Ga ni junaka, ki ne obožuje ocvrtih banan, ki jih poznamo predvsem iz različnih azijskih restavracij. Sladica je okusna, ima zdravo osnovo, a vedno se da zadevo izboljšati. Bi poskusili zdravo različico ocvrtih banan?
Cvrtje je samo po sebi težko, zato smo se odločili, da bomo nekatere sestavine in način priprave zamenjali in tako dobili lahkotnejšo sladico, ki nam ne bo povzročala slabe vesti.
Kaj potrebujemo?
- 100 gramov kokosove moke,
- 2 žlici stevije,
- 1 žlico sode bikarbone,
- ščepec soli, 1 jajce,
- 150 mililitrov riževega mleka z okusom kokosa,
- 2 banani,
- sok polovice limone,
- 2 žlici stopljenega kokosovega masla.
Če vam ni všeč kokos, lahko kokosovo moko zamenjate za mandljevo in riževo mleko z okusom kokosa za tisto z okusom mandljev.
Potek priprave:
V skledi zmešamo skoraj vso kokosovo moko, stevijo, sodo bikarbono in sol. Na sredini suhih sestavin naredimo jamico in noter vlijemo razžvrkljano jajce in polovico mleka. Premešamo in dodajamo preostalo mleko dokler ne dobimo gladke mase.
Olupimo banane in jih narežemo na kolobarje, ki jih prelijemo z limoninim sokom. Vsak kos potopimo v testo in povaljamo v malo kokosove moke, ki je preostala. Pokapljamo s stopljenim kokosovim oljem in koščke banan položimo na peki papir ter jih damo v pečico. Pečemo jih 20 minut na 180 stopinj. Pečene banane so pripravljene!
Kaj postrežemo zraven pečenih banan?
Za prilogo lahko naredimo stepeno smetano, in ji dodamo malce medu. Banane lahko polijemo z medom ali pa marmelado. Če bi radi pojedli še bolj zdravo prilogo ob bananah, pa si zmešajte žličko nesladke marmelade s kislo smetano. K pečenim bananam gresta dobro tudi cimetov ali ingverjev posip.