čisto vsak dan si vzemite vsaj nekaj časa za gibanje. Pojdite na sprehod, naredite nekaj razteznih vaj ali jogijskih asan. Radi plešete? Potem plešite! Kadar ste dobro povezani s svojim telesom, obstaja manjša verjetnost, da bi se prenajedali. Po telesni dejavnosti boste kot prerojeni in polni energije, zato vam tudi nezdrava hrana sploh ne bo prijala.

Pripravite si zeleni smoothie. Naj uživanje zelenih napitkov in sokov postane vaša vsakodnevna stalnica. To je odličen način, kako zdravo zakorakati v nov dan. Ta »čarobni« napitek vas bo že zjutraj napolnil z obilico energije, hkrati pa bo tudi hlepenje po nezdravih živilih manjše.

- Oglas -

Dajte pobudo! Svoje bližnje spodbujajte k bolj zdravim odločitvam. Po obroku predlagajte sprehod, pripravite bolj zdrave različice sicer tradicionalnih (družinskih) jedi. Zgledi vlečejo in prepričani smo, da tudi znotraj svoje družine lahko naredite premike k bolj zdravemu življenju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×