TTIP: Monsanto upravičeno buri duhove

Če se nam je še pred časom zdelo, da gre pri Monsantu in TTIP za še eno od mnogih teorij zarote, pa je zdaj postalo jasno, da temu ni tako, situacija pa je vse bolj in bolj zaskrbljujoča. Gensko spremenjeni organizmi postajajo del našega vsakdana, ne glede na to ali si tega želimo ali ne. Razprave o trgovskem sporazumu med Ameriko in Evropo potekajo že več let, zdaj pa končno postaja jasno, da je politiki za ljudi in njihovo mnenje vseeno, vse vajeti ima namreč v rokah kapital.

GSO in Monsanto

V podjetju Monsanto izumili tudi vojni strup Agent Orange

Monsanto je gigant biotehnološke industrije, gre za največjega ameriškega proizvajalca gensko spremenjenih semen. V podjetju je več kot 18.000 zaposlenih, do danes pa je prisoten že v več kot 50 državah po vsem svetu. Podjetje obstaja od leta 1901, v njem pa je nastal tudi vojni strup Agent Orange, ki so ga Američani izdatno uporabljali v vietnamski vojni. Vietnamska vlada pravi, da so bili temu herbicidu izpostavljeni štirje milijoni ljudi, kar trije milijoni pa so posledično trpeli za hudimi boleznimi. Korporacija zagotavlja, da je njihov namen s svojimi semeni rešiti svetovno lakoto in da je gensko spremenjena hrana popolnoma neškodljiva, vendar je jasno, da te trditve nimajo trdnih temeljev, posledice uživanja GSO izdelkov namreč še niso raziskane.

Namesto načela preventive načelo tveganja

Evropska javnost je po razkritju dokumentov o pogajanjih med Američani in Evropo šokirana, vendar v Sloveniji kljub ogorčenju javnosti pogajanja z ZDA še vedno potekajo. Problem je v tem, da bi nam v sporazumu Američani radi vsilili tudi načelo tveganja, četudi je pri nas trenutno v veljavi načelo preventive. Proizvodi, ki so trenutno v uporabi, so testirani in na podlagi dolgoletnih raziskav je dokazano, da ne škodujejo ne ljudem ne okolju, česar za gensko spremenjene organizme, ki bi jih rad uvozil Monsanto, ne moremo trditi. Sporne in morebitne škodljive gensko spremenjene organizme naj bi po njihovem uvažali in prodajali, vsaj dokler ne bodo na voljo dokazi, da so ti škodljivi. Svet se precej hitro spreminja in samo vprašanje časa je, kdaj nam bodo – v imenu kapitala in napredka – prepovedali vzgojo lastnih semen in gojenje in uživanje domače zelenjave na svojem vrtu.