Zdravje & prehranaTrije varuhi zdravih kosti

Trije varuhi zdravih kosti

MORDA VAS ZANIMA

Kosti predstavljajo ogrodje in podporo našega telesa pri čemer se njihove funkcije v telesu med seboj razlikujejo. Prav tako niso »statične« – njihova oblika in sestava se namreč tekom človeškega življenja spreminjata glede na razvoj potreb našega organizma. Tako je za zdravje naših kosti potrebno pričeti skrbeti že v zgodnjem otroštvu in s primerno prehrano nadaljevati tekom celotne življenjske poti. V nadaljevanju vam bomo tako predstavili tri živila, ki so ključna za razvoj ter ohranjanje zdravih in močnih kosti.

- Oglas -

brokoli in banana

Brokoli

Je naravnost odličen zavetnik zdravih kosti saj v bogati mešanici mineralov in proteinov najbolj izstopa vsebovanost kalcija. Da bi slednjega iz brokolija izvabili kar največ je najbolje, da ga uživamo surovega v mešanici zelene zelenjave, če pa vam ta možnost ne odgovarja ga še vedno lahko skuhate ali dušite, čeprav nekatere raziskave kažejo, da s slednjima postopkoma izgubi svoje ključne zdravilne elemente. Poleg kalcija brokoli vsebuje tudi veliko kalija, magnezija ter železa kar zelenega varuha uvršča na vrh seznama živil, ki služijo ohranjanju zdravih in močnih kosti. Več o zdravem brokoliju: www.utrinek.si/brokoli

Sezamovo olje

Izkazalo se je kot eden izmed bolj učinkovitih dodatkov k vsakodnevni prehranjevalni rutini, ki preprečujejo nastanek in razvoj osteoporoze. V njem namreč najdemo veliko pomembnih mineralov, kot so kalcij, magnezij ter baker, ki so ključni za zagotavljanje zdravja naših kosti. Če torej sezamovo olje v ustrezni količini (žlička na dan) vključujete v vaš jedilnik tako pomagate povečevati stopnjo rasti in razvoja vaših kosti poleg tega pa se vam bo uživanje sezamovega olja obrestovalo zlasti na stara leta saj vas bo ščitilo pred morebitnimi (starostnimi) obolenji vašega ogrodja.

Banane

To neverjetno tropsko sadje je bogato s frukto-oligosaharidi, ki spodbujajo razvoj koristnih bakterij v vašem debelem črevesu in tako posledično omogočajo nastajanje prebavnih encimov in vitaminov, ki pomagajo absorbirati pomembna kostna krepitvena hranila kot sta kalcij in magnezij. Banane so tako več kot uspešne tudi v boju proti osteoporozi saj vsebujejo veliko mineralov, folne kisline, mangana, kalija ter fosforja. Poleg tega pa ti vsestranski sadeži vsebujejo tudi vitamine, ki so ključni za rast kosti (tako v dolžino kot tudi v širino).

- Oglas -

Preberite si tudi, kakšna prehrana se priporoča pri osteoporozi: www.bodieko.si/kaj-je-osteoporoza-in-kaksna-prehrana-se-priporoca

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×